Kultúra

fsu 13.jpg - 186.69 KbAz Esztergomi Művészek Céhének immár egyetlen párkányi illetőségű tagja, visszatérő kiállító művésze, állandó és megkerülhetetlen szereplője a Tár-Lak Szalonnak, de nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy a város valamennyi kiállítótermének. Grafikái láttán sokan azt a kérdést is feltehetik maguknak, hogy vajon tud-e ez a jó ember egyáltalán rajzolni? A kétkedők számára azonnal megadom a választ: IGEN! Tehetségének felfedezője, mesterségbeli tudásának megalapozója a méltatlanul keveset emlegetett párkányi képzőművész, az ottani Művészeti Alapiskola jeles tanára, Simonyi Lajos volt. Ő volt az, aki a grafikus mesterség alapjait, a rajzolást sajátíttatta el növendékével.

fsu 12.jpg - 63.02 KbJankovics Marcell kultúrtörténész, író, a „Nemzet Művésze” és Méry Gábor fotós, a Méry Ratio Könyvkiadó tulajdonosa – a jól ismert szerzőpáros – kötetével ismerkedhettünk meg 2018. február 21-én az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban. A páratlan kincsekben és építészeti megoldásokban gazdag, egykori felső-magyarországi templomokat bemutató sorozatuk legújabb része Héthárs Szent Márton-templomát mutatja be.

fsu 11.jpg - 46.51 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések sorozatának február 19-i vendége egy igazán különleges fiatalember, a „magyar Orr”-ként is nevezett Zólyomi Zsolt volt. Édesapja szemészorvos, édesanyja tanítónő. Már kicsi gyerekkorában fura dolgokat „kiszagolt”. Hárman vannak testvérek, és Észak-Afrikában, Líbiában gyerekeskedek, ahol csak „kicsapták” őket reggelente a partra, és este „beszedték”. Ők a foci helyett lementek a tengerpartra, és mint Cousteau kapitány ott áztak egész nap a tengervízben, együtt úsztak rájákkal, cápákkal, murénákkal és mindenféle egyéb szuper állattal. Varázslatos, színes világ volt, egy magyar kisgyerek orrának ismeretlenül izgalmas illatokkal, szagokkal telítve.

fsu 10.jpg - 60.52 KbA Balassi-emlékkard és a Balassi-érem átadása, 2018

 

A budai Gellért Szálló Gobelin termében XXII. alkalommal adták át 2018. február 14-én – Bálint napján – a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. Ezt az elismerést minden évben egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak ítélik oda, akinek lírája és fordítói munkássága méltó Balassi Bálint életművéhez. Az irodalmi díjhoz kapcsolódóan létrehozott Balassi-érmet pedig, 2012 óta, olyan kiemelkedő személyiségek kapják, akik sokat tesznek Balassi Bálint emlékének ápolásáért.

Bálint-napi ünnepség − 2018

Írta: Szabó Lászlóné 2018. február 16. péntek, 21:03

fsu 8.jpg - 70.16 KbA Balassa Bálint Társaság a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával együttműködve 2018. február 13-án tartotta Bálint-napi ünnepségét a Főiskola Dísztermében. Az esztergomi Balassa Bálint Társaság évente három alkalommal tart ünnepi megemlékezést a költő névnapjához (február 14.), halálának évfordulójához (május 30.) és születésnapjához (október 20.) kapcsolódóan.

fsu 6.jpg - 493.61 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának február 12-i vendégei Kipke Tamás magyar újságíró, író és költő, valamint gimnáziumi osztálytársa, Elmer István (szintén író) voltak. Kipke Tamás egyéves korában Esztergomba került, itt érettségizett a Ferences Gimnáziumban 1970-ben. A továbbiakban az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkarán tanult. 1973. március elsején az Új Ember katolikus hetilapnál újságíró-gyakornok lett. Pályája itt teljesedett ki; 1990-től főszerkesztő-helyettesként, 2010-ben mint a szerkesztőség tagja szerepel a neve az Új Ember impresszumában.

fsu 5.jpg - 85.16 KbGörföl Jenő, a Csemadok országos titkára és Kovács László ny. tanár legújabb közös munkájának, a „Középkori templomok Komárom, Esztergom, Bars és Hont vármegyében” című könyvének bemutatójára gyűltek össze az érdeklődők 2018. február 6-án az esztergomi Szent Adalbert Központban. A rendezvényre a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében került sor.

Isten képekbe formált szavai

Írta: Végh Éva 2018. február 10. szombat, 23:43

fsu 3.jpg - 56.75 KbAz esztergomi TÁR-LAK Szalonban 2018. február 2-án nyílt meg Krokker Krisztina ikonfestő kiállítása Képpé formált szavak címmel. A tárlatot Végh Éva Rauscher- és Pro Urbe díjas képzőművész nyitotta meg. Az alábbiakban közöljük Végh Éva megnyitóbeszédét.

Esztergom Mátyás király korában

Írta: Szabó Lászlóné 2018. február 09. péntek, 22:18

 

fsu 2.jpg - 323.35 Kb

Az 55. előadással folytatódott az „Esztergom és környéke kincsei” című helytörténeti előadás-sorozat 2018. január 31-én a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében. A helyszín változatlanul a Szent Adalbert Központ. Az előadó ezen az estén dr. Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár (ELTE) volt, aki Mátyás király korába vezette vissza a hallgatóságot vetített képes előadásával.

fsu.jpg - 47.39 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések február 5-i vendége Nacsa Olivér előadóművész, humorista, producer volt. Népes közönség várta a kitűnő művészt, aki mindjárt a beszélgetés elején elmondta, szüleinek Búbánatvölgyben van nyaralója, sok szép emlék köti őt városunkhoz. Olivér Budapesten született, eredetileg sportriporternek készült. Nagy lelkesedéssel nézte az olimpiai játékok vetítéseit a tévében. Vitray Tamás, Knézy Jenő és Gyulai István közvetítései nagy hatással voltak rá. A Bródy Imre Gimnázium művészeti osztályában végzett, emellett a Budapesti Média Intézetben tanult. Egy házibulin találkozott Bagi Ivánnal, akivel 1995 óta dolgozik együtt.

Színház az egész világ

Írta: Hámosné Szőke Anna 2018. február 07. szerda, 15:36

fsv 99.jpg - 458.63 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár a Művelődés Házával együtt szervezte a február 2-i Könyvtári beszélgetéseket a volt Zsinagógában. Bánhidy Vajk beszélgetőtársai ezúttal a Babits Mihály Kamaraszínház alapítója és rendezője: Kaj Ádám, valamint Kéner Gabriella színművésznő voltak.

A régi Esztergom zenei élete

Írta: Szabó Lászlóné 2018. február 06. kedd, 11:11

fsv 98.jpg - 94.09 KbHiánypótló helytörténeti könyv bemutatója zajlott Esztergomban, a Szent Adalbert Központban 2018. január 28-án. A Laskai Osvát Antikvárium kiadásában jelent meg Szalai Béla munkája, amely a régi Esztergom zenei életét mutatja be, a Dalárda és a Zenei Kör történetével ismerteti meg az olvasót. Pálmai Árpád egyházzenész zenei bevezetője segített felidézni azt a kort – a 19. század második fele –, amelybe lelkileg beleképzelhettük magunkat. Neves zeneszerzők – Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Liszt – dallamai csendültek fel. Annak idején, a korabeli esztergomi zenészek előadásában, a „Fürdő” vendéglő nagytermében hangversenyek műsorán szerepeltek.

Párkányi emberek a jeges árban

Írta: Szabó Lászlóné 2018. február 02. péntek, 21:02

fsv 96.jpg - 52.48 KbA Párkány−Esztergom távíróvezeték története

 


A fenti címmel nyílt kiállítás 2018. január 26-án a Párkányi Városi Múzeumban. Az elmúlt hónapok tapasztalataiból kiindulva tudtuk, hogy rendhagyó, különleges élményben lesz részünk. Kíváncsian vártuk a megnyitót, mert az alcím nem adott támpontot, hogy a cím és a tematika között mi az összefüggés. Szerencsére, a későbbiekben erre is fény derült.

fsv 95.jpg - 336.39 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban mutatták be január 29-én Osvai László és Szendrei Róbert helyismereti kötetét, amely az Esztergomi családok címet viseli. A kötet hat családot mutat be, a Feichtinger, a Kamenszky, a Lőrinczy, a Niedermann, a Palkovics és a Pfalcz család történetét ismerhetjük meg. A könyv a könyvtár Városunk, Múltunk sorozatának negyedik része. A rendezvény kezdetén Várady Eszter igazgató asszony köszönetet mondott Romanek Etelka polgármester asszonynak az önkormányzat támogatásáért, valamint átnyújtott neki egy kötetet, mint a könyvben szereplő egyik leszármazottnak. A könyvbemutatón jelen lévő valamennyi leszármazott, utód szintén megkapta ajándékba az Esztergomi családok egy-egy példányát.

Könyvbemutatók a Laskai Osvát Antikváriumban

Írta: Szabó Lászlóné 2018. február 01. csütörtök, 18:07

fsv 94.jpg - 58.23 KbDr. Raffay Ernő történész és Vastag Andrea irodalomtörténész könyvbemutatójára került sor az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban 2018. január 25-én. A köteteket maguk a szerzők mutatták be vetített képekkel kiegészítve.

A magyar kultúra napja – Művészetbarátok 2018

Írta: A. Bak Péter 2018. február 01. csütörtök, 17:35

fsv 93.jpg - 66.40 KbA 45 éves Művészetbarátok Egyesületének – a magyar kultúra napjára is emlékező – Művészetbarátok 2018 című kollektív képzőművészeti tárlata 2018. január 19. és február 23. között tekinthető meg a Gerenday Közösségi Ház kiállítótermében (2541 Lábatlan, Rákóczi út 170.) hétköznap 9 és 16 óra között. A kiállítást A. Bak Péter kurátor rendezte, aki kérésre tárlatvezetést is tart (tel.: 06-30-215-8904).

Mi lesz veled Esztergom?

Írta: Szabó Lászlóné 2018. január 29. hétfő, 19:45

fsv 92.jpg - 66.73 KbKerekasztal beszélgetésre hívta az érdeklődőket 2018. január 24-én a TÁR-LAK Szalon. Az ÖKO-LÉTFORMÁK kiállítás zárórendezvényeként városfejlesztési eszmecserén vehettünk részt. Esztergom aktuális városfejlesztési lehetőségeiről dr. Prokopp Mária művészettörténész, Kévés György Kossuth- és Ybl-díjas építész, Bánhidy László alpolgármester, Mújdricza Ferenc építész, Udvardyné Pásztor Ágnes, a zeneiskola igazgatója és Philipp Frigyes, városunk főépítésze mondta el véleményét.

fsv 90.jpg - 77.64 Kb1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Idén is számos rendezvény volt hivatott a magyar kultúra fényét megmutatni. Városunk színházi és könyvbemutatóval ünnepelt az Esztergomi Királyi Vár Lovagtermében.

fsv 89.jpg - 69.68 KbLélekemelő rendezvényen vehetett részt az, aki 2018. január 16-án ellátogatott az esztergomi Balassa Bálint Szakgimnáziumba. Ekkor került bemutatásra P. Tokár János ferences szerzetes – a helyi Ferences Gimnázium igazgatója – kötete, amelynek címe: Ferences köszöntés Szent László királynak. A kiadvány a Ferences Rendtartomány ünnepi köteteként jelent meg 2017-ben a Szent László-év alkalmából. Ebben János atya két ismert, ferences barátok által lakott, búcsújáróhelyet mutat be. A Nemzeti Kegyhely: Mátraverebély-Szentkút és a napjainkban már kevésbé látogatott Búcsúszentlászló évszázadokon át megőrizte a hagyományt, és igen gazdag legendákban. Napjainkban is ápolják a lovagkirály emlékét. A könyvbemutatóra a Pax Et Bonum Esztergomi Ferences Diákegyesület szervezésében került sor.

Kiállításon a TÁR-LAK Szalonban

Írta: Szabó Lászlóné 2018. január 25. csütörtök, 21:55

fsv 88.jpg - 58.48 KbAz öko építészetet bemutató, szupervályog és építészeti utópiák tervei kerültek kiállításra Esztergomban, a TÁR-LAK Szalonban, az ÖKO-LÉTFORMÁK című kiállításon. Az ünnepélyes megnyitóra 2018. január 15-én került sor. Hagyománnyá vált építész körökben, hogy a Mújdricza építész testvérpár időről időre közös kiállítást rendez, amelyek során bemutatják megvalósult és megálmodott építészeti munkáikat. Szakrális és közösségi terek, emberléptékű és egészséges otthonok tervrajzait, látványterveit tekintheti meg a látogató. Ezek a műremekek a harmónia, a természetesség és a játékosság jegyében születtek.

Találkozás Finy Petra költővel

Írta: Zimonyi Zsanett 2018. január 24. szerda, 13:41

fsv 86.jpg - 112.11 KbFiny Petra látogatott el hozzánk 2018. január 22-én délelőtt a Helischer József Városi Könyvtárba egy író-olvasó találkozóra, amelyen negyedikes diákok vettek részt, velük töltött el egy vidám órát az írónő. Finy Petra 1978-ban született író, költő. Gyerekeknek írott versei, meséi egyszerre szólnak a gyerekekhez és a felnőttekhez.

fsv 87.jpg - 585.00 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések prog-ramsorozatának január 22-i vendége Feledy Péter magyar újságíró, rádió- és tévériporter volt. Tavaly év végén jelent meg Napropó című kötete, amely Magyarország történetének megismeréséhez nyújt segítséget. „Minden egyes NAPtári nap az apROPÓja, hogy felidézzek egy, az adott hónap adott napján elhangzott beszédet, azon a napon írt naplóbejegyzést, levelet, jegyzőkönyvet, azon a napon történt eseményt, megjelent újságcikket, riportot, egy aznapi születést vagy… stb. Ezért lett a könyv címe: NAPROPÓ”.

A Hűség Apostola

Írta: Szabó Lászlóné 2018. január 24. szerda, 11:25

fsv 85.jpg - 59.85 KbNagyszabású, három napra kiterjedő előadás-sorozattal indította az új esztendőt a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE). 2018. január 10−12. között bemutatókörúton vettünk részt az alkotókkal, hogy megismertessük az érdeklődőkkel Virt László: Magyar nevelés, népi gondolat című könyvét és Nagy Zoltán: A Hegy című DVD-jét, amely egy dokumentum-összeállítás. A két alkotást Márton Áron (1896−1980) személye kapcsolja össze. Virt László 35 éve foglalkozik Márton Áron életművével, erről több kiváló és átfogó könyvet írt. A bemutatásra kerülő kötet egyik tartóoszlopa is az erdélyi püspök. Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hittantanár áldozatos kutatómunkájának középpontjában is Márton Áron áll. Többórás hang- és képanyagot állított össze a püspök úr életéről.

1. oldal / 42

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor