A Föld napja

Írta: Orgoványi Anikó 2017. április 23. vasárnap, 19:54
Rate this item
(0 szavazat)

ftl 4.jpg - 7.28 KbEgy áprilisi estén a Föld születésnapjára készülődött a Naprendszer család. A bolygók már napok óta tervezgették, mivel lephetnék meg testvérüket. Édesanyjuk, a Nap mosolyogva figyelte nyüzsgő csemetéit. Tyúkanyó módjára maga köré gyűjtötte őket, hogy közösen tervezzék meg az ünnepet. A Föld kistestvérei, Merkúr, Vénusz és Mars izgatott hancúrozással várták az eseményt. A nagyobbak, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz kellő komolysággal beszélgettek ötleteikről.

A legkisebb testvér, Merkúr, mindig az anyja szoknyája körül sertepertélt. El nem távolodott volna tőle semmi pénzért! Ő még túl kicsi volt ahhoz, hogy önálló ajándékkal készüljön, de így is felajánlotta kedvenc mágnesét, amivel oda tudott vonzani mindent, ami vasból készült. A Föld ikertestvére, Vénusz, szintén nagyon kötődött édesanyjához, a Naphoz. Mindig vele kelt és vele ment aludni. Szépsége miatt a családban becenevet is kapott, Esthajnalcsillagnak nevezték. Pedig nem is volt csillag, csak egy a bolygótestvérek közül, de olyan ragyogó fénye volt, hogy valóban kiérdemelte ezt a szép nevet. Ő azt ajánlotta fel, hogy még mielőtt felkel a Nap, szép szelíden ébresztgeti a Földet, este pedig mesél neki, miután a Nap már elnyugodott. Mars azt javasolta, hogy labdázzanak egy jót, vagy célbadobó-versennyel mérjék össze az erejüket, de ezt a többiek leszavazták, mert túl veszélyesnek találták.
- Nem emlékszel, hogy a múltkor is emiatt haltak ki a dinoszauruszok, mert eltalálta egy meteorit a Földet? Ez nem történhet meg még egyszer, mert azóta még gazdagabb a Föld élővilága! – figyelmeztette fiát a Nap. Mars egészen elpirult a dorgálás hatására.
- Jó, akkor fogócskát fogok játszani vele! – mondta beleegyezően.
- Ti mit terveztek születésnapi ajándékként? – fordult nagyobb gyermekeihez a Nap.
- Arra gondoltam, hogy szélforgót készítek neki – válaszolta Jupiter, a legnagyobb testvér, aki a forgók, pörgők készítéséhez nagyon értett.
- Én gyűrűmutatványokat mutatok be a tiszteletére. Tudod, hogy a Föld szereti nézni, ahogy a glóriámat billegtetem előtte – ajánlkozott Szaturnusz.
- Rendben van, de vigyázz nagyon, nehogy baj legyen belőle! – figyelmeztette őt is Nap.
- Na és te, Uránusz, mivel szeretnéd meglepni Föld testvéredet?
- Nincs ötletem, mit adhatnék neki, pedig nagyon tisztelem azért, hogy ilyen gazdag világot hozott létre. Mindannyiunk közül ő a legtehetségesebb! Csak úgy nyüzsög rajta az élet. Megszámlálni is nehéz, hány fajta növény és állat él rajta, de mind közül a legokosabb az ember! Felfedezett minket is, sőt még üzenetet is küldött az űrszondáival. Bár csak lenne nekünk is emberünk, hogy válaszolni tudnánk az üzeneteikre! – sóhajtott.
- Könnyű neki, mert van rajta víz, meg levegő! Így nem nehéz életet kelteni! – feleselt Mars.
- Neked is volt valamikor, csak te nem vigyáztál rá, és elpárolgott! – fedte meg Uránusz.
- Sokra megy az okos embereivel, amikor azok meg sem becsülik eléggé! Elszennyezik a vizeit, telefüstölik a levegőjét, kivágják az erdőket, irtják az állatokat. Egy csomó faj kipusztult miattuk, pedig mostanában nem is érte a Földet nagyobb meteoritbecsapódás. – morgott Neptunusz.
- Tudjátok, mit? Köszöntsük fel a Földet azzal, hogy elmondjuk neki, miért szeretjük őt és soroljuk fel a jó tulajdonságait! – javasolta a Nap.
- Rendben! Elmondom neki, hogy milyen szépnek látom. Minden reggel és este rácsodálkozom a szép kék szemére – mondta a kis Merkúr.
- Én meg azt, milyen büszke vagyok rá, hogy ő az ikertestvérem - lelkendezett Vénusz.
- A legjobban vele szeretek kergetőzni! – kiáltotta Mars.
- Ámulattal nézem őt, milyen ügyesen végzi a víz körforgását. Az óceánok, tengerek, tavak, folyók, patakok ellátják vízzel az egész bolygót. Nap anyánk segítségével pára és felhő lesz belőlük, majd eső képében visszahullanak a talajra, megöntözve a szomjas növényeket – mondta elismerően Jupiter.
- Én azt csodálom, milyen sokféle növénynek és állatnak ad teret. Ó, ha csak egy fűszálat el tudnék tartani, milyen boldog lennék! – sóhajtott Szaturnusz.
- Amiatt tartom a legügyesebbnek Föld testvérünket, mert több milliárd embert képes eltartani – mondta Uránusz.
- Igen, annak ellenére, hogy ez a leghálátlanabb faj mind közül, mert cserébe a sok jóért elszennyezi, megbetegíti testvérünket, aztán csodálkozik, hogy kiszámíthatatlanná válik az időjárása – fűzte hozzá Neptunusz.
- Ez igaz, de egyre több ember ismeri fel, hogy helytelenül viselkedik, és sokan törekszenek a jóra – válaszolta Uránusz.
- Igen, én is hallottam, hogy ők is megünneplik a Föld napját! Világszerte takarítanak, terveket szőnek a környezetszennyezés visszaszorítására! – kiáltotta elismerően Vénusz.
Végre eljött a nagy nap! Április 22-én, a Föld napján a Nap és gyermekei, a bolygók sorra köszöntötték testvérüket, a Földet. A csillagászok ezen a napon a bolygók különlegesen ritka együttállásáról számoltak be.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor