Nyílt levél Mindannyiunkhoz

Írta: Fonyódi György 2016. december 13. kedd, 11:49
Rate this item
(0 szavazat)

fvm.jpg - 82.49 KbKedves Mindannyiunk! Budapesti Víz Világtalálkozó - Centrumban a vízkérdés 2016 - Esztergom csatlakozik. Meg kellene építeni a Szent István kutat Esztergom belvárosában ingyenes élővízzel. Ez egy javaslat, de miért ne? Mindannyiunk javát és egészségét fogja szolgálni. Kevesebb műanyag palack, kedvezőbb vízgazdálkodás, tiszta, természetes élővízfogyasztás. Egy hasznos és szép karácsonyi ajándék a város lakóinak, a belvárosba érkező turistáknak és a zarándokoknak. A Szent István strand melletti nagy parkoló szélén, közterületen lehet a helye egy pici tavacskával, pihenőpadokkal. Már az egyetértést is szívesen elfogadnánk karácsonyi ajándékelőlegnek.

A természet alapvető erői, a víz, a levegő, a napfény a Jóisten ajándékai, ezek mindenkit megilletnek, az élet feltételei, nélkülözhetetlen elemek, mindannyiunk tulajdona. Az élő víz, a tiszta levegő és a napfény gyógyító hatással bír. Egy családnak, akik valódi ásványvizet isznak a döglött, palackozott víz helyett, akár 10 000 – 20 000 forint megtakarítást is jelenthet havonta ez az élő, egészséges és ingyenes gyógyvíz.
Ennyi volt a lényeg, a többit már nem is fontos végigolvasni, de mégis érdemes. Rómában 2500 köztéri ivóvízkút van, ebből 450 a turisták által jobban látogatott városközpontban, a Szent Péter tér és a Szent János Bazilika környékén. Arra nem gondoltam, hogy a rómaiakat lekörözzük, de legalább a csabacsűdieket érjük utol, nekik is egy szép élővizes ivókútjuk van a központjukban. Egerben, a belvárosban hat köztéri ivókút található, szebbnél szebbek. Az egyik a Szent István ivókút. Ez már érzékenyebben érint.
Esztergom jelenleg egy lábon álló - a Suzukira, ennek ipari környezetére épülő - gazdaságának bővítésére kitűnő lehetőség, amit régóta tudunk, a turizmus, az idegenforgalom fejlesztése. Ennek megvalósítása a félbemaradt Belváros és a félbemaradt Prímás-sziget befejezésével valósulhat csak meg. A turizmus a világgazdaság harmadik húzó ága az energia- és az autóipar után. Nekünk a vallási /zarándok/, a wellness-, az egészség- és a sportturizmus kínál lehetőségeket. Esztergomban egész évben vallási és nem vallási indítékkal rengetegen keresik fel a Bazilikát és a Várhegyet. Az idelátogatókat kell lecsalogatni a Prímási Palota és a Kis-Duna sétány, a Szent István kút és a Belváros vagy a Prímás-sziget és a Belváros irányvonalon. Ehhez viszont a Belvárost és a Szigetet is vonzóvá kell tenni.
A Szent István kút az esztergomiak állandó "zarándokhelye" lenne, mint a Szent József-forrás Egerben, de más lehetőségeink is vannak. Az igazi nagy zarándokút, az El Camino, amely a világon a harmadik legnagyobb, amelynek magyarországi szakasza Esztergomból indul, az első zarándokszállásról, a Szent Adalbertből. Az ezen résztvevőknek, a többi vallási és nem vallási zarándokoknak vonzó célpontja, a turistáknak is kedves pihenőhelye lehetne ez az élővizes kút és környéke, amit népszerűsítenének, jó hírét vinnék. Mielőtt útra kelnek, innen meríthetnek élővizet a zarándokok, az érkező turisták is itt frissülhetnek fel.
Ennek az ivókutunknak a legegyszerűbb formában történő megvalósítására 200 000 forintot szeretnék felajánlani. Amennyiben rá fogok szokni a gyógyvízre, akkor ezt két év alatt fogom visszainni, amit inspirációnak is szánok, mert bízni tudok a követőkben és abban is, hogyha a város turizmusát nem is fogja megoldani, idővel ez az ingyenes élővízforrás nemcsak a közjót fogja szolgálni, hanem, mint ahogy Egerben, Balatonfüreden és számos helyen, úgy itt is a belváros kellemes színfoltja lesz. A lehetőségeink most kitűnőek, és ezt bátran ki is kell használni városunk, mindannyiunk érdekében.
Több mint 2000 éve tanította az öreg bölcs: "Ha én nem állok ki magamért, akkor ki fog kiállni értem? Ha csak magamért vagyok, akkor mit érek én?" Ha nem most teszem, akkor mikor?" Mintha nekünk mondaná.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor