Rate this item
(0 szavazat)

gcm.jpg - 57.29 Kb„A tanév elején nemcsak az iskolák kapui nyílnak meg, hanem a múzeum kapuit is kitárjuk, megnyitjuk az <Iskola a múltban> című tematikus kiállítást.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte a közönséget az ünnepélyes megnyitón 2016. szeptember 6-án Juhász Gyula, a Párkányi Városi Múzeum igazgatója.

Ráhangolódásként Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba című versét szavalta el Juhász Gyula. A költemény és a tárlókban látható kiállítási tárgyak mindenkiben felidézték a diákkori emlékeket. A kiállítást Mgr. Novák Margaréta, a lévai Barsi Múzeum történész-régésze nyitotta meg. Elmondta, hogy lassan hagyománnyá válik, hogy a Lévai Múzeum látogatóba jön Párkányba, több közös kiállítást rendeztek már, sok éves gyümölcsöző kapcsolat alakult ki. Ez alkalommal az együttműködésbe több intézmény is bekapcsolódott, mert a kiállított tárgyak, tankönyvek, bizonyítványok, fényképek, tanszerek a lévai Barsi Múzeum, az érsekújvári Thain János Múzeum és a révkomáromi Duna Menti Múzeum gyűjteményéből származnak. Nagy öröm ez az említett intézmények számára, mert az érdeklődők elé tárhatják azokat a tárgyi emlékeket, amelyeket egyébként a nagyközönség nem láthat – többnyire helyhiány miatt. Magángyűjtők iskolatörténethez kapcsolódó anyagát is megtekintheti a közönség – kiegészítve a párkányi gyűjtésekkel – a 19. századtól a legutóbbi időkig. A sok kiállítási tárgy hiteles iskolai légkört teremt a kiállítótérben. Láthatók padok, tanári asztalok, egyenruhák, régi taneszközök, tankönyvek, térképek, bizonyítványok, teleírt füzetek, fényképek, iskolai folyóiratok, tanítási segédeszközök, falitáblák, kézzel írt puska és sok egyéb, az egykori iskolai élethez tartozó tárgy. A kiállított anyag számos ritka kordokumentumot tartalmaz a (cseh)szlovákiai magyar iskolák történetéből is.
Ajánljuk a tárlat megtekintését, mert egyaránt szól az egykori és jelenlegi pedagógusoknak és diákoknak. A kiállítás 2016. október 31-ig látogatható. A Párkányi Városi Múzeum és a Lévai Barsi Múzeum köszönetét fejezi ki a Csicsay, Dobay, Klajman, Kužel, Lengyelfalusy, Muszka, Pathó, Vércse családoknak korhű dokumentumok kölcsönbeadásáért, amelyekkel gazdagították a kiállítás anyagát.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor