Ugron Zsolna - 2016. április 28.

Írta: Csombor Erzsébet 2016. április 29. péntek, 22:07
Rate this item
(0 szavazat)

ghp.jpg - 460.54 KbA Könyvtári beszélgetések keretében Ugron Zsolna írót (újságírót, jogászt) köszöntötte Várady Eszter igazgatónő és Bánhidy Vajk moderátor 2016. április 28-án a Helischer József Városi Könyvtárban. Ugron Zsolna Kolozsváron született. A család a kislány 11 éves korában költözött át Magyarországra. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán végzett, de sohasem akart jogász lenni. Már egyetemi évei alatt dolgozott a TV2-nél és hosszú időre ott is ragadt, majd átigazolt a Magyar Televízióhoz. Manapság a Duna TV-n Nagyok címmel látható beszélgetős műsora, amelyben interjúalanyai a magyar kultúra és a sport nagyjai.

Gyerekként régész vagy színésznő akart lenni, az írás nem szerepelt a tervei között. Az újságírás azonban valóban érdekelte. Hogyan kezdett el írni? Évekig Zabolán, egy erdélyi kis faluban élt, ahol sok szabad ideje volt, amit írással töltött ki. Még őt is meglepte első könyve, az „Úrilányok Erdélyben„ sikere.
Hogyan dolgozik a regényíró Ugron Zsolna? A regényírás munka, hangzott a válasz. Reggel nyolckor leül a gép elé, és addig ír, amíg a fáradtság engedi. Magányos műfaj. Érdekes, hogy ugyanakkor igényli, hogy zaj vegye körül. Eddig megjelent könyvei elsősorban a XVI-XVII. századi Erdélybe kalauzolják el az olvasót, bár írt más tematikájú regényt is. Az „Erdélyi menyegző” arról szól, amiről ő szeretne olvasni. Trilógia, a harmadik rész azonban még nem készült el, a nyáron viszont már meg kell írnia, a határidő nagy úr. Történelmi regényeit kutatómunka előzi meg. Például az Erdélyi menyegző kétéves kutatómunka után született. Elhatározta, hogy a történelmi tényekhez ragaszkodni fog az írásaiban, azonban ezt két esetben nem sikerült betartania. Ő arról ír, ami érdekli. Pl. Báthory Anna alakja nagyon megfogta. Keveset lehet róla tudni, szűk a források köre, így tág tér nyílik a fantázia számára. Adott a XVII. század merev társadalmi hierarchiája, szűk mozgástérrel a nők számára. Ugyanakkor a harcoló, az államigazgatásban fontos szerepet betöltő távollévő férjek helyett ők vitték az otthoni gazdaságot, ami nem kis feladatot jelentett. Az írónőt elsősorban az érdekli, hogy a kettős helyzetben élő, különböző karakterű nők hogyan viselkednek, az individuális boldogság megjelenik-e az életükben.
A XVII. század izgalmas időszak, jó kutatni, ami viszont nagyon nehéz, talán lehetetlen, az akkor élt emberek, asszonyok fejével gondolkodni. Ugron Zsolna a mai korban, Közép-Európában szeret élni. Tapasztalata szerint, a külföldön élő nagynevű magyarok is hazajönnek nyugdíjas korukban, mert itt találnak nyugalomra.
Mi tetszik az olvasóknak? Az első könyvében a mese, a kitalált és a valóságos világ összefonódása – hangzott a válasz. A sikerre azonban nincs recept.
A szülei büszkék rá, bár mai napig nem hiszik el pl. hogy tud főzni. A nézők azonban szeretik a „Kastély a Kárpátokban” című főzős műsorát a TV Paprikán. Egy kiadó felkérte, hogy írjon receptkönyvet, amelybe a „túlélő” korszakából válogatott be ételrecepteket. Volt az életében ugyanis egy időszak, amikor extrém helyzetekbe került, pl. 50 embernek kellett főznie miközben nem volt folyóvíz. Novellákat is írt hozzájuk a kiadó kérésére.
A beszélgetés végén a terveiről kérdezte a moderátor. A már említett trilógia 3. részének megírása foglalkoztatja az írónőt, távolabbi terveiről még nem nyilatkozott.

A fotót Nyáry Andrea készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor