Kultúra

„Szülőföldem van, de nincs hazám”

Írta: Szabó Lászlóné 2018. április 18. szerda, 22:02

fsu 52.jpg - 72.42 KbA Felvidékről Kitelepítettek Emléknapja alkalmából szervezett különleges könyvbemutatón vehettünk részt 2018. április 12-én a Laskai Osvát Antikváriumban. Ezen az estén Gágyor Péter: Bélák a czinkelt pakliban – Tizenhárom tízperces trianoni rémregény című könyvével ismerkedhettek meg az érdeklődők. „Száz éve, hogy a történelmi Magyarország szétesett. Ezalatt a száz év alatt háromszor kellett újrakezdeni Magyarország történelmét: 1920-ban, 1945-ben és 1956-ban. Méghozzá a 0-pontról. De a történelem arról tesz tanúbizonyságot, hogy az utolsókból lesznek az elsők, ha a szerencse is úgy hozza. Erről is szól Gágyor Péter új könyve.” (Grendel Lajos)

fsu 51.jpg - 340.27 KbEsztergomban tavaly év végén, december 12-től láthattunk Aknay János festményeiből egy kiállítást a Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában. Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész munkássága a posztgeometrikus művészet része, alkotásai illeszkednek Vajda Lajos, Korniss Dezső, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Deim Pál műveihez, a „szentendrei iskola” konstruktív, konstruktív-szürrealista stílusával együtt említhetőek. Aknay János tradicionális eszközöket alkalmaz, megtartja a klasszikus képformát és kompozíciót, elemeit az 1970-es években jellegzetes szentendrei építészetből, architektúrából merítette.

Felvidék tükrében

Írta: Szabó Lászlóné 2018. április 17. kedd, 13:58

fsu 50.jpg - 59.31 KbEgy fiatal, igen tehetséges művész mutatkozott be 2018. április 13-án Párkányban, a Barta Gyula Galériában, különleges és egyedi tárlatával. Kovács Csonga Anikó dunaszerdahelyi grafikus alkotásaiból nyílt kiállítás „Felvidék tükrében” címmel. A kiállításra a Balart Gallery és a Párkányi Városi Művelődési Központ közös szervezésében került sor.

Örökségünk fényei II.

Írta: Szabó Lászlóné 2018. április 17. kedd, 13:23

fsu 49.jpg - 62.62 KbÜnnepélyes kiállításmegnyitóra került sor Párkányban, a Városi Múzeumban 2018. április 12-én. Bészabó András festőművész alkotásaiból nyílt tárlat Örökségünk fényei II. címmel. Nagy érdeklődés kísérte az ünnepi eseményt, zsúfolásig megtelt a kiállítóterem, ahol a festményeken kívül a Kisbojtár Gyermektáncegyüttes két énekese – Milus Emma és Zács Anikó – az előadott népdalokkal bensőséges hangulatot teremtett.

„Őrizzétek a szót…”

Írta: Szabó Lászlóné 2018. április 09. hétfő, 11:30

fsu 47.jpg - 54.89 Kb24. alkalommal került megrendezésre Garamkövesden a Gyurcsó István Emléknap 2018. április 6-án, amelyet a Szlovákiai Magyar Költészet Napjaként is emlegetnek. A rendezvényhez szorosan kapcsolódik a szavalóverseny, amely 1996 óta része az Emléknapnak. A szervezők iskolások számára hirdetik meg, erre szlovákiai magyar költők verseivel nevezhetnek a tanulók. Egyre távolabbi tájakról érkeznek a versenyre fiatalok, hogy a közöttünk élő költők verseivel tegyenek tanúbizonyságot nemzeti hovatartozásukról. Esztergomot a Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói képviselték.

fsu 44.jpg - 62.92 KbA Szent Adalbert Központban Kovács Lajos – helytörténeti kutató, író, szerkesztő – jegyzetei alapján leánya, Kovács Klára Dorog művészettörténetének két fejezetét mutatta be 2018. április 4-én. Az „Esztergom és környéke kincsei” ismeretterjesztő sorozat keretében került sor az előadásra a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében.

fsu 42.jpg - 57.78 KbKülönleges megtiszteltetés ért jó egy hónappal ezelőtt – Szomolai Tibor, kortárs felvidéki író frissen megjelent, harmadik kötetével csengetett be a postás. A könyvküldést megelőző telefonbeszélgetés során annyit kért tőlem a szerző, akivel néhány évvel ezelőtt a TÁR-LAK Szalonban tartott bemutatója során ismerkedtem meg, hogy írjak egy ismertetőt legújabb regényéről. Mi a címe és mi a témája? – tettem föl neki kíváncsian a kérdést. A klán – hangzott a rövid válasz, majd kis szünet után hozzátette: maffia és politika a Felvidéken. Ezután tényleg kíváncsian lestem a postást, majd kissé borzongva lapoztam bele a házhoz küldött kötetbe. Hát, nem egy lányregény, állapítottam meg pár perc után, de később becsülettel elolvastam, hogy aztán félre is tegyem egy időre, egészen a mostani könyvbemutatóig.

fsu 41.jpg - 63.69 KbKirándulásunk harmadik napján, hogy Eperjes értékeit még jobban megismerhessük, helyismerettel jól rendelkező két kísérő csatlakozott hozzánk: dr. Ábrahám Barna, aki oktató az Eperjesi Egyetem Magyar Nyelv és Kultúra Intézetében, valamint dr. Puss Sándor, a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett felvidéki jezsuita szerzetes, akivel már találkoztunk Esztergomban is, könyvének bemutatóján a Laskai Osvát Antikváriumban.

fsu 40.jpg - 75.17 KbA következő napon korán keltünk, mert igen gazdag program várt ránk. Elsőként az egyik legszebb és legkülönlegesebb felvidéki fatemplomhoz látogattunk el, amely a Sáros megyei Hervartó falucskában található. Az ötszáz lelkes település Bártfa közelében fekszik. A vallásos építészet kiemelkedő alkotása ez a római katolikus fatemplom, amelyet Assisi Szent Ferenc tiszteletére emeltek. A legújabb levéltári kutatások alapján 1593-ban épülhetett a község temploma. Alapanyagául a tiszafát és vörösfenyőt választották. Számos átalakítást élt meg az évszázadok során, de gótikus szerkezete nem változott az idők folyamán. A torony és a nyeregtető is zsindellyel fedett. Belépve a templomba, a szentély és a hajó deszkafalán gazdag ornamentikájú, teljesen épen megmaradt, különleges falfestménysorozat tárult elénk. A Megváltó alakjának két oldalán az öt okos és öt balga szűz történetét fedeztük fel. A festmény készítője megörökítette Ádám és Éva alakját és Sárkányölő Szent Györgyöt is. A templombelső faragott berendezése reneszánsz kialakítású. A szentélyben megcsodáltuk Alexandriai Szent Katalin, Szűz Mária a kisdeddel és Szent Borbála aranyozott, festett szobrát. Ezek az 1400-as évek végén készülhettek. Kívülről magas, vaskos kőfal védi az épületet.

fsu 39.jpg - 470.80 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának március 26-i vendége Vincze László festőművész volt. 84 éves korára körülbelül 8000 festményt festett meg. Nyaranta találkozhatunk vele a Kis-Duna sétányon, ahogy elmélyülten fest. Szamoskéren született 1934-ben. Parasztcsaládból származik, a természet szeretetét környezetéből hozta magával. 11 éves koráig élt Szamoskéren, utána a Debreceni Református Gimnáziumba került. Ezt az iskolát nem végezte el, hanem egy szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Félegyházi László szerettette meg vele a festészetet.

Rejtőzködő értékeink nyomában − 1. rész

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 29. csütörtök, 10:29

 

fsu 38.jpg - 77.26 Kb

Az esztergomi Laskai Osvát Antikvárium szervezésében felvidéki kirándulás részesei lehettünk 2018. március 20–22 között prof. Prokopp Mária művészettörténész vezetésével. A professzor asszony a középkori Magyarország nagy tudású ismerője. A kirándulás során a Szepesség és Sáros vármegye művészettörténeti emlékeivel ismerkedtünk meg. Korábbi előadásaiból ismert volt, hogy a felvidéki szárnyas oltárok a legértékesebb lenyomatai a középkori Magyarországnak. Sajnos még mindig nagyon keveset tudunk a felvidéki kulturális emlékekről. Ezért is készültünk nagy lelkesedéssel az útra, hogy rejtőzködő értékeink közül minél többet megismerhessünk szakavatott vezetőnk segítségével. Az európai szinten is egyedülálló, központosított államforma biztosította az egységes magyar kultúra létrejöttét évszázadokkal ezelőtt. Egy-egy szárnyas oltár, a keresztény hagyományok mellett, megjelenítette és ez által megőrizte hazánk történelmének legfontosabb eseményeit is.

Együtt ünnepeltünk

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 25. vasárnap, 17:22

fsu 36.jpg - 76.79 KbÜnneplőbe öltözött Nánán a Kultúrház 2018. március 18-án. Zsúfolásig megtelt a nagyterem vendégekkel, hogy együtt tisztelegjenek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Csemadok Nánai Alapszervezet és a Szülőföldért Polgári Társulás Nána szervezésében került sor a megemlékezésre. A Duna bal partján, Párkánytól, a Duna és a Garam találkozásától nem messze fekszik ez a kis település, Nána. Lakói állhatatosan őrzik magyarságukat, élik mindennapjaikat, évtizedek óta megtartják nemzeti ünnepeinket. Ezen a szép márciusi napon együtt ünnepeltünk nánaiak, párkányiak és esztergomiak, hogy emlékezzünk a régiekről.

A Szent László-legenda képei Jászberényben

Írta: Ruda Gábor 2018. március 24. szombat, 22:52

fsu 35.jpg - 382.26 KbSzent László falképek Székelyföldön címmel nyílt meg Magyari Hunor mintegy 40 nagyméretű tablóból álló fotókiállítása március 21-én az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus Folyosó Galériájában. Az intézmény auláját teljesen betöltő közönséget dr. Varró Bernadett főigazgató asszony köszöntötte. Kiállításmegnyitóként Elekes Gyula zománcművész, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója tartott vetítéses előadást. Bevezetésként Szent László királyról és Székelyföldről beszélt, majd részletesen bemutatta a kiállítás anyagát, amelyet Székelyföld középkori templomaiban látható Szent László felképek közül a legjobb állapotban levőkből állítottak össze a kiállítás szervezői. A következő 12 helység templomában fényképezett Magyari Hunor: Bibarcfalva, Bögöz, Csíkszentmihály, Gelence, Homoródkarácsonyfalva, Kökös, Oklánd, Sepsibesenyő, Sepsikilyén, Szacsva, Székelydálya és Székelyderzs.

Kozmikus analógiák

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 24. szombat, 22:40

 

fsu 34.jpg - 53.98 Kb

Kőrösi Papp Kálmán festőművész „Kozmikus analógiák” című kiállítása 2018. március 14-én nyílt meg az Újpesti Kulturális Központ Galériájában. A címben szereplő szokatlan szókapcsolat kissé meghökkentő, de érthetővé válik, ha megtekintjük a kiállításon szereplő 64 alkotást. A festmények segítségével bonyolult, de fenséges világ tárul elénk.

fsu 33.jpg - 37.17 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának március 19-i vendége dr. Négyesi Lajos ezredes, egyetemi adjunktus, a hadtudomány PhD doktora, a magyar csaták ismerője volt. A hadtörténész általában könyvtárakban, levéltárakban kutat különböző hadiesemények után, tanulmányozza a csaták körülményeit: helyszín, időjárás, hadak felszereltsége, száma, összetétele, taktikája, stratégiája, fegyverek technikája.

Hogy egyszer majd szép legyen a múlt!

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 19. hétfő, 13:50

fsu 32.jpg - 77.98 KbMár hagyomány Esztergom-Kertvárosban, az általános iskolában, hogy nemzeti ünnepünkhöz – március 15-höz – kapcsolódóan minden évben megrendezik az Arany-napot. Idén március 14-én került sor erre. Ez a programsorozat lehetőséget ad arra, hogy megemlékezzenek az iskola névadójáról, Arany Jánosról és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc dicső napjairól.

Búcs bemutatkozik

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 17. szombat, 23:00

fsu 29.jpg - 59.45 KbAz 58. előadással folytatódott az „Esztergom és környéke kincsei” című ismeretterjesztő előadássorozat a Szent Adalbert Központban a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében 2018. március 13-án. Ez alkalommal a felvidéki Búcs mutatkozott be, amely Komáromtól 28 km-re északkeletre fekszik a Fényes-patak partján, Nyitra megye Komáromi járásában. A falu elsősorban szőlőtermesztéséről ismert. Napjainkban gyorsan fejlődő falusi turizmusáról is nevezetes. Az előadók segítségével a település történetével és egyedülálló Babamúzeumával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

fsu 30.jpg - 47.98 KbKevés olyan ember akad széles e Kárpát-hazában, aki több és alaposabb ismerettel, átfogó képpel rendelkezne a két világháború közti Csehszlovákiáról, benne a magyar kisebbség történetéről, mindennapjairól, mint Popély Gyula. Nem véletlen tehát, hogy a történelmi Felvidék históriáját megrajzoló, négykötetesre tervezett sorozatának ezúttal már a harmadik részét vehette kezébe az érdeklődő olvasó a párkányi könyvbemutatón, március 16-án, a Csemadok-házban. A tetralógia utolsó előtti kötete a (cseh)szlovákiai magyar nemzetrész és az általa lakott Felvidék 1929 és 1939 közötti történéseit taglalja, alapos szakmaisággal és vérbeli történészhez méltó módon.

Csupavirág világ

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 15. csütörtök, 22:47

fsu 28.jpg - 80.32 KbÜdítő, a tavasz közeledtét idéző kiállítás nyílt 2018. március 11-én Párkányban, a Hídőr-házban. A baráti hangulatú megnyitón Amanda Wolf ausztráliai képzőművész alkotásait tekinthettük meg, aki az itt töltött hat hónap „termését” mutatta be a közönségnek. A rendezvény a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szervezésében valósult meg, amelynek keretében búcsúzott a 43. hídőr Párkánytól és kedves ismerőseitől.

fsu 27.jpg - 434.96 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések március 12-i vendége Kaszás Géza színész volt. A színész késett kicsit, mint megtudtuk, a Várban járt „nosztalgiázni”: 30 évvel ezelőtt bábáskodott a Várszínház megalakulásánál. A darab, amelyet akkor egy hétig nagy sikerrel játszottak, a főiskolás vizsgadarabjuk volt, címe Legenda a dicsőséges feltámadásról.

Időutazás zenével

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 14. szerda, 17:56

fsu 26.jpg - 78.26 KbAz esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola tanárai adtak hangversenyt 2018. március 10-én az Árpád-házi Szent Erzsébet Iskola dísztermében. A koncerten a zeneiskola növendékei helyett a tanárok mutatkoztak be, hogy tudásuk legjavát adva bizonyítsák tehetségüket és elhivatottságukat. Az igényesen összeállított műsor felért egy időutazással. A legősibb népdalainktól a modern jazz egyik legismertebb darabjáig igen különleges dallamok csendültek fel.

fsu 24.jpg - 121.18 KbA XXXIII. Balassi Bálint Kulturális Napok nyitórendezvényeként a Regionális Képzőművész Kör tagjainak kiállítása nyílt meg 2018. március 9-én Párkányban, a Barta Gyula Galériában. A tavaszi tárlatok megnyitói évek óta jelzik a március 15-i rendezvénysorozat, a Balassi Bálint Kulturális Napok kezdetét a felvidéki városkában. A rendezvénysorozatot a Csemadok Párkányi Alapszervezete és a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya közösen szervezte meg.

fsu 23.jpg - 334.17 KbA március 9-i megnyitóműsor kezdeteként Vadász István galériavezető üdvözölte a nagyszámú közönséget, bemutatva egyben a szereplőket. Elsőként dr. Nemes András játszott tangóharmonikán, és mivel a kiállítás központi részét a Himnusz képsorozat alkotta, következőként nemzeti költeményünket Tóskoi Anikó szavalta el. Ezután került sor a megnyitóbeszédre, amelyet dr. Vizúr János pszichiáter, fotóművész tartott, leginkább a kiállított képekről és természetesen a művésznő sokoldalú személyiségéről is beszélve. Az optimálisan felépített beszéd után Wernke Bernát esztergomi költő meglepetésként adta elő külön erre az alkalomra, a művésznőhöz írt versét (lásd lent). A kihívásra adott válaszként pedig Tóskoi Anikó olvasta fel a címadó költeményt Orgoványi Anikó Lopózz mellém című kötetéből (2. kiadás: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület [MBKKE] – Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom, 2016. 1. kiadás: Kráter Kiadó, 2011.). Befejezésként ismét zeneszám következett. Nemes András a megnyitó hátralevő részében, amely immár kiscsoportos beszélgetéssé alakult, élőzenét szolgáltatott, amelyet néhány táncolni vágyó pár is nagy örömmel fogadott.

1. oldal / 43

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor