Csernus Ferenc emlékezetére

Írta: Dezső László 2014. március 20. csütörtök, 20:58
Rate this item
(0 szavazat)

hjz.jpg - 5.95 KbA napokban elhunyt Csernus Ferenc nyugalmazott művelődési igazgató közel tizenöt esztendőn át látta el a vezetői teendőket, méghozzá kiválóan, néha fizikai erejét meghaladóan. Még a Petőfi Sándor Művelődési Házban kezdte meg a népművelői tevékenységet, majd az átköltözést követően ő lett a Szabadidőközpont igazgatója. Egy teljesen új gazdasági és politikai környezetben, közvetlen a rendszerváltás után, egy vadonatúj épületben, ami sok szempontból alkalmatlan volt a feladatok ellátására (hiszen pártháznak épült). Ő azonban nem tett le arról, hogy életet leheljen a házba. Helyet teremtett a kluboknak, szakköröknek, civil szervezeteknek és politikai rendezvényeknek, méghozzá végig nehéz anyagi körülmények között. Ebben segítették munkatársai: Tóth Tamás, Kollár Hilda, Parais Erika és a technikai személyzet.

Színvonalas képzőművészeti kiállításokat rendeztek az előcsarnokban, melyeket mindig a művészetkedvelő igazgató, Csernus Ferenc köszöntő szavai vezettek be. Helyet kapott minden olyan civil városi kezdeményezés, amelyek kulturált körülmények között igényeltek demokratikus fórumot. Megnyilvánulási lehetőséget biztosított olyan esztergomi polgároknak, „kisembereknek” is, akik kívül rekedtek a társadalmi elit hatalmi körein. Személyes élményem, amikor közösen megrendeztük a Hipp, hopp farsang című kultúrműsort, a táncbemutatóval, irodalmi esttel fűszerezett népmulatságot.
Az anyagi gondok miatt egy időben már a portán fogadta ügyfeleit, mert a portási teendők egy részét is ő látta el. Soha nem játszotta az „igazgató urat”, mindenkivel közvetlen és barátságos volt. A hajléktalan, kultúrházba betévedő és illemhelyet kereső csövessel ugyanúgy bánt, mint egy országosan ismert politikussal.
Nyugodjál békében Feri! Csupán 64 évet éltél, de azt szeretetben és munkában.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor