Rate this item
(0 szavazat)

gma.jpg - 406.24 KbA Könyvtári beszélgetések című rendezvényre 2016. január 26-án este zsúfolásig megtelt a Helischer József Városi Könyvtár olvasóterme. Szilágyi Tibor színművész neve hívó szónak bizonyult. A találkozó jó alkalom volt a színész harmadik könyvének bemutatójára is. Várady Eszter igazgatónő köszöntője után elsőként az IAT Kiadó képviselője, Brenyó József beszélt. Elmondta, hogy 1978-1984 között Esztergomban élt. Ebben a hat évben a könyvtár olvasója volt. Ide vonzotta a diákokat az intézmény pezsgő kulturális élete. Sokat olvastak, és ez hozzájárult ahhoz, hogy ma könyvkiadással foglalkozik.

Ezt követően az est moderátora, Bánhidy Vajk első kérdésével a tavalyi könyvhétre megjelent kötet címét firtatta. Szilágyi Tibor elmondta, hogy a katonakönyvébe ez van beírva, pedig nem volt katona. A részletes ismertetés előtt, bevezetésként a fiatalkoráról beszélt. 1956-ban kezdte a gimnáziumot. Abban az időben büntetésből több egyetemi tanárt visszaminősítettek, akik aztán a középiskolákban tanítottak, ezért a középiskolai oktatás nagyon magas színvonalú volt abban az időben. Bár Szilágyi Tibor reálosztályba járt, egyértelmű volt, hogy nem ezen a vonalon tanul tovább. A színművészetire azonban elsőre nem vették fel. Miután akkoriban azt, aki nem dolgozott közveszélyes munkakerülőnek nyilvánították és büntették, munkát keresett. Több munkahelye volt; az utolsó munkahelyén aláírták a jelentkezési lapját a színművészetire, és másodszor sikerült a felvételi is. Ötven éve már ennek. A könyvben erre az ötven éves pályára tekint vissza, de nemcsak személyes visszaemlékezésről szólnak a történetek, hanem kortörténetet és színháztörténetet is tartalmaznak.
A könyv a sorozással kezdődik. 200-300 fiatal áll meztelenül a sorozóbizottság előtt. Amikor rá került a sor felszólították, hogy ha már felvették a színművészetire, mondjon egy verset. Arany János: Vörös rébék című versét szavalta el, ami nagy derültséget váltott ki, mivel a sorozóbizottság egyik tagja vörös hajú volt. Be is pecsételték a katonakönyvébe, hogy „Katonai szakképzettsége: színész”. (Ez könyvének címe is.)
1965-ben diplomázott. Pécsre helyezték, de Radó Vilmos, a kecskeméti színház igazgatója átcsábította. Itt megkapta a Makrancos hölgyben Petruchio szerepét. Közben játszott a Hideg napok című filmben, ami meghozta számára az ismertséget. Pályája során többször váltott színházat, játszott vidéki és fővárosi társulatoknál. Mindig ő lépett tovább, ha úgy érezte, hogy ez a szakmai fejlődéséhez szükséges. Gyakran bátorság kellett a váltáshoz, de nem bánta meg, hogy színi pályán ő a legnagyobb vándormadár.
Veszprémben a Horvai István rendezte Németh László: Apáczai című darabjában ő játszotta a főszerepet, majd a Thália Színház következett, onnan átment a József Attila Színházba, majd Várkonyi Zoltán hívására a Vígszínházba. Egy darab kedvéért még elektromos targoncát is megtanult vezetni. Kétszer is tagja volt a Nemzeti Színháznak, ahol alkalma nyílt a rendezésre is. Eddig 50 előadást rendezett, közte háromszor magát is rendezte. Rendezésében 2015 őszén mutatták be a Veszprémi Petőfi Színházban Eisemann Mihály-Szilágyi László: Tokaji aszú című zenés darabját. A Vidám Színpadon Murray Schisgal: Második nekifutás című komédiáját rendezte meg, és ő játszotta az ifjú lányba beleszerető középkorú férfi szerepét. A felesége tréfásan biztatta, hogy másodszor, ennyi idősen is vállalja el a szerepet, legalább lefogy.
Folyamatosan sok szerepe van, hogyan jegyzi meg ezt a töméntelen szöveget? Adottság, foglalkozni kell vele és persze rutin – mondta. Azok a színészek nyűgözik le, akik igazán nagyok. Igy pl. Páger Antal. Nagyon büszke arra, hogy ezek a színészek elfogadták, befogadták őt, és szívesen játszottak vele. Sok rendezővel dolgozott együtt, de igazán 10 rendezőt tart sokra. Ők tudták mit akarnak, hogyan akarják és miért. A kötet hátsó borítóján van egy kép-tabló. A Pesti Színházban 1985-ben játszották Mrozek Tangóját, a szereplőket ábrázolja a kép. Ruttkai Éva, Páger Antal, Gobbi Hilda, Darvas Iván, Gálffi László, Eszenyi Enikő és elöl Szilágyi Tibor. A középen ülő nagy színészek, azóta már elmentek.
Szilágyi Tibor nagy empátiával és szeretettel ír kollégáiról. Igaz, sok vidám ugratás is megesett, ezekről is olvashatunk a könyvben. A színészből árad a derű, az élet szeretete. Számos vidám történet, sok nevetés jellemezte ezt a kellemes estét, amelyet dedikálás zárt.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor