Válasz az olvasói levélre

Írta: Filemon Béla 2016. október 13. csütörtök, 22:33
Rate this item
(0 szavazat)

gbk.jpg - 13.21 KbTisztelt Szeidl György!


Nagyon köszönöm a szerkesztőség nevében, hogy figyelmet szentelt lapunknak, és megfogalmazta kritikai észrevételeit. Engedje meg azonban mindenekelőtt, hogy elmondhassam: a Szeidl név nem ismeretlen előttem. A nemrég elhunyt Varga (Rajner) Péter és Szeidl József egykor kollégák voltak a Bottyánban, emellett baráti kapcsolatot is ápoltak. Péteren keresztül ismertem meg Jóskát, az ön testvérét, elmondhatom, jóban voltunk. Még egy idekapcsolódó emlék. Péter 2011-ben egy páros interjút készített Önökkel, amely meg is jelent az Esztergom és Vidéke internetes lapban Iker – pár címmel.

Ezért is tölt el nagy örömmel, hogy eljött a júliusi bemutatóra. Köszönöm a biztató szavakat és a javító szándékú rámutatásokat. Természetesen elférne a lapban egy hosszabb lélegzetű, kimerítőbb biográfia Nyilasi Tiborról, ám ilyen egyelőre nem áll rendelkezésünkre, és nem is tudunk a létezéséről. Egy ilyet megírni több hónapos, esetleg többéves munkát igényel. Amint ez elkészül, az elsők között fogjuk megjelentetni. Lapunk szerzői nem a mi iránymutatásaink szerint végzik írói tevékenységüket, hanem saját utakat jelölnek ki önmaguknak, és azon haladnak. Az újság feladata az útközben learatott termés közzététele. A szerkesztőség nagyon csekély anyagi forrásokkal rendelkezik, a szerzők nem kapnak honoráriumot, ezért sem várhatjuk el, hogy megszabjuk témaválasztásukat, érdeklődési irányukat.
Az Ön által említett úr, aki hozzászólt a cikksorozat felvetésével, A. Bak Péter, kiváló lábatlani festőművész és újságíró volt. Belátom, ezen a ponton is teljesen ésszerűek és magától értetődőek a megjegyzései, mégis utalnom kell azokra a szempontokra, amelyeket korábban felvázoltam. A. Bak Péter olyan művészcsaládokról szeretne írni, amely családok érzelmileg közel állnak hozzá. Magam is örülnék, ha ezek helyi kötődésűek volnának, de ez nem mindig van így. (Noha úgy tudom, A. Bak Péter már elkezdte a Kaposi családról szóló cikkének írását.) Nyilván egy-egy beszélgetés befolyásolhatja a témaválasztást, ám ez nem lehet a szerkesztőség elvárása. Meglehet, egyszer valaki kedvet kap, és hozzáfog a céhtagok bemutatásához. Ígérem, bátorítani fogom.
Kedves György, engedjen meg a végére még egy rövid, amolyan átfogó megjegyzést! Magam is jól tudom, hogy még inkább helyi irányba kellene billenteni az újság tartalmi és szerzői arculatát. Ez a szempont az internetes változatban talán jobban érvényesül. A nyomtatott kiadás azonban többé-kevésbé külön életet él. A szerzők szinte mindegyike a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület tagja vagy szimpatizánsa, amely szervezet – közép-európai elkötelezettsége folytán - földrajzilag nagyobb területet fed le, mint Esztergom és közvetlen „vidéke”. Ez az oka annak, hogy ez a lap átlépi a területi határokat. Ennek egyik pozitív hozadéka, hogy ezzel képes túlszárnyalni bizonyos eszmei és szellemi határokat is. Innen nézve képes saját magát is meghaladni, és egy olyan platformmá válni, amely nagyobb merítéssel fogadhatja be az alkotókat.
Még egyszer nagyon köszönöm az érdeklődést és a jobbító szándékú észrevételeket. Szeretettel várom a legközelebbi bemutatónkra, amelynek helyéről és időpontjáról tájékoztatni fogom. Üdvözlettel, Filemon Béla főszerkesztő
 

Filemon Béla

Filemon Béla

Filemon Béla az esztergomi Tanítóképző Főiskolán végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon. Bár egy ideig az Esztergomi Városi Televízió szerkesztője volt, figyelme főleg a nyomtatott sajtóra irányult, írásait az Esztergom és Vidéke című lapban rendszeresen lehetett olvasni. Hosszú évek óta tevékeny tagja és szervezője az Esztergomi Klubszínpadnak, előadásaikat a környék számos településén láthatták.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor