Néhány kritikus megjegyzés

Írta: Szeidl György 2016. október 11. kedd, 17:08
Rate this item
(0 szavazat)

gbo.jpg - 63.52 KbKedves Főszerkesztő Úr!


Elnézését kérem, hogy soraimmal bátorkodom felkeresni. Esztergomi születésű vagyok. 1960-ban érettségiztem a Ferences Gimnáziumban. A várost 1962-ben hagytam el, mivel az évben vettek fel a mai nevén Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karára. 2015. július 6-án visszaköltöztünk feleségemmel Esztergomba, noha emeritusként az oktatási évben a hét első három napját általában Miskolcon töltöm. A fentieket annak nem teljes magyarázatként írtam le, hogy világossá tegyem, miért kötődök a szülővárosomhoz. Visszaköltözésünk után nagy örömmel figyeltük meg, hogy milyen eleven, sokrétű és gazdag a város mérete ellenére a helyi kulturális élet. Ezt színesíti, gazdagítja – reménylem nem túlzok, ha kimondom – az Esztergom és Vidéke Társadalmi és Kulturális Folyóirat új sorozatának, amely egyben a hagyományok folytatója is, rendszeres megjelenése. A folyóirat korábbi számaival a Laskai Antikváriumban találkoztam először, és ez volt az alapja annak, hogy nagy kíváncsisággal, és mi tagadás, bizonyos elvárásokkal is mentünk el a feleségemmel a 2016/1 füzet bemutatójára 2016. július 21-én, csütörtökön.

A rendezvény lebonyolításához csak gratulálni lehet, jól szervezett, színes és a kitűzött célnak megfelelően, a figyelmet valóban felkeltő bemutató volt. Nagy érdeklődéssel hallgattam a tartalom, ezen belül pedig az egyes írások rövid bemutatóját. Még Nyilasi Tibor feleségével is váltottam röviden pár angol szót, bár az angolságom messze van a tökéletestől. Hazatértem után feleségem olvasta el először a lapot. Magam csak ma (augusztus 3.) vettem kézbe. Mivel a bemutató különös figyelmet szentelt Nyilasi Tibor életművének, szerettem volna megtudni, ki is volt valójában ez a hányatott sorsú, de gyökereihez és szülőföldjéhez megható szeretettel kötődő művész. Sok mindent megtudtam róla, hiszen mások, itt a vele foglalkozó írások szerzőire gondolok, szemüvegén keresztül megjelent a személyisége a lapokon, de egy életrajz a pálya fő állomásainak bemutatásával bizony hiányzott. Gondolom nem csak én, aki korábban nem hallott erről a festőművészről, hanem a folyóirat többi olvasói is hiányolhatják – hiszen köztük is lehetnek talán nem is kevesen olyanok, akik nem ismerik Nyilasi Tibort – az életpálya főbb állomásainak bemutatását.
A bemutató során szó esett a következő számok tartalmi célkitűzésiről is. Egy Úr, sajnos a nevét nem tudom, bejelentette, hogy művészi életpályákat bemutató cikksorozat elkészítését tervezi. Az ötlet kiváló, jól illeszkedik a folyóirat profiljához. Egyetlen dolog zavart: nevezetesen az, hogy a bemutatni kívánt művészi kör, amennyire meg tudtam ítélni az elhangzottak alapján, nem kötődik Esztergomhoz, illetve az Esztergom központúnak tekinthető régióhoz. Az Esztergomi Művészek Céhe jelenleg 31 tagot számlál. Bátorkodom kérdezni, hogy nem ezek közül kellene válogatni? Örömmel olvasnék például Kókay Krisztina életpályájáról és művészi tevékenységéről. Itt persze nem tagadom, hogy elfogult vagyok, mivel Őt gyerekkorából ismerem. Gondolok továbbá a Győrfi művészcsaládra, kiknek ez év május 5. és 30. között volt kiállításuk az esztergomi Dzsámi Múzeumban. A konkrét személyekre vonatkozó két észrevételem, ismétlem önmagam, szubjektív. Az azonban mély meggyőződésem, hogy a javasolt cikksorozat szereplői esztergomi, illetve a város környékéhez kötődő művészek kellene, hogy legyenek. Elnézést kérek a fenti, kritikainak is tekinthető észrevételekért. Remélem, nem érti félre, hiszen az olvasói visszajelzések, különösen akkor, ha nem egy bölcsész, hanem egy reálértelmiségitől érkeznek, talán hasznosak is lehetnek az Ön és kollégái, itt a szerkesztőségre gondolok, kiváló munkájában. Kiváló tisztelettel üdvözli Szeidl György sk

A fotót Szabó László készítette a folyóirat-bemutatón.

More in this category: « Olvasói levél

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor