Mi újság Párkányban?

Írta: Dezső László 2014. június 10. kedd, 11:13
Rate this item
(0 szavazat)

hid.jpg - 10.68 KbAz Esztergom és Vidéke legutóbbi folyóirat-bemutatóján találkoztam Lábik János festőművésszel, aki ott, a Helischer József Városi Könyvtárban meghívott magához egy baráti beszélgetésre. Kapva az alkalmon, az egyik szép június eleji napon átsétáltam a Mária Valéria hídon a Duna bal partjára. Mielőtt végigmentem a sétálóutcán, betértem a Barta Gyuláról elnevezett galériába (egyik létrehozója volt Lábik János), ahol a helyi Művészeti Alapiskola tanulóinak volt látható a kiállítása. A portrék mellett tájképek is felkerültek a falakra, amelyeken gyakran tetten érhető a Lábik-hatás. Az alkotások kedvesek, mégsem gyermetegek, mentesek a modernkori izmusoktól, így angyali tisztaságról árulkodnak. Gratulálok, lesz utánpótlás.

A rövid betérő után megérkeztem a tavaly nyolcvan esztendőt betöltő festőhöz, aki egy ásóval a kezében fogadott. Lábik János egy igazi természetember, aki nem tud fizikai munka nélkül élni. Kávézás közben elmondta, hogy órákat tölt naponta a kertjében, pihenésképpen pedig a műteremben festeget. Már az apja is készített festményeket, aki eredetileg szobafestő volt.. Mesterség ez is, meg az is. Valaminek kapcsán szóba kerültek a katonaévek is, amelyeket Lábik János Pilsenben töltött (akkor még Csehszlovákia). Azért is maradt emlékezetes szánára a cseh város, mert itt és akkor határozta el, hogy komolyan kezd el foglalkozni a képzőművészettel. Ennek eredményeként 21 évesen meg is tartotta első kiállítását a sörök városában.
Visszafelé tettem még egy nagy kört a városban. Párkány úgy fest, mint egy kis ékszeres doboz. Visszatérve Esztergomba, hirtelen elszomorodtam. Arra gondoltam, hogy ez a város képtelen legalább az ötvenes évek színvonalára el(vissza)jutni. Párkányban nincsenek ilyen veszett pártpolitikai viták. Az ottani polgármester már a harmadik ciklusban vezeti a várost, ami egy porfészekből turisztikai központ lett. Ami itt méregdrágán megépített élményfürdő, kizárólag nyári nyitva tartással, bizonytalan jövővel, az odaát a Vadas, Szlovákia legkiválóbbnak tartott strandja, rengeteg vendéggel. Ami itt a Széchenyi tér, üresen tátongó kirakataival, az odaát a sétálóutca, a Hlavná, hömpölygő emberáradattal. Míg itthon a súlyosan beteg, szinte haldokló, összeomlás szélén álló Fürdő Szállót plasztikázzuk, addig Párkányt a tíz legszebb szlovákiai város közt tartják számon, bár ehhez nagyban hozzájárhat az esztergomi panoráma, amint azt Tátyi Tibor akkoriban megírta e lapban. Meddig kell még lehajtott fővel járnunk Esztergomban?

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor