Párkányi anziksz

Írta: Szabó Lászlóné 2016. október 07. péntek, 22:07
Rate this item
(0 szavazat)

gbt.jpg - 72.12 KbEz a régiesen csengő, német eredetű kifejezés szerepel a Párkányi Városi Múzeum meghívóján, amely egy békebeli képeslapot mintáz. A képes üdvözlőlapot eredetileg „anzixkártyának” nevezték, innen maradt ránk az anziksz, azaz képeslap elnevezés. Fotóritkaságokat, helytörténeti kincseket, ereklyéket láthatunk ezen a kiállításon, amelynek megnyitójára 2016. október 4-én került sor. Rendkívül sok érdeklődőt vonzott ez az esemény, zsúfolásig megtelt a kiállítótér a múzeumban.

Janicsek Boglárka – a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola növendéke – gitárjátéka a régi Párkány házai közé invitálta a közönséget. Juhász Gyula, az intézmény vezetője üdvözölte a megjelenteket. Köszöntötte Szabó Jenő párkányi polgármestert, Kornélia Slabaková párkányi és Bánhidy László esztergomi alpolgármestert. Elmondta, hogy a 300 képeslap és fotó az 1876–1945 közötti időszakot jeleníti meg. A kiállítást Cucor Roland helytörténész nyitotta meg. Nagy lelkesedéssel mutatta be a tárlatot, a kiállított képeslapokat, amelyek „felelevenítik az akkori Duna-menti hangulatos kisváros pezsgő életét. Általuk egy igazi időutazásban vehetünk részt. Végigsétálhatunk az akkori Párkány közterein, utcáin, megcsodálhatjuk a patinás épületeket, lakóházakat, s találkozhatunk a néhai lakosokkal, régi párkányiakkal. Ez egy izgalmas felfedező út, visszapillantás a múltba.” (Részlet a megnyitón elhangzott beszédből.) A képeslap születéséről is sok érdekeset megtudtunk. Az első párkányi levelezőlapok a 19. század végén és a 20. század legelején jelentek meg az esztergomi, illetve budapesti kiadóknál. A helybéliek először Stromf Ignác, Dudás István, Kardos Dezső, az St. J. szignóval ellátott, illetve a Wallfisch-féle képeslapokat vásárolhatták meg. Ekkor a levelezőlap hátsó oldalára csak a cím került, az üdvözlő szöveget a képes felére írták. A lapokon általában történelmi nevezetességek, műemlékek szerepeltek, vagy a mezővárosok esetében a főtér. Párkányról a legrégebbi fotót Beszédes Sándor, esztergomi fényképész készítette 1876. február 24-én az esztergomi Várhegyről a hatalmas, pusztító Dunai árvíz idején. A kiállított képeslapok, illetve fotók között találhatók igencsak ritka, szenzációs felvételek, amelyek ez idáig nem voltak ismertek a nagy nyilvánosság előtt. A beszéd befejező részében a képeslapgyűjtők lelkivilágába kaptunk bepillantást. „Mai, konzumvilágunkban amolyan csodabogárnak is nevezhető. Időt, pénzt, fáradságot nem kímélve különféle börzéken, aukciókon, antikváriumokban, régiségkereskedőknél fürkészi, kutatja az adott képeslapokat, hogy gyűjteményét bővítse. Hajtja őt a kíváncsiság.” (Részlet a megnyitón elhangzott beszédből.) Szerencsére a gyűjtők megmentik az utókornak a helytörténeti ritkaságokat. Sajnos korunkban a képeslapok háttérbe szorultak. A régi képeslapok jelentősége azonban továbbra is fontos, sokrétű. Fotótörténeti, képeslap-történeti, nyomdászati, postatörténeti, helytörténeti jentőséggel bírnak. A megnyitóbeszéd után ismét Juhász Gyula vette át a szót, aki köszönetet mondott azoknak az intézményeknek és magánszemélyeknek, akik képeslapokat adtak a tárlathoz. Szabó Jenő polgármester úr elismerő oklevelet adott át Telek Lajosnak, akinek nagy szerepe volt a kiállítás létrehozásában. A megnyitó zárásaként bemutatásra került a kiállított képeslapok felhasználásával készült 2017-es falinaptár.
Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2016. december 4-ig látogatható. Minden bizonnyal maradandó élménnyel távoznak majd a múzeumból.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor