Rate this item
(0 szavazat)

gfa.jpg - 55.73 Kb2016. június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg a Párkányi Városi Múzeumban az a kiállítás, amely átfogó képet nyújt a Dunáról, a folyó Kárpát-medencébe történő belépésének földtörténeti eseményeitől a 19. századig. A kiállítás kezdetei 2008-ig nyúlnak vissza, amikor is Magyarország-Szlovákia Határokon átnyúló Együttműködési Program keretében négy intézmény – az érsekújvári Thain János Múzeum, a visegrádi Mátyás Király Múzeum, a győri Xantus János Múzeum, az esztergomi Duna Múzeum – a kiállítás megrendezését vállalta.

A megnyitó során a Kék Duna keringő közismert dallamai is felcsendültek. Juhász Gyula, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy ez a tárlat segít bennünket abban, hogy megismerjük ennek a folyónak a múltját, elődeink hozzá való viszonyulását, vele való kapcsolatát, hogy felelősségteljesen és körültekintően tudjunk gondolkodni a Dunáról. A Duna legrégebbi ábrázolása a Római Birodalom idejéből maradt ránk. Klaudiusz Prolemaiosz földrajzi leírásából rekonstruálni lehet a jelentősebb településeket, katonai táborokat, a Duna mellékfolyóit. A 18. században jelentek meg azok a térképek, amelyeken a szigeteket, a meder változásait is felfedezhetjük. A dunai hajózás jelentős korszakait, az időszakos és állandó hidak történetét is felidézhetjük a tablók segítségével. Bepillantást nyerhetünk a folyóhoz kapcsolódó mesterek – halászok, faúsztatók, tutajosok, aranymosók – életébe. Egy jellegzetes dunai hajómalom makettjét is kiállították a tárlat megalkotói. Juhász Gyula érdekességként elmondta, hogy a Dunához szervesen kapcsolódó foglalkozás volt a vizahalászat. Ezeknek a titokzatos, fenséges halaknak nemcsak a húsa, hanem az ikrája is fejedelmi éteknek számított. A folyamszabályozás miatt (Vaskapu-szoros) a vizák nem tudtak felúszni a Dunán, így a 20. századtól a vizafogás nagyon ritka eseménynek számított. A legenda szerint az utolsó vizát Párkánynál fogták ki 1925-ben. A megnyitóbeszéd után a tárlat megtekintése következett. Örömmel fedeztük fel, hogy múzeumpedagógiai foglalkoztatófüzet is készült a gyerekek számára.
A kiállítás megnyitására a Nyárnyitó a Dunán program keretében került sor. Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2016. augusztus 25-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor