Rate this item
(0 szavazat)

hit.jpg - 7.88 KbAz a kevés idealista álmom is elszállt tegnap este, ami még megmaradt hat évtized után, amikor kiderült, hogy az osztrák Conchita Wurst nyerte Európa kiemelten támogatott dalversenyét. Hová tartunk? A nőnek öltözött férfit a mellüket mutogató lányokkal igyekszünk ellensúlyozni, mint azt a dalukat kihívóan előadó lengyel lányok tették? Vagy mit is akarunk? Kérdések fogalmazódnak meg bennem és szeretnék választ találni. A nem is olyan régen még nagy látogatottságú, de kisebb hírverést kapott botránybárok, diszkók színvonalát tesszük a világ elé követendő példaként?

Végérvényesen eltűntek volna a remek együttesek és kiváló szólisták, a meghatározó egyéniségek? Tom Jones és Rod Stewart vagy a Mick Jagger vezette Stones máig tartó és ható nagyszerű pályafutása hiábavaló lett volna? Ezek a kiváló zenészek, akik meghatározták a beat-, rockévtizedek irányát, miért lettek fokozatosan kiszorítva Európa dalünnepéről? Miért nem az ő utódaikat keressük? Vagy az előbb említettekhez képest kevésbé kihívó Cliff Richard, Udo Jürgens és még valóban sokan mások, akik művészi munkájukkal millióknak szereznek boldog perceket még ma is, miért nem követendő példák? Vagy az említettekkel az a baj, hogy nem hagyják magukat befolyásolni az irányszabó „megmondó” emberektől?
Hallhattunk sok szép hangot, tehetséges előadást, ami reménykedésre jogosít. A győztes egy mondatára figyeljünk oda. Amikor átvette a díjat, azt kiálltotta bele a „világba” öntudatos karemeléssel, hogy: „megállíthatatlanok vagyunk!” Az egyik osztrák tartományi napilap azt írta a győztesről: „Königin von Österreich”, Ausztria királynőjének kikiáltva az Eurovízió nyertesét. A számunkra szépemlékű Erzsébet királyné vajon mit szólna az új „trónkövetelőhöz”? Arról az egyszerű tényről már nem is beszélve, hogy Ausztriában császárság volt. A királyi cím a cseh és magyar királyi korona felől illette meg a mindenkori osztrák uralkodót. Örömmel töltött el viszont, hogy a Magyarországot képviselő Kállay Saunders András színvonalas előadása sokak figyelmét felkeltette, ami a szavazatok számában is megnyilvánult. Ezt a figyelmet már tavaly kiérdemeltük ByeAlex teljesítményével. Az idei eredmény felülmúlta a tavalyit, de még a döntő előtt figyeltem, hogy Alex tavaly ilyenkori nézettsége messze felülmúlta az egyébként kiválóan éneklő Kállay Saunders iránti nemzetközi érdeklődést. Az idén elért nagyszerű ötödik hely adjon erőt mindenkinek, hogy a megkezdett úton haladjunk tovább és jövőre még ütősebb előadással álljunk Európa elé. A magunk járta úton mi is legyünk megállíthatatlanok!

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor