Rate this item
(0 szavazat)

glh.jpg - 84.59 KbA Magyar Kultúra Napja alkalmából 2016. január 22. és február 19. között rendezte meg a „RETRO 2016” című térségi összművészeti pályázati kiállítását Dorog Város Képviselő Testülete a helyi József Attila Művelődési Házban (Otthon tér 1.). A megnyitón irodalmi, tánc és zenei bemutatóval egybekötött díjátadásra is sor került. A díjakat dr. Tittmann János polgármester adta át.

Dorog Város Képviselő Testülete 2015. július 1-én tematikus pályázatot írt ki a Magyar Kultúra Napja 2016 alkalmából „RETRO” címmel. A pályázatra Dorog és Esztergom térségének 24 településén élő professzionális és amatőr alkotók nyújthatták be alkotásaikat. Az alkotóművészeti pályázatra technikai megkötések nélkül öt művészeti ágban adhattak be pályázónként egy-egy pályaművet. Írásművészet kategóriában: műfaji megkötés nélkül, maximum 30 oldal terjedelemben. Képzőművészet kategóriában: technikai megkötés nélkül, 150 X 100 cm-es méretkorlátozással, illetve maximum 80 cm-es plasztika. Fotóművészet kategóriában: 150 X 100 cm-es méretkorlátozással. Táncművészet kategóriában: műfaji megkötés nélküli, maximum 20 perces, új koreográfia. Zeneművészet kategóriában: zenei együttesekre (kórus, vonós, fúvós) és/vagy szólóhangszerre komponált maximum 20 perces művek, lehetőleg hanganyaggal.
A pályázatok beadási határideje 2015. október 30. volt, és a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeumba kellett leadni. A pályázatokat 2015. december 15-ig szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjai: Balla András fotóművész, Brassai Gabi festőművész, Csíkszentmihályi Róbert érem- és szobrászművész, Földi Béla táncos-koreográfus, Kaposi Endre képzőművész, Lencsés Lajos oboaművész, Tettamanti Béla képzőművész és Vörös István író voltak. A pályázattal kapcsolatosan Madarász Tímea adott az érdeklődőknek további szakszerű felvilágosítást. A kiállításba bekerülés mellett az első díjas alkotások (kategória-nyertesek) 200.000 forint pénzjutalomban is részesültek kategóriánként. Természetesen ez nagy vonzerőt jelentett, és megmozgatta az amatőröket, valamint a műkedvelő „vasárnapi alkotók” népes táborát.
A zsűri döntése alapján a bekerült munkák alkotóit dr. Tittmann János polgármester levélben kiértesítette. A levélből kitűnt, hogy a zsűriben Földi Béla helyett Szász Dániel táncművész, koreográfus zsűrizett. Az öt kategóriában a zsűri által kiválasztott alkotásokat a Magyar Kultúra Napján, 2016. január 22-én 16 órától egy folyamatos és párhuzamos időrendben, egymást átfedő előadásokból, bemutatókból álló összművészeti fesztiválon mutatták be a közönségnek a dorogi József Attila Művelődési Ház termeiben. A zsúfolásig megtelt kiállítótérben a megjelenteket dr. Tittmann János, Dorog Város polgármestere köszöntötte, és többek között a következőket mondta: „A Magyar Kultúra Napján mindig visszatekintettünk a nemzeti kultúránk megelőző évtizedeire, évszázadaira. Tettük ezt azzal a szándékkal, hogy a múltunkból napjainkba vezető folyamatokban azonosságokat, változásokat ismerjünk fel, haladó, maradi, kártékony vagy hasznos irányokba. A kultúrát mindenek fölé helyeztük, amikor úgy határoztuk meg, hogy a kultúra az ember világmindenséghez viszonyuló lelkiségének, szellemiségének és érzelmeinek a forrása. A kultúra az egyén, a közösségek univerzumot bejáró, álmodó, alkotó szárnyalása a természetet és a természetfelettit kutató értelmének alázata és az emberek szeretete. A kultúra értéke az általa létrehozott civilizáción mérhető.”
Tettamanti Béla képzőművész, az egyik zsűritag, szakmai megnyitó helyett szűkszavúan a következőket közölte a népes hallgatóságnak: 20 éves koráig Dorogon élt, és itt volt diák. Nem akar művészeti íróktól elvárható megnyitót tartani. A kiállított munkák hol beszélnek, hol fecsegnek. A nézők jól nézzék meg a kiállítást, és akkor talán ők is észreveszik ezt a különbséget, és a végén a beszéd fog győzni. Megemlítette, hogy néhány olyan mű is bekerült a kiállításra, amelyek a „Retro” témakört ugyan kikerülték, de a minőség okán a zsűri kiállításra javasolta. Mondandóját azzal zárta, hogy örül a kiállítás közösségformáló erejének, és hogy ilyen sokan kíváncsiak rá. Dorog és Esztergom vonzáskörzetének 24 települése közül tizenötből érkezett 85 alkotás a pályázatra. A zsűri 42 alkotótól 47db pályamunkát fogadott el kiállításra, illetve bemutatásra. Ezek között voltak sorozatok is. Tettamanti Béla képzőművész, zsűritag szakmai értékelésében hangsúlyozta, hogy a képzőművészet kategóriában érkezett be a legtöbb pályamű. Ezek között volt néhány, ami nem kötődött kifejezetten a Retro-hoz, de olyan magas művészi színvonalat képviseltek, hogy a zsűri mégis kiállításra javasolta. Természetesen díjat ezáltal nem kaphatott. A polgármester úr a zsűri tagjainak munkáját emléklappal ismerte el, majd a kategória nyerteseinek átadta az okleveleket és a kétszázezer forintos pénzjutalmakat. A megnyitó végén a kiállító alkotók részére a fogadás elmaradt.
A kiállításra szép, színes online meghívó készült, amit minden érintett letölthetett magának a netről, de sajnálatosan nem kerültek rá a kiállítók nevei. Műtárgyjegyzék sem készült. Így semmilyen dokumentumot nem tudott a kiállításon szereplő alkotó magával vinni emlékbe.

Díjazottak:
Kapa Melinda (képzőművészet) „Hétfő” című festményre.
Radócz Balázs (fotóművészet) „Filmszakadás – Egy kertmozi utóélete” című fotográfiára.
Puksa Tiborné, dr. Nagy Margit (táncművészet) „Ötórai tea” című produkcióra.
Lattmann Kristóf (zeneművészet) „Spirál maszk” című szerzeményre.
Szax Berill (írásművészet) „Ecetes vasárnap” című versre kapott kategóriadíjat.

Lábatlan várost – egyedülállóan – négy alkotó képviselte. Mind a négyüknek kiállításra került a beküldött pályaműve. A. Bak Péter: „A nagy rátelepedő” pasztell, 50 X 70 cm, Bálint Sándor: „Emese álma” vörösmárvány, Bálintné Németh Éva: „Rivaldafényben” pasztell, Szabó Ildikó: „Kereszt-fa” színes fotográfia. Csak gratulálni lehet ehhez a sikerhez.

Kiállítók és alkotásaik:
Cselenyák Tibor: „Az álmok gátja”, „Az álmok sorsa”, „Az álmok szabadsága” színes fotográfiák; Bálint Sándor: „Emese álma” véset, vörös márványlap; Bálintné Németh Éva:„Rivaldafényben” színes pasztellkréta; Szabó Ildikó: „Kereszt-fa” színes fotográfia; Kornreich Gábor: „A Pilis nyugalma” barnított fotográfia; Sováczki Péter: „Cím nélkül” öregbített színes fotográfia; Süttő Anikó: „Cím nélkül” festmény, olaj, papírragasztás; Végh Éva: „Vissza az időben” zománckép acéllemezen; Lelki Szabolcs: „Falu” olajkép; Kovács József: „Schmidt Sándor” dombormű, faragás, diófa; Kis Luca: „Cím nélkül” olajfestmény; Vargáné Balázs Nóra: „A megtört föld” fekete-fehér fotográfia; Priegl Petra: „Punk is not dead” manipulált fekete-fehér fotográfia; Vojczek Károly: „Cím nélkül” fekete-fehér fotográfia; Egyed Zsófia: „Retro” olajkép; Sztahovits-Lipták Gyöngyi: „Masina” barnított fotográfia; Sztahovits Péter: „A láb” barnított fotográfia; Zágonyi Petra: „Néger nők” nagyméretű fekete-fehér fotográfia; Radócz Balázs: „Filmszakadás-Egy kertmozi utóélete” fekete-fehér fotográfia; Kapa Melinda: „Hétfő” táblakép, vegyes technika; Andráskó Péter: „Nem ég a hátsó” olajfestmény; Czéh Zoltán: „Az utolsó eks!”manipulált fotográfia; Imre Tibor: „Szellemvonat” manipulált fotográfia; Pölczman Péter: „Heavy metal” manipulált színes fotográfia; Bognár Géza: „Cím nélkül” fekete tusrajz; Kruska Ádám: „Monoszkóp” Lego kocka; Szezech Bora: „Cím nélkül” színes grafika; Jácint Vanessza: „Pop art portré” színes grafika; Somodi Marci: „Cím nélkül” akvarellel színezett rajz; Minczér Margaréta: „Cím nélkül” akvarellel festett képregény; Jakabos Júlia: „Retro” nagyméretű kollázs; Miskolczi Csabáné: „Mérlegen az életem I-II.” színes anzix fotográfia; Szax Olivér: „Púder” acryl festmény; Szabó Péter: „Változás” színes fotográfia régi ablakkeretben; Szóda Ráhel: „Cím nélkül” olajfestmény; Somody Panni: „Cím nélkül” vízfestmény; Prunkl János: „Calcei Lunati” olajfestmény; Simon Edina: „Retló” mázas kerámia; Ferenczi Gábor: „Emlék” olajfestmény; A. Bak Péter: „A nagy rátelepedő” porpasztell festmény; Lekli Szabolcs: „Életút I-II-III.” színes fotográfia; Cserni Péterné: „Anyám befőttjei” acryl festmény.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor