Rate this item
(0 szavazat)

glj.jpg - 49.36 KbA magyar űrhajós volt a Helischer József Városi Könyvtár vendége 2016. február 8-án a Könyvtári beszélgetések sorozatban. Kovátsné Várady Eszter igazgató asszony köszöntője után a moderátor, Bánhidy Vajk vette át a szót. Megkérte Bodon Gergelyt, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium diákját, hogy olvassa fel a Szent György Lovagrend számára írt laudációt Farkas Bertalanról, amelynek esztergomi vonatkozása, hogy dr. Bárdos István, esztergomi művelődéstörténész volt az írója.

35 éve már annak, hogy magyar űrhajósért izgulhatott az ország népe. A 35. évforduló alkalmából a Budapesti Műszaki Egyetem – ahol a Közlekedésmérnöki Karon szerzett oklevelet 1986-ban – díszpolgárrá avatta. A Semmelweis Egyetem felkérte, hogy segítse a kutatóintézetek munkáját. 2015-ben a moszkvai Lomonoszov Egyetem tiszteletbeli professzorává választotta. A Farkas Bertalan, az űrhajós című könyv is erre az évfordulóra jelent meg. Életrajz, amiből megismerhetik az érdeklődők a Kelet-Magyarországról, Gyulaházáról indult legény útját az űrig és tovább.
Hogyan lett űrhajós? 1949-ben született. Gyermekként futballista vagy mérnök szeretett volna lenni. Kisvárdán járt középiskolába. A padtársa beszélte rá, hogy jelentkezzenek vadászpilótának. Szolnokra, a Repülőműszaki Főiskolára sikerrel felvételizett. Két évet Szolnokon, három évet a Szovjetunióban tanult. Nagy öröm volt, amikor 1976-ban a szovjet kormány úgy döntött, hogy az Interkozmosz űrhajózási programba az önként jelentkező vadászpilóták közül választ ki űrhajósokat. Sok kemény próbatétel és orvosi vizsgálat után a jelöltekből ketten maradtak Magyari Bélával. Bár a felesége nagyon féltette, a kiválasztás után a család Szovjetunióba, a Csillagvárosba költözött. Ő Valerij Kubaszovval alkotott egy csapatot. A felkészülés rendkivül nehéz, embert próbáló volt.
A kilövés előtti pillanatokban minden idegszálukkal várták az indítási parancsot. A felszállás után figyelték a műszereket, a harmadik fokozat leválása után levehették a szkafandereket. Egyébként a szkafandert és az ülést is az illető űrhajósra szabják.
A hallgatóság megismerhette az Élelmiszerkutatóban összeállított „menüt”, ami azokat az élelmiszereket tartalmazta, amelyet az űrhajósok választottak ki. Libamáj, töltött káposzta, disznósajt stb. – mindez por vagy zselé formájában tubusba vagy dobozba csomagolva. Vigyázni kellett az étkezéssel, mert ha nem találták el a szájukat, az étel elúszott a szó szoros értelmében, és a súlytalanság állapotában bizony komoly kihívást jelentett a befogásuk.
Valerij Kubaszovval 1980. május 26-án indultak útnak a Szojuz-36 fedélzetén. Nyolc napot töltött az űrállomáson. Ezalatt napi 16 órát dolgozott és 8 órát aludt. Az alvás falhoz rögzített hálózsákban történt. Farkas Bertalan orvosbiológiai és anyagtechnológiai kísérleteket végzett a fent töltött idő alatt.
Miért fontos a rendkívül nagy kiadással járó űrkutatás? Nem is tudjuk, de a mindennapjainkban ennek a kutatásnak számtalan eredményét használjuk, gondoljunk csak a mobiltelefonra, a GPS-re vagy a meteorológiára, orvoslásra.
A közönség kérdéseire adott válaszokból megtudtuk, hogy Farkas Bertalan véleménye szerint az elkövetkező 5 évben biztosan nem lesz magyar űrhajós, és nem, UFO-val nem találkozott. Véleménye szerint az a tény, hogy ő lett a magyar űrhajós, szerencse, isteni gondviselés, tanulás és kitartás eredménye. Biztatta a a szép számmal megjelent fiatalokat, hogy érdemes kitartóan, szorgalmasan tanulni, mert akkor a lehetőségek a végtelenségig kitágulnak.
Az est, illetve annak minden korábbit felülmúló számú közönsége ismét felhívta a figyelmet arra, hogy égetően szükség van új könyvtári épületre, ahol jól felszerelt, kényelmes előadóban élvezheti a nagyszámú hallgatóság az ehhez hasonló érdekes beszélgetéseket.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor