Kultúra Archívum
Filemon Béla

Filemon Béla

Filemon Béla az esztergomi Tanítóképző Főiskolán végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon. Bár egy ideig az Esztergomi Városi Televízió szerkesztője volt, figyelme főleg a nyomtatott sajtóra irányult, írásait az Esztergom és Vidéke című lapban rendszeresen lehetett olvasni. Hosszú évek óta tevékeny tagja és szervezője az Esztergomi Klubszínpadnak, előadásaikat a környék számos településén láthatták.

2017. április 05. szerda, 18:32

Nagyanyáink kiskertjéből

ftn.jpg - 341.22 KbEzzel a címmel jelent meg nemrégiben dr. Kövecses Varga Etelka remek kis könyve, amelynek tartalmára igyekszik rávilágítani a munka alcíme: Gyümölcs- és zöldségfélék téli eltevése és felhasználása népi ételekben Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu térségéből. A kötet bemutatójára április 4-én került sor az esztergomi Vízivárosban található Padlizsán Étteremben. Ha pedig a meghívó egy étterembe szól, emellett a könyv gasztronómiai témájú, akkor könnyen levonható a következtetés: meg kell kóstolni az ételeket!

fvg.jpg - 3.87 KbNemrégiben jelent meg Muzslai Zsitva Ágnes Az esztergomi sajtó története a kezdetektől napjainkig 1828 – 2011 című munkája könyv formájában. Tartalmát illetően sokat elárul a kötet alcíme: A város története a helyi sajtó tükrében. A két cím jól érzékelhetően szépen összejátszik egymással, helytörténet és sajtótörténet karöltve, vagy még inkább egymást át meg átszőve vezetik végig az olvasót a közel kettőszáz esztendőn keresztül. A mű gondosan összeválogatott idézetekkel tölti fel az események medrét, így válik igazán élővé, lüktetővé ez a kötet.

2016. október 13. csütörtök, 22:33

Válasz az olvasói levélre

gbk.jpg - 13.21 KbTisztelt Szeidl György!


Nagyon köszönöm a szerkesztőség nevében, hogy figyelmet szentelt lapunknak, és megfogalmazta kritikai észrevételeit. Engedje meg azonban mindenekelőtt, hogy elmondhassam: a Szeidl név nem ismeretlen előttem. A nemrég elhunyt Varga (Rajner) Péter és Szeidl József egykor kollégák voltak a Bottyánban, emellett baráti kapcsolatot is ápoltak. Péteren keresztül ismertem meg Jóskát, az ön testvérét, elmondhatom, jóban voltunk. Még egy idekapcsolódó emlék. Péter 2011-ben egy páros interjút készített Önökkel, amely meg is jelent az Esztergom és Vidéke internetes lapban Iker – pár címmel.

2015. október 26. hétfő, 16:20

Színe s fonákja - Balla András kiállítása

gpm.jpg - 85.93 Kb„Én mindig csak azt fotóztam, ami érdekelt, amihez valami szerelem fűzött.” Ha még ezekben a napokban ellátogatunk az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériájába, a bejárat falán, egy papírlapon néhány kézírással lemásolt idézetet olvashatunk. Ezek közül az első Josef Sudek, kiváló cseh fotográfust idézi. Ezt a gondolatot emelte ki P. Szabó Ernő művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője is október 22-én, amikor megnyitotta Balla András Színe s fonákja című fotókiállítását.

gun.jpg - 37.25 KbMunkálatok a Kolozsvári utcában

 


Az utca 14-es számú házának kerítéséig elkészült a járda térkövekből. Innét az óvoda utcai kerítésének végéig folynak a járdaépítési munkálatok. Ezt a szakaszt más vállalkozó készítette. A megépült részhez a csatlakozás „zökkenőmentes” volt. Megtörtént a 14-es házig elkészült járdaszakasz műszaki átvétele. A Városháza szakági képviselője, a RÖK elnök, a kivitelező közös bejárásának végén a járdaszakaszt „használatba” adták.

2015. január 31. szombat, 16:03

"Átívelő hidak" - újabb élet-novellák

hcp.jpg - 288.96 KbEzzel a címmel jelent meg H. Dobos Mária (Horváth Gáborné) kötete, amelyet Dr. Bárdos István művelődéstörténész mutatott be az esztergomi művelődési házban január 30-án. Ehhez nyújtott neki nélkülözhetetlen segítséget maga a szerző, valamint Kulcsár-Elek Csilla előadóművész, akik a nyomtatott szövegrészleteket a kíváncsi közönség számára befogadhatóvá tették. A könyvet lapunk kiadója, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület jelentette meg. A mű valójában már e hónap elején kikerült a nyomdából, hozzájárulva Marika születésnapi boldogságához.

2014. november 19. szerda, 17:37

Megjelent az idei harmadik szám

hei.jpg - 309.99 KbAz évszakok körforgásához igazodva kikerült a nyomdából az Esztergom és Vidéke idei harmadik (őszi) száma. A bemutatóra november 14-én került sor a Párkányi Városi Könyvtárban, amelynek családias hangulatú termét megtöltötte a kíváncsi közönség. Az eseményt Wernke Bernát saját ihletésű, ó olívia kezdetű költeménye „csapta fel”, melyben Nagy Tímea volt segítségére (a vers természetesen elolvasható a folyóiratban). A könyvtár nevében Csiffáry Zsuzsanna igazgatónő köszöntötte a szerzőket és a vendégeket, majd vázlatosan ismertette a lap „újkori” történetét.

2014. szeptember 06. szombat, 13:49

Búcsú Nagyfalusi Tibortól

hgc.jpg - 221.80 KbRendkívül szomorú esemény adott alkalmat a nyári szünet utáni első könyvtári rendezvénynek szeptember elsején. Nagyfalusi Tibor halála. Nagyon sokan vettek tőle búcsút ezúton, hiszen jól ismert és szeretett polgárát veszítette el Esztergom. Tibor a közélet, de főképpen a kulturális élet szervezésében, a kulturális értékek megőrzésében, megismertetésében látta hivatását, és ennek érdekében hatalmas munkát végzett mint tanár, népművelő, színpadszervező, könyvtárigazgató, lapszerkesztő, városi képviselő és helytörténet-kutató (talán még így is kimaradt valami a felsorolásból). Természetesen Várady Eszter, a könyvtár jelenlegi vezetője szervezte meg az estét annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezzünk, és tartsuk emlékezetben alakját és munkásságát.

2014. június 17. kedd, 15:17

Könyvtári est Kalász Mártonnal

hhz.jpg - 230.33 KbIdén szeptemberben lesz nyolcvan esztendeje annak, hogy Kalász Márton költő, író, műfordító megszületett a dél-baranyai faluban, Sombereken. Talán ez adta az alkalmat (no meg a 85. Ünnepi Könyvhét) arra, hogy a Helischer József Városi Könyvtár június 16-án vendégül lássa a tavaly Kossuth-díjjal kitüntetett, kétszeres József Attila-díjas szerzőt, akivel Ruda Gábor szerkesztő, kisebbségkutató és Wernke Bernát költő beszélgetett. Mindhárman sok-sok évet töltöttek el Németországban, ezért számos közös téma adódott az est során. Miután a hallgatóság elhelyezkedett a könyvtárban, és a kamerák is beálltak, Várady Eszter igazgatónő köszöntötte a megjelenteket, majd Wernke Bernát vette át a szót, hogy visszaterelje az emlékezetet Kalász Márton szülőfalujába és az 1930-as évek közepére, utalva arra, hogy a költő gyermekkorában szinte egyáltalán nem tudott magyarul, mi több, némettudása is igen távol állt még a „Hochdeutsch”-tól.

2014. június 12. csütörtök, 11:54

Találkozó Egressy Zoltánnal

hic.jpg - 8.47 KbMég tavaly jelent meg a pozsonyi Kalligram Kiadó gondozásában a Majd kiszellőztetsz című novelláskötet. A szerző, Egressy Zoltán mutatkozott be, és beszélt munkájáról, műveiről június 10-én a Kaleidoszkóp Házban. A találkozót Pál Anikó szervezte, és vállalta magára a házigazda és a moderátor szerepét. A beszélgetés során a legkülönbözőbb témák merültek fel: dráma és színház, drámaíró és színházi rendező viszonya, női lélek férfi szemmel, olvasói szokások, műfaji különbségek és még sok egyéb.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

664667
Mai napMai nap14
TegnapTegnap109
A hétenA héten776
Ebben a hónapbanEbben a hónapban2808
ÖsszesÖsszes664667

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor