Esztergom '56 - Temesi Attila kiállítása

Írta: Muzslai Ágnes 2011. október 21. péntek, 22:53
Rate this item
(4 szavazat)

 abg.jpg - 98.73 KbEsztergomban 1956 forradalmi napjaiban a Sötétkapunál történtek fájdalmas emlékével találkozhatunk Temesi Attila, grafikus festményeiből a Művelődési Házban október 20-án nyílt kiállításán. A tárlatot Koditek Pál, Esztergom Barátainak Egyesületének elnöke ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

Az 1956-os forradalom esztergomi eseményeire emlékeztetnek Temesi Attila, grafikusművész képei, amelyekből október 20-án nyílt kiállítás „Esztergom ’56” címmel a Művelődési Házban. Temesi Attila, grafikus a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola művésztanára, a nyergesújfalui Kernstok Károly Művészeti Kör tagja, több önálló tárlata volt már Esztergomban, Dorogon, Nyergesújfalun, a Kernstok Művészeti Körrel csoportos kiállításon Németországban is bemutatkozott.
Az 56-os forradalom esztergomi tragikus eseményeit képi feldolgozásban elsőként alkotta meg Temesi Attila. A krisztusi keresztút stációira emlékeztetnek nagyméretű pasztellképei. Szénrajz technikával indul a stáció, a képen egy vidám fiatal forradalmárlány néz ránk, és elindul a Bazilika felé a térről, az emberekkel teli autóbusz. A következő színes pasztellképen két mai kislány néz a Sötét kapun áthaladó busz után, majd a kálvária út képei már a tankágyúlövés utáni tragédia eseményeiről szólnak. Az esztergomiak számára az 56-os forradalom történései között fájó emlék a Sötétkapunál történtek, amikor az áthaladó autóbuszba tankágyúval belelőttek Magyarok lőttek magyarokra. A sok sebesült mellett 14 halott emlékét őrzik a ma élők. A tárlatnyitón az emlékezés hangulatát elmélyítette Daróczi Gabriella által előadott magyar népdalok és Márai: Mennyből az angyal című verse, amelyet Spisák Balázs adott elő.

Muzslai Ágnes

Muzslai Ágnes

Muzslai Zs. Ágnes, az egri főiskolán könyvtár-pedagógia szakos tanári képesítést szerzett, nyugalmazott könyvtáros. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg írásai különböző helyi, megyei, országos lapokban, mint a Keresztény Élet, 24 Óra, Népszabadság, Esztergom és vidéke, 1996-tól 2003-ig a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa, 2003-tól 2010-ig a Hídlapban olvashatták cikkeit.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

711089
Mai napMai nap104
TegnapTegnap117
A hétenA héten965
Ebben a hónapbanEbben a hónapban4282
ÖsszesÖsszes711089

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor