Kondor Katalin a Városi Könyvtárban

Írta: Szabó Lászlóné 2015. szeptember 16. szerda, 07:24
Rate this item
(0 szavazat)

gsf.jpg - 65.83 KbÜnnepi alkalom résztvevői lehettek azok, akik 2015. szeptember 14-én ellátogattak a 110 éves esztergomi Helischer József Városi Könyvtárba. A Könyvtári beszélgetések rendezvénysorozat 2006-ban indult, ezen a délutánon a 100. vendégét fogadtuk. Kondor Katalin közgazdász, újságíró, a Magyar Rádió egykori elnöke válaszolt Bánhidy Vajk kérdéseire.

A népes közönséget és a vendéget Várady Eszter, a könyvtár vezetője köszöntötte. Örömmel jelentette be, hogy hosszú évtizedek után a Városi Könyvtár útjára indíthatta a Városunk, múltunk sorozatot, amelynek első kötete - Pifkó Péter: Töredékek a királyi városból – már megjelent. A kis kitérő után a beszélgetős sorozat 100. vendégét tortával köszöntötte a könyvtárvezető. A beszélgetés első részében a gyermekkoráról, pályaválasztása körülményeiről mesélt Kondor Katalin. Önálló, öntörvényű kisgyerek volt, de szeretetteljes családban nőtt fel Debrecenben. Az a tény, hogy debreceni, meghatározta egész látásmódját. Kezdetben orvos szeretett volna lenni, de egy váratlan fordulattal mégis a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre adta be jelentkezését, közgazdász lett. Gyakornokként, a gazdaságpolitikai rovatban kezdett dolgozni a Magyar Rádiónál. Nagyon sokat tanult Szél Júlia rádiós újságírótól, a példaképe Gácsi Sándor szerkesztő-riporter volt. Újságírói munkájának legmeghatározóbb, legérdekesebb időszakában párhuzamosan dolgozott a televíziónál és a rádiónál. A rádiónál végigjárta a szakmai ranglétrát a rovatvezetőtől az elnöki tisztségig. A televízió éveken keresztül foglalkoztatta, A hét című műsor szerkesztő-műsorvezetője volt. Napjainkban a technikai civilizáció természetesen hatással van a rádiózásra, televíziózásra is, de ezek általában a külsőségekben hoztak változást. „Látványelemekkel” teletűzdelt híreket hallhatunk, láthatunk, amelyekből hiányzik egy csomó értékrendnek a megjelenítése, hiányzik a szép magyar beszéd, hiányoznak a társadalomkritikai műsorok, és rengeteg munkából hiányzik a szakértelem és a köz-szolgálatiság.
A beszélgetés második részében a médiaszakember visszautalt egészen a rendszerváltásig, amely felülről megrendezett folyamat volt. Megalkotói pontos forgatókönyv szerint osztották fel a gazdaság színtereit, irányították a tájékoztatást. A sajtó akkori képviselői ennek megfelelően közvetítették az információkat. Az 1996-os médiatörvényről is szó esett. Ennek legfontosabb eleme, hogy a közszolgálati médiumok mellett lehetőség nyílt kereskedelmi műsorszolgáltatásra is. Bíztak benne, hogy a mérce a közszolgálat lesz, de ez sajnos fordítva alakult. A közszolgálat „lesüllyedt” a kereskedelmi médiumok szintjére, áltermészetesség jellemzi, ugyanúgy torz képet fest a valóságról. Elgondolkodtató az is, hogy a közszolgálati televíziók műsorából is hiányoznak az értékes, szórakoztató műsorok. „A közszolgálat feladata lenne új, kulturális törekvések élére állni.” fogalmazott Kondor Katalin. Befejezésként, napjaink problémái közül a menekültügyet emelte ki. Az Európai Unió képtelen a közös cselekvésre, pedig a válság megoldásában ez kulcskérdés.
Szókimondó igazságkeresés, őszinte indulat és az elmaradhatatlan irónia jellemezte az este vendégét. Szavai elgondolkodásra késztették a hallgatóságot. Korábban egy méltatója így nyilatkozott róla: „Kondor Katalin elnöksége idején a Magyar Rádió jól és kiegyensúlyozottan teljesítette közszolgálati küldetését határon innen és túl, vigyázott nemzeti értékeinkre, ablakot nyitott a nagyvilág sokszínű kultúrájára.” Jó egészséget, hosszú éveket, bátorságot és humorral megélt napokat kívánunk neki!

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor