Kirándulás a betűk birodalmába

Írta: Németh Gabriella 2011. október 23. vasárnap, 21:35
Rate this item
(1 szavazat)

 abl.jpg - 151.26 KbNémet olvasóverseny Tatabányán

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a tatabányai, közelebbről felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola (Német Nemzetiségi ÁMK) az első német olvasóversenyt a megye német nemzetiségi általános iskolái számára október 19-én.
Minden kezdet nehéz, szokták mondani. Ez most sem volt másképp, a házigazdákkal együtt öt- öt versenyző indult 5-6. és 7-8. osztályos kategóriákban. Tarján, Vértessomló, Kecskéd, Süttő és természetesen a tatabányai Széchenyi Iskola neveztek. A szervezők remélik, hogy a versenynek híre megy, és jövőre sokkal több jelentkezőt láthatnak vendégül.

A szervezés nagyon színvonalas volt, a fogadtatás baráti. A versenyzőket először Schamberger Ágnes, az iskola igazgatója üdvözölte. Bevezetőjében arról beszélt, hogy amint megtanulunk olvasni, egy új ajtó nyílik meg számunkra a világ felé. Sajnos a gyerekek többsége már nem szívesen nyitogatja ezt az ajtót- ez az általános tapasztalat. Ezért is van szükség ilyen és ehhez hasonló versenyekre.
A megnyitót követően a széchenyis diákok egy kedves kis műsorral lepték meg a versenyzőket és kísérőiket.
Aztán kezdetét vette a verseny. Először egy szabadon választott, majd pedig rövid szünet után- amikor is a versenyzők a büfében friss erőt gyűjtöttek- egy ismeretlen szöveget kellett felolvasni, természetesen németül. A zsűri tagjainak- Schamberger Ágnesnek, Langner Kornéliának a tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskolából és Pfiszlerer Zsuzsannának a szintén tatabányai Árpád Gimnáziumból - nem volt könnyű dolguk, amikor értékelniük kellett a produkciókat. Színvonalas felolvasások közül kellett a legjobbakat kiválasztani. Végül megszületett a döntés, és a búcsúzás után ki ragyogó arccal, ki kissé elszontyolodva csukta be maga mögött az iskola ajtaját.
Gratulálunk a szervezőknek az ötletért, és reméljük, valóban hagyománnyá válik ez a verseny is.

Németh Gabriella

Németh Gabriella

Németh Gabriella tanító és nemzetiségi nyelv- és irodalomtanár. Nyergesújfalun él, és 1990 óta a süttői II.Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanít német nyelvet. NOMEN EST OMEN.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

710800
Mai napMai nap90
TegnapTegnap208
A hétenA héten676
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3993
ÖsszesÖsszes710800

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor