Kórustalálkozó Dorogon

Írta: Kovács Ágnes 2011. szeptember 15. csütörtök, 17:37
Rate this item
(4 szavazat)

 dorog.jpg - 7.25 KbA Dorogi Közművelődési Nonprofit Kft és a táti Musik Land Utazási Iroda szervezésében immáron 30. alkalommal rendezték meg szeptember 13-án a Nemzetközi Kórustalálkozót, a dorogi Művelődési Házban. Az este fél 6-kor kezdődő programon nemcsak a kórustagok, hanem sok zenekedvelő is jelen volt a kultúrház színháztermében.
Hat kórus vett részt a programon. Elsőként a Táti Férfi Kórus állt a színpadra. Fő célkitűzésük a német nemzetiségi hagyományok ápolása, a táti pincéknél régen énekelt dalok gyűjtése és bemutatása. A kórus vezetője Kóczián György, az énekkart harmonikán kísérte Mechler Ferenc.

Őket az esztergomi Szent Anna Plébánián működő Corde Voto Kamarakórus követte, akik 2009-ben alakultak. A kórus tagjai szívügyüknek tekintik az egyházi zene művelését, a liturgiába is beilleszthető művek bemutatását. A kórust Gyurácz Németh László vezényelte.

A gyönyörű dallamok után a 2004-ben alakult Belvárosi Vegyeskar lépett fel. Az énekkar tagjai zenét kedvelő lelkes amatőrök, akik az V. kerületben tűzték ki célul a magyar és az egyetemes kóruskultúra értékeinek megőrzését, ápolását, a kóruséneklés magas szinten való népszerűsítését, terjesztését. Nagy sikerrel szerepeltek Szlovákiában, Szerbiában, Ukrajnában és Montenegróban is. A kórus művészeti vezetője Szabó Zoltán karnagy. Zongorán közreműködött Papp Gyula, szólót énekelt Groszmann Éva és Cser Erzsébet.

Az 1963-ban alakult esztergomi Monteverdi Kórus műsorával folytatódott tovább a műsor. Az énekkarban elsősorban pedagógusok és főiskolai hallgatók énekelnek. A kórus a kortárs zene iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy magyar zeneszerzők – köztük Bárdos Lajos, Farkas Ferenc, Karai József – számos művet ajánlottak számukra. Felléptek már Európa több országában is, Törökországtól Finnországig számos helyen. A kórus alapítója és karnagya, Hunyadi Zoltán.

A Csemadok Párkányi Alapszervezete mellett működő Szivárvány Énekkar műsora volt a soron következő. A kórus ebben az évben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Repertoárjukban énekkari művek, népdalfeldolgozások és szakrális művek szerepelnek. Évente 15-18 fellépésük van Párkány városában, a régió községeiben és Magyarországon. Az együttest Mihályi Magdolna karnagy vezényelte.

Záróakkordként a Brazíliavárosban működő Coral ASBAC vegyes kórus színvonalas műsora volt látható. Az énekkart 1984-ben a Brazil Központi Bank munkatársai és hozzátartozói alapították. Nagy sikerrel szerepeltek többek között Olaszországban, Vatikánban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban is. Változatos repertoárjukban főleg brazil népdalok és populáris művek szerepeltek. A vegyeskórust Antonio Sarazate karnagy vezényelte, zongorán kísért Pablo Marquine.

A kétórás, színvonalas kórustalálkozó óriási sikert aratott a közönség körében.
A Musik Lanc Utazási Iroda szervezésében következő rendezvényt szeptember 24-én, szombaton délután 5 órai kezdettel rendezik meg szintén a dorogi József Attila Művelődési Házban.
A 31. Nemzetközi Kórustalálkozó külföldi vendégei Angliából és Szlovákiából, a magyar kórusok pedig Diósdról, Dorogról, Esztergomból és Nyergesújfaluról érkeznek majd.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

711089
Mai napMai nap104
TegnapTegnap117
A hétenA héten965
Ebben a hónapbanEbben a hónapban4282
ÖsszesÖsszes711089

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor