Főszerepben a kakas

Írta: Szabó Lászlóné 2016. május 08. vasárnap, 21:35
Rate this item
(0 szavazat)

ggu.jpg - 57.30 KbJoanna Knapek lengyel képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Párkányi Városi Múzeumban 2016. május 4-én. Az alkotások főszereplője a kakas. Kissé rendhagyónak mondható ez a megnyitó (vernisszázs), mivel a kiállító művész nem volt jelen, de május 26-án, a záróünnepség (finisszázs) keretében, bemutatkozik a közönségnek ő is.

A megjelent érdeklődőket Juhász Gyula, az intézmény vezetője köszöntötte. A megnyitóbeszéd során bemutatta a katowicei művésznőt. Joanna Knapek különféle művészeti műfajokban jártas, úgymint a festészet, a rajz, a fényképészet vagy a kerámia. Képzőművészeti főiskolán végzett fényképész szakon. A Sziléziai Egyetemen tanult tovább. Festő diplomáját Jagoda Adamus professzornál, a kerámiait dr. Margaret Krentowicz-nál szerezte. A Katowicei Felsőbb Szakiskolában az építész-tervező szakmát sajátította el. Jelenleg a Sziléziai Egyetem Bölcsészkarának hallgatója. Tanulmányai mellett pedagógiai tevékenységet is folytat, kerámiát és festészetet oktat a fiatalok számára. Hitvallása így hangzik: „Az én munkám egy eszköz a mindennapi csodák közvetítésére. Saját valóságállapotom így összemosódik a környezet valóságával.“ Alkotásait Lengyelország mellett külföldön is bemutatta. Kiállított Németországban és Csehország különböző helyein. Szlovákiában először láthatja őt a nagyközönség. A művész bemutatása után a közönség figyelmébe ajánlotta a jelenlegi tárlatot Juhász Gyula. A sokoldalú művész szívesen ábrázolja a kakast, ezt a sokszínű állatot. „Gyönyörködhetünk olajfestményeiben, modern műanyag nyomataiban, színekben hemzsegő tűzzománcaiban vagy kerámiai alkotásában” – mondta a múzeum vezetője. A folytatásban kitért arra, hogy a kakas Párkány történelmének kezdeti időszakára emlékeztetheti a közönséget. Kakath (Kakas) település az 1075-ben kiadott első írásos említéstől egészen a török sereg 1543-as betöréséig, tehát majd fél évezredig, a kakas jegyében létezett. Ezt követően Párkány lett a neve, a büszke kakas meg csak a címerben maradt meg, utalva az Árpád-kori jellegre.
A kiállítás képeinek megtekintése következett, baráti beszélgetéssel folytatódott a program. Aki teheti, tekintse meg a tárlatot, május 26-án 17.00 órakor pedig mindenkit szeretettel várnak a kiállítás záróünnepségére.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor