Kamarajáték Jim Morrison emlékére

Írta: Muzslai Ágnes 2011. december 19. hétfő, 19:45
Rate this item
(3 szavazat)

 ikv.jpg - 22.16 KbAz Esztergomi Klubszínpad a fiatalon elhunyt népszerű amerikai zenész – költő Jim Morrison alakját idézte fel december 16-án a város Művelődési Házának színpadán. Morrison dalaiból és verseiből összeállított kamarajáték aktualitását az adta, hogy negyven éve hunyt el váratlanul 27 éves korában a hatvanas évek lázadó amerikai fiatalságának szimbólumaként ismert művész.

„ egy katona családjának gyermeke, lázadtam az egyház ellen az izzás fokozatai után igyekeztem behízelegni magam az iskolában, és megtámadtam a tanárokat – a sarokban kaptam padot” – írja Ahogy visszatekintek című versében. Bakai „Csücsök” Ferenc az Esztergomi Klubszínpad vezetője – rendezője állította színpadra Jim Morrison verseiből és dalaiból bemutatásra kerülő kamarajátékot. A lázadó ifjú zenészt Horváth Gergely alakította, a gyermekkori emlékektől a halálig vezető úton az Utastársat Varjú Krisztián formálta meg az Őrangyala pedig Nagy Tímea volt. Jim Morrison dalszövegeiben, verseiben visszaköszön a szigorú konzervatív szellemiségű családja elleni lázadás. Ez a lázadás vezette a francia irodalom dekadens életérzést kifejező lázadó szimbolista költőihez Baudelaire, Rimbaud és Verlaine műveihez, de nagy hatással volt rá Oscar Wilde és Jack Kerouac is. Mélyen beleivódott lelkébe egy dél-mexikói családi kirándulás, amikor gyermekként találkozott a halállal. Egy indián munkásokat szállító teherautó összeütközött egy másikkal és ” A hajnal országútján szétszórva indiánok véreztek el… nem tudom mi történt, de az országút tele volt szétszóródott indiánokkal. Elvéreztek”„ - írta versében. „A szabadság pillanata, amikor a gyermek kilép otthonról.” Ezt a szabadságot jelentette számára a The Doors együttes megalakítása. A versek mellett felhangzanak a népszerű zeneszámok, dalok is. A konzervatív neveltetés elleni lázadás része volt az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, amely talán korai halálát is okozta. Párizsi otthonában találták holtan a 27 éves zenészt, szívinfarktust végzett vele.
Az Esztergomi Klubszínpad Bakai „Csücsök” Ferenc által színpadra állított Jim Morrison estje olyan művészi élményt nyújtott, amely felidézte az 1960-as éveket a lázadások korát és nem utolsó sorban Jim Morrison méltán népszerű dalait.

Muzslai Ágnes

Muzslai Ágnes

Muzslai Zs. Ágnes, az egri főiskolán könyvtár-pedagógia szakos tanári képesítést szerzett, nyugalmazott könyvtáros. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg írásai különböző helyi, megyei, országos lapokban, mint a Keresztény Élet, 24 Óra, Népszabadság, Esztergom és vidéke, 1996-tól 2003-ig a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa, 2003-tól 2010-ig a Hídlapban olvashatták cikkeit.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

711089
Mai napMai nap104
TegnapTegnap117
A hétenA héten965
Ebben a hónapbanEbben a hónapban4282
ÖsszesÖsszes711089

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor