Rate this item
(0 szavazat)

ghu.jpg - 88.07 KbEz a mostani áprilisunk is nevéhez méltón szeszélyes, de a lombosodó fák üde zöldje, a nagy erővel nyíló virágok elbűvölő színe, illata minden kiszámíthatatlan időjárási helyzetért kárpótol. Igen, kisarjadnak, kibomlanak a növények ilyentájt a mi éghajlatunkon, miként a valószínűleg latinból eredeztethető neve mondja: aperire, kinyitni, kihajtani szóból eredhet az április. Olyan magyarázat is van, hogy az etruszk Aplu (a rómaiaknál Apollón isten) vagy Apro (Aphrodité = Venus) nevéből ered, és már a mitológiában kalandozunk.

Talán nem véletlenül ütöttem mellé az előbb, a címet leírva, hogy: „kalandárium”, az áprilisra szánt ételek leírása ezt, miként remélem, alátámasztják majd. Kalandozások következnek az ízek, színek, illatok végtelen és mindig újat (is) hozó birodalmában. A megszokotthoz való ragaszkodásunk mellett izgalmas „felfedezéseket, felismeréseket” tehetünk, ha van bátorságunk és nyitottságunk másfelé elindulni, mint a megszokott irány. Tehát, kalandra fel!

„Rakott” saláta

Négy személyre. Egy fej szép, hagyományos fejes salátát négyfelé vágunk, és alaposan megmossuk. Négy leveses tányérba szétosztjuk kb. a felét, majd gyengén sózzuk, borsozzuk, és ízesített bor- vagy almaecettel meghintjük. Egy közepes nagyságú, összevágott lilahagymát négyfelé osztva rászórunk, meg apróra vágott paradicsomot is. Pici só, ecet. Egy rész joghurtból, egy rész tejfölből és tejszínből sóval, cukorral, mustárral öntetet készítünk. A jól elkevert öntetből rálocsolunk az eddig összerakott zöldségekre. Következik megint a saláta, só, bors, ecet. Egy darab kis szeletekre vágott savanykás almát szétosztunk a négy tányérba, karikára vágott piros vagy úgynevezett zöldpaprikát (ami pedig sárga) szintén ráteszünk, majd jöhet még pár szem tisztított dió meg fújásnyi ecet. Majd apró darabokra széttört gorgonzola sajt. Az ecetet szórófejes, csak erre a célra használt üvegben, műanyag flakonban tárolhatjuk, és mindig jól adagolható, egyenletes ízesítést érünk el vele. Rátesszük a maradék öntetet. Ez így magában is remek és laktató. Gyengén pirított, fokhagymával bedörzsölt fehér kenyérrel is fogyasztható. Akinek ez így „túl zöld”, az egy-egy szelet sült karajjal, tarjával kiegészítheti. A húsokat jól kiverjük, sózzuk, vékonyan bemustározzuk és zsemlemorzsába vagy lisztbe jól belenyomkodjuk. Kevés olajban, többször megforgatva sütjük. Külön tányéron is tálalhatjuk, de szeletenként csíkokra vágva, közvetlenül tálalás előtt a salátára is tehetjük. A karajt csontosan használom fel, mert úgy jobb íze van, és nem olyan száraz. De, semmi nincsen kőbe vésve! Ízlés szerint változtatható minden összetevő és ízesítési mód kinek-kinek a gusztusa szerint.

Eper joghurttal

25 dkg epret jól megmosunk, zöldjét leszedjük, és legalább négyfelé darabolva tálba tesszük, és porcukrozzuk. Egy csomag vaníliás cukrot is tehetünk rá. Állni hagyjuk, amíg levet nem enged. Két doboz joghurttal laza mozdulatokkal összekeverjük. Az eper levétől szép színt fog kapni. Rögtön is fogyasztható, de betehetjük egy órára a hűtőbe, úgy is finom. Az egyik joghurtot a „tej színéből” készült valódi tejszínnel is helyettesíthetjük, így krémesebb összízhatást élvezhetünk. Konzerv ananásszal, friss málnával, meggyel, de almával vagy körtével is finom. Jó étvágyat!

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor