Húszéves az Esztergomi Művészek Céhe

Írta: Muzslai Ágnes 2011. október 15. szombat, 21:48
Rate this item
(2 szavazat)

 ch.jpg - 50.00 KbHúsz esztendeje alakult meg a királyi város művészeit összefogó Esztergomi Művészek Céhe. A jubileum alkalmából kiállítás nyílt az esztergomi Balassa Bálint Szakközépiskola dísztermében. A tárlatot Bánhidy László tanár, a Céh elnöke nyitotta meg, közreműködött a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium fiúkara Pálmai Árpád vezényletével.

Az Esztergomi Művészek Céhe 1991. szeptember 13-án tizennyolc taggal alakult meg. Művészei között festők, grafikusok, szobrászok, iparművészek, restaurátorok és természetesen fotográfusok viselik a céhmesteri címet. Az Esztergomi Művészek Céhe tevékenységével azt a tradíciót építi tovább, amelynek alapjait az esztergomi művészelődök 1899-ben rakták le, a város Széchenyi Kaszinójában rendezett első kiállításukkal. Az 1970-es 80-as években kétévente rendezett Esztergomi Tárlatok is jelezték, hogy a város kulturális életben jelentős szerepet töltenek be az itt élő és alkotóművészek.
A Céh alapító tagjai közül azóta elhunyt Furlán Ferenc festőművész, Kollár György festőművész, Morvai László tűzzománcos, Wertel József grafikus és bélyegtervező, valamint Végvári János festőművész. Haláluk óriási veszteség, mert azt a művészeti minőséget, amit ők képviseltek máig nem pótolta senki sem.
Az esztergomi születésű, Esztergomban dolgozó, Esztergomhoz kötődő művészek körében napjainkban a festők vannak túlsúlyban, és a fotográfusok jelenléte erőteljes. A fiatalok csapatához, a közép- és az idősebb nemzedékhez kapcsolható művésztagok alkotásai általános hagyománytiszteletről tanúskodnak, a természetelvű vagy elvont - táblaképek, pasztellek, kollázsok, egyedi és sokszorosított grafikák, kisplasztikák, tűzzománcok, fotográfiák, bútorterv- és restaurációs dokumentációk kiegyensúlyozottságot, a klasszikus értékrend megbecsülését sugározzák
A Céhes mesterek jubileumi tárlatát október 29-ig lehet megtekinteni hétfőtől-péntekig 8-tól 17 óráig, szombaton 10-től 16 óráig.

Muzslai Ágnes

Muzslai Ágnes

Muzslai Zs. Ágnes, az egri főiskolán könyvtár-pedagógia szakos tanári képesítést szerzett, nyugalmazott könyvtáros. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg írásai különböző helyi, megyei, országos lapokban, mint a Keresztény Élet, 24 Óra, Népszabadság, Esztergom és vidéke, 1996-tól 2003-ig a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa, 2003-tól 2010-ig a Hídlapban olvashatták cikkeit.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

710800
Mai napMai nap90
TegnapTegnap208
A hétenA héten676
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3993
ÖsszesÖsszes710800

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor