Filemon Béla

Filemon Béla

Filemon Béla az esztergomi Tanítóképző Főiskolán végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon. Bár egy ideig az Esztergomi Városi Televízió szerkesztője volt, figyelme főleg a nyomtatott sajtóra irányult, írásait az Esztergom és Vidéke című lapban rendszeresen lehetett olvasni. Hosszú évek óta tevékeny tagja és szervezője az Esztergomi Klubszínpadnak, előadásaikat a környék számos településén láthatták.

2017. április 05. szerda, 18:32

Nagyanyáink kiskertjéből

ftn.jpg - 341.22 KbEzzel a címmel jelent meg nemrégiben dr. Kövecses Varga Etelka remek kis könyve, amelynek tartalmára igyekszik rávilágítani a munka alcíme: Gyümölcs- és zöldségfélék téli eltevése és felhasználása népi ételekben Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu térségéből. A kötet bemutatójára április 4-én került sor az esztergomi Vízivárosban található Padlizsán Étteremben. Ha pedig a meghívó egy étterembe szól, emellett a könyv gasztronómiai témájú, akkor könnyen levonható a következtetés: meg kell kóstolni az ételeket!

fvg.jpg - 3.87 KbNemrégiben jelent meg Muzslai Zsitva Ágnes Az esztergomi sajtó története a kezdetektől napjainkig 1828 – 2011 című munkája könyv formájában. Tartalmát illetően sokat elárul a kötet alcíme: A város története a helyi sajtó tükrében. A két cím jól érzékelhetően szépen összejátszik egymással, helytörténet és sajtótörténet karöltve, vagy még inkább egymást át meg átszőve vezetik végig az olvasót a közel kettőszáz esztendőn keresztül. A mű gondosan összeválogatott idézetekkel tölti fel az események medrét, így válik igazán élővé, lüktetővé ez a kötet.

2016. október 13. csütörtök, 22:33

Válasz az olvasói levélre

gbk.jpg - 13.21 KbTisztelt Szeidl György!


Nagyon köszönöm a szerkesztőség nevében, hogy figyelmet szentelt lapunknak, és megfogalmazta kritikai észrevételeit. Engedje meg azonban mindenekelőtt, hogy elmondhassam: a Szeidl név nem ismeretlen előttem. A nemrég elhunyt Varga (Rajner) Péter és Szeidl József egykor kollégák voltak a Bottyánban, emellett baráti kapcsolatot is ápoltak. Péteren keresztül ismertem meg Jóskát, az ön testvérét, elmondhatom, jóban voltunk. Még egy idekapcsolódó emlék. Péter 2011-ben egy páros interjút készített Önökkel, amely meg is jelent az Esztergom és Vidéke internetes lapban Iker – pár címmel.

2015. október 26. hétfő, 16:20

Színe s fonákja - Balla András kiállítása

gpm.jpg - 85.93 Kb„Én mindig csak azt fotóztam, ami érdekelt, amihez valami szerelem fűzött.” Ha még ezekben a napokban ellátogatunk az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériájába, a bejárat falán, egy papírlapon néhány kézírással lemásolt idézetet olvashatunk. Ezek közül az első Josef Sudek, kiváló cseh fotográfust idézi. Ezt a gondolatot emelte ki P. Szabó Ernő művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője is október 22-én, amikor megnyitotta Balla András Színe s fonákja című fotókiállítását.

gun.jpg - 37.25 KbMunkálatok a Kolozsvári utcában

 


Az utca 14-es számú házának kerítéséig elkészült a járda térkövekből. Innét az óvoda utcai kerítésének végéig folynak a járdaépítési munkálatok. Ezt a szakaszt más vállalkozó készítette. A megépült részhez a csatlakozás „zökkenőmentes” volt. Megtörtént a 14-es házig elkészült járdaszakasz műszaki átvétele. A Városháza szakági képviselője, a RÖK elnök, a kivitelező közös bejárásának végén a járdaszakaszt „használatba” adták.

2015. január 31. szombat, 16:03

"Átívelő hidak" - újabb élet-novellák

hcp.jpg - 288.96 KbEzzel a címmel jelent meg H. Dobos Mária (Horváth Gáborné) kötete, amelyet Dr. Bárdos István művelődéstörténész mutatott be az esztergomi művelődési házban január 30-án. Ehhez nyújtott neki nélkülözhetetlen segítséget maga a szerző, valamint Kulcsár-Elek Csilla előadóművész, akik a nyomtatott szövegrészleteket a kíváncsi közönség számára befogadhatóvá tették. A könyvet lapunk kiadója, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület jelentette meg. A mű valójában már e hónap elején kikerült a nyomdából, hozzájárulva Marika születésnapi boldogságához.

2014. november 19. szerda, 17:37

Megjelent az idei harmadik szám

hei.jpg - 309.99 KbAz évszakok körforgásához igazodva kikerült a nyomdából az Esztergom és Vidéke idei harmadik (őszi) száma. A bemutatóra november 14-én került sor a Párkányi Városi Könyvtárban, amelynek családias hangulatú termét megtöltötte a kíváncsi közönség. Az eseményt Wernke Bernát saját ihletésű, ó olívia kezdetű költeménye „csapta fel”, melyben Nagy Tímea volt segítségére (a vers természetesen elolvasható a folyóiratban). A könyvtár nevében Csiffáry Zsuzsanna igazgatónő köszöntötte a szerzőket és a vendégeket, majd vázlatosan ismertette a lap „újkori” történetét.

2014. szeptember 06. szombat, 13:49

Búcsú Nagyfalusi Tibortól

hgc.jpg - 221.80 KbRendkívül szomorú esemény adott alkalmat a nyári szünet utáni első könyvtári rendezvénynek szeptember elsején. Nagyfalusi Tibor halála. Nagyon sokan vettek tőle búcsút ezúton, hiszen jól ismert és szeretett polgárát veszítette el Esztergom. Tibor a közélet, de főképpen a kulturális élet szervezésében, a kulturális értékek megőrzésében, megismertetésében látta hivatását, és ennek érdekében hatalmas munkát végzett mint tanár, népművelő, színpadszervező, könyvtárigazgató, lapszerkesztő, városi képviselő és helytörténet-kutató (talán még így is kimaradt valami a felsorolásból). Természetesen Várady Eszter, a könyvtár jelenlegi vezetője szervezte meg az estét annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezzünk, és tartsuk emlékezetben alakját és munkásságát.

2014. június 17. kedd, 15:17

Könyvtári est Kalász Mártonnal

hhz.jpg - 230.33 KbIdén szeptemberben lesz nyolcvan esztendeje annak, hogy Kalász Márton költő, író, műfordító megszületett a dél-baranyai faluban, Sombereken. Talán ez adta az alkalmat (no meg a 85. Ünnepi Könyvhét) arra, hogy a Helischer József Városi Könyvtár június 16-án vendégül lássa a tavaly Kossuth-díjjal kitüntetett, kétszeres József Attila-díjas szerzőt, akivel Ruda Gábor szerkesztő, kisebbségkutató és Wernke Bernát költő beszélgetett. Mindhárman sok-sok évet töltöttek el Németországban, ezért számos közös téma adódott az est során. Miután a hallgatóság elhelyezkedett a könyvtárban, és a kamerák is beálltak, Várady Eszter igazgatónő köszöntötte a megjelenteket, majd Wernke Bernát vette át a szót, hogy visszaterelje az emlékezetet Kalász Márton szülőfalujába és az 1930-as évek közepére, utalva arra, hogy a költő gyermekkorában szinte egyáltalán nem tudott magyarul, mi több, némettudása is igen távol állt még a „Hochdeutsch”-tól.

2014. június 12. csütörtök, 11:54

Találkozó Egressy Zoltánnal

hic.jpg - 8.47 KbMég tavaly jelent meg a pozsonyi Kalligram Kiadó gondozásában a Majd kiszellőztetsz című novelláskötet. A szerző, Egressy Zoltán mutatkozott be, és beszélt munkájáról, műveiről június 10-én a Kaleidoszkóp Házban. A találkozót Pál Anikó szervezte, és vállalta magára a házigazda és a moderátor szerepét. A beszélgetés során a legkülönbözőbb témák merültek fel: dráma és színház, drámaíró és színházi rendező viszonya, női lélek férfi szemmel, olvasói szokások, műfaji különbségek és még sok egyéb.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor