Rate this item
(0 szavazat)

gko.jpg - 297.66 KbGyőrfy Károly könyve a Keresztényüldözés a 21. század elején már a 6. kiadást is megérte. Szerzője a Helischer József Városi Könyvtár vendége volt 2016. 02. 22-én. A már nyugdíjas vegyészmérnök az óbudai evangélikus egyházközség felügyelője. Könyve megírására, ahogy a korábbiak esetében is, egy konkrét esemény inspirálta. Az Európa Parlament 2012-es januári ülésén bírálták Magyarországot, amit Orbán Viktor miniszterelnök válaszában visszautasított; azt hangsúlyozta, hogy kormánya keresztény kurzus vitelére törekszik, amit kér tiszteletben tartani.

A téma választásában egyedülálló könyvben a szerző kontinensenként mutatja be a kereszténység állapotát, a keresztények helyzetét. Pontos adatokkal, hivatkozásokkal, közérthetően. Több nemzetközi szervezet, köztük a holland alapítású amerikai Open Doors és a Bécsben székelő Kirche in Not adatait használta fel könyve megírásánál. A világ keresztényeinek száma mintegy 2 milliárd, amelyből 400 000 élete közvetlen veszélyben van. A könyvben megtalálható az a táblázat, amely az Open Doors közlése alapján, azokat az országokat sorolja fel – szám szerint 50-et –, ahol a legbrutálisabb formában jelenik meg a keresztényüldözés. A médiában elvétve fordulnak elő hírek konkrét esetekről, azonban arról nem szól a sajtó, hogy az áldozatok bűne egyedül a hitük volt. A szerző vizsgálata szerint a világvallások, mint az iszlám, a buddhizmus és a hinduizmus tanításaiból a keresztényellenesség nem következik. Sok esetben, országonként bemutatva, döbbenetes az üldözés kegyetlensége, amely a szerző szerint indokolttá tenné a 18 éves karika kitételét a kötetre. Győrfy Károly különbséget tesz a keresztényüldözés és a keresztény ellenesség között. Az első esetben a hívők életveszélynek vannak kitéve például az iszlám országokban, a második esetben a törvényhozás vagy a munkahelyi diszkrimináció sújtja őket, például Nyugat-Európa egyes országaiban.
A beszélgetés alkalmával Győrfy Károly kitért az európai migráció következményeire is. Elmondta, hogy párhuzamos társadalmak épülnek, és Európa vezető államaiban azzal számolnak, hogy 30 – 40 év múlva muszlim államférfiak kerülnek majd Európában vezető pozíciókba. Győrfy Károly könyvében az üldözést bibliai kontextusba helyezi, és több erre vonatkozó próféciát idéz az Újszövetségből.
A könyv látlelet, nem vállalkozik arra, hogy feltárja az okokat, amik a napjainkban tapasztalható világjelenséghez, a kereszténység térbeli eltolódásához, az európai keresztények számának csökkenéséhez, háttérbe szorulásához vezettek. Győrfy Károly a súlyos mondanivalót a maga közvetlen módján beszélte el, Bánhidy Vajk kérdéseire válaszolva olykor humorral oldva a döbbent csendet.

A fotót Nyáry Andrea készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor