Hofi

Írta: Czirok Péter 2016. július 01. péntek, 22:53
Rate this item
(0 szavazat)

gev.jpg - 3.41 KbTizennégy évvel ezelőtt véget ért számomra egy korszak. Fiatal voltam, süldő, váratlanul ért. Hofi Géza elhunyt. Nem számítottam rá, hogy ilyen korán bekövetkezik, ahogy arra sem, ahogy érezni fogom magam a hír hallatán – sehogy. Nem volt bennem kétely, bánat. Persze sajnáltam a történteket, de nem voltam bánatos – mert Ő sosem hal meg számunkra, ahogy Bud Spencer is örökre élni fog a szívünkben.

Gyűröttebb fejűek még emlékeznek rá, hogy milyen volt hazatérni „Ittakából” vagy a Szojuz-Apollo csatlakozásról. Reszketve gyűrdelték a kezükben a rádióújságot, nehogy felrobbanjon a nagy, vörös óriás és nehogy egy kis fehér törpe legyen belőle. Aztán bedurrant, aminek be kell, és megmaradtunk kis fehér törpéknek, Hofi meg Magyarnak – hiába támadták az ellenkezőjével. Ő egy dolgot szeretett volna látni ebben az országban – értelmet, tisztánlátást, kultúrát.
Hogy én mire emlékszem? Arra, hogy az első perctől kezdve sikítva röhögtem minden poénján, akkor is, ha nem értettem, és 2-3 órákat kellett utánajárnom, hogy igazából miről is beszél. Egy újabb nagy ember, aki segített felnőni, tanulni, tájékozódni, kritikus elmével rátekinteni a világra. Megtanultam, hogy ha már az ember nem csíkos ruhában van, de civilben rab, legalább tisztelje meg annyival a fegyőrt, hogy nem sánta. Továbbá fontos, hogy sosem szívjuk fel a vizet a kukorica alól!
A lemezei tele lettek karcolásokkal, a kazettákat rongyosra hallgattuk, és kisgyermeki lelkesedéssel eltelve, remegő ujjakkal szorongatva az egeret, kattintottunk a feltöltött felvételekre, és néztük meg újra meg újra. Viccei, történetei mögött ott volt az emberismeret, a kultúra elterjedése iránti vágy, az apai szeretet. Mert élni a politikai kritikával, rendszertől, kortól, ellenkritikáktól függetlenül. Ő több volt önmagánál: Mindannyiunk apja volt.
„A szeretetet én nem csak mutattam. Emlékezz rám, Érted mennyit ugattam!” Ha ott lehettem volna, erre a mondatára csak annyit kérdeztem volna, hogy: azé’?
Csak büszkeséggel, örömmel, egyik klasszikus poénján sandán fél szájjal mosolyogva vagyok csak hajlandó élni ebben a világban – mert megismerhettem a munkásságát. Úgy gondolom, hogy amit mindnyájan útravalóul kaptunk tőle, több, mint amire vágyhattunk volna.
Nem szomorkodom, ünnepelek: Hofi Géza ma 80 éves!

Related items (by tag)

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor