Az éltető öröm

Írta: Czirok Ferenc 2016. június 30. csütörtök, 09:45
Rate this item
(0 szavazat)

gez.jpg - 14.78 KbA labda újra elvarázsolta rajongóit Magyarországon és az egész világon (az Amerika Kupát – Cop America 2016 - is most rendezték). Erre az örömkezelésre már régóta várt a lelkünk, éppen ezért nagyon jól is esett. Örülök, hogy végre a negyven éven alatti korosztályok is átélhették azt, amiről - néhány korsó sör vagy pohár bor után – az apák és nagypapák meséltek nekik régi, nagyszerű győzelmekről, remek cselekről, parádés gólokról. Jó esetben azt gondolták, hogy megártott nekik az ital. De nem! Most már ezek a fiatalok és gyermekek is tudják, hogy ez a nem könnyen szelídíthető játékszer, amely rossz esetben még ki is tud pukkadni, mint most a Franciaország – Svájc csoportmérkőzésen történt, multifunkcionális képességekkel rendelkezik: az öröm vagy a bánat könnyeit is képes szemünkbe csalni.

Most az örömből volt több, hiszen, ha úgy gurul a labda a kapuba, mint Szalai lábáról, vagy úgy hullik be a hálóba akár Stieber emelése, esetleg erőből bevágódik a kapuba, ha Gera vagy Dzsudzsák lövi. Erről már lehet mesélni hosszú téli estéken a csodálkozva figyelő utódoknak! Lehetne még szó az osztrákok kapufát eltaláló „majdnem” góljáról, kapust nem védő bírói ítéletről az izlandiak ellen, amelyben még ellenünk ítélt az orosz bíró büntetőt és persze Ronaldo hisztijéről, hogy újra futnia kell a döntetlen után is! Szívmelengető érzés volt nézni tízezrek lelkes buzdítását. Ilyet kívánok, persze petárdák nélkül, itthon is! A nemzeti zászlók lengetése, és egy adott ország bíztatása természetes következménye annak, hogy egyik állam csapata játszik a másik állam csapata ellen. Remélem, hogy soha nem jön el olyan idő, hogy egy rosszul képzelt semlegesség jegyében például majd Ország I. játszik Ország II. ellen, vagy ranglistahelyezés szerint Ország 12 – Ország 23 ellen, lehetőleg seszínű mezben, lanyha tapstól kísérve. Hát ez nagyon érdekes, közönségvonzó és bevételnövelő lenne!
Végezetül köszönöm, köszönjük mindenkinek, aki sokat tett azért – gondolatban és cselekedetben -, hogy a magyar név megint szép legyen. A foci százezreket utcára vivő, erőt adó remek eredményei mellett külön köszönet azoknak a sportolóknak (kézilabda, női vízilabda, kajak-kenu, uszonyos és „rendes” úszás stb.), akik az EB szereplés alatt szintén kiváló eredményeket értek el tovább növelve hírünket a világban. Minden korosztálynak kellenek ilyen boldog, önfeledt pillanatok, amelyek erőt adnak a hétköznapokra. Legyen még sok ilyen és még jobb eredmény, ezt kívánom mindnyájunknak. Szép volt fiúk!

Utóirat: „Király Gabi szürke gatyája
               divatot hozott a világba!”

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor