Kultúra Archívum

Képzőművészeti és fotókiállítás

Írta: Muzslai Ágnes 2012. január 15. vasárnap, 23:14

 ikd.jpg - 76.02 KbEsztergomban január 13-án két tárlatnyitó is volt. A Művelődési Házban a ceglédi Tetz Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fiatal alkotói mutatkoztak be, a vízivárosi Kaleidoszkóp Házban pedig, az esztergomi Krucsó Fruzsina fotókiállítása nyílt meg.

Évvégi tárlatjáró

Írta: Muzslai Ágnes 2011. december 30. péntek, 13:56

 ikr.jpg - 21.07 KbAz esztergomi Kaleidoszkóp Házban karácsony előtt, december 16-án nyílt meg Lábik János, a Természet vonzásában című tárlata., amelyet dr. Bárdos István ajánlott a látogatók figyelmébe.
Évbúcsúztató képzőművészeti ajándékként pedig december 30-án az esztergomi Bartha Árpád festőművész alkotásaiból nyílik kamarakiállítás a Kaleidoszkóp Ház Artbistrójában. A tárlatot Wernke Bernát költő nyitja meg. Bartha Árpád 1946-ban született Debrecenben, de iskoláit már Esztergomban végezte. Az esztergomi Képzőművész Körhöz 1968-ban csatlakozott és rendszeresen részt vett a csoportos tárlatokon. A Labor Műszeripari Művekben dolgozott és a Labor MIM alkotócsoport tagja volt 1976-tól. Esztergomiként a város hangulatos utcáit festi meg számos képén.

Karácsony

Írta: Szerkesztőség 2011. december 25. vasárnap, 11:57

 ikt.jpg - 9.60 Kb

Minden Kedves Olvasónknak Áldott, Békés Karácsonyt és Boldog, Örömökben Gazdag Új Esztendőt kívánnak az Esztergom és Vidéke szerkesztői

Kamarajáték Jim Morrison emlékére

Írta: Muzslai Ágnes 2011. december 19. hétfő, 19:45

 ikv.jpg - 22.16 KbAz Esztergomi Klubszínpad a fiatalon elhunyt népszerű amerikai zenész – költő Jim Morrison alakját idézte fel december 16-án a város Művelődési Házának színpadán. Morrison dalaiból és verseiből összeállított kamarajáték aktualitását az adta, hogy negyven éve hunyt el váratlanul 27 éves korában a hatvanas évek lázadó amerikai fiatalságának szimbólumaként ismert művész.

Kaleidoszkóp tárlatjáró - december

Írta: Muzslai Ágnes 2011. december 06. kedd, 14:20

 ilj.jpg - 11.17 KbBarcsai Tibor festőművész, grafikus alkotásaiból nyílt kiállítás december 2-án. Az Esztergomi Művészek Céhe közösséghez tartozó művész tárlatát Bánhidy László ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
Barcsai Tibor az 1950-es években az Ungvári Iparművészeti Főiskolán tanult, mesterei: Erdélyi Béla és Boksay József voltak. Kisgyermekként, 1939-ben került Ungvárra, majd 1966-ban visszatelepült Magyarországra. 1967 óta Esztergomban él. 1960-tól a Kárpátontúli Terület kiállításain szerepelt, majd Esztergomban megtelepülve a városi, illetve a Komárom-Esztergom megyei kiállítások rendszeres szereplője.

 ilk.jpg - 79.17 KbAz esztergomi Pro Urbe díjas ART Fotográfiai Stúdió
új tagjainak bemutatkozó kiállítása nyílt december 2-án a Művelődési Házban.

Negyvenhárom éve működik a királyi városban az ART Fotográfiai Stúdió. Esztergom a fotósok városaként ismert a hazai művészeti életben. Nem csoda, hiszen Budapest után Esztergomban működik a legrégebbi és legtöbb tagot vonzó fotóművészeti alkotó közösség. Radócz Balázs fotóművész az ART Fotográfiai Stúdió elnöke tárlatnyitójában hangsúlyozta, hogy a fotóművészet folyamatos megújulását az új tagok jelentik.

Esztergomi színházi esték

Írta: Muzslai Ágnes 2011. december 05. hétfő, 23:11

  ikj.jpg - 6.03 KbA Művelődési Házban decemberben több érdekes előadás kerül bemutatásra.

December 9-én, pénteken 17 órakor és 12-én, hétfőn 10 órakor a PPKE VJ katolikus Általános Iskola Színjátszó Köre bemutatja:
ILLYÉS GYULA: TŰVÉTEVŐK
című parasztkomédiáját
Rendező: Lantai Kálmánné

Benedek Miklós a könyvtárban

Írta: könyvtár 2011. december 04. vasárnap, 22:47

 ilo.jpg - 5.52 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár december 8-án csütörtökön 17 órára szeretettel vár mindenkit a"Könyvtári beszélgetések" című programjára, melynek vendége : Benedek Miklós színész, Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje.

John Lennon emlékkoncert

Írta: Németh Gabriella 2011. december 01. csütörtök, 18:17

 adj.jpg - 22.74 KbJohn Lennon
Beatles
EmlékKoncert
 


John Lennon, a legendás Beatles együttes egykori tagja 1980. december 8-án merénylet áldozata lett. Az ő emlékére a halála napjához legközelebb eső vasárnapon Nyergesújfalun évek óta emlékkoncertet rendeznek, ahol Lennon és a Beatles együttes dalai csendülnek fel.
2011. december 11-én vasárnap 17 órától szólalnak meg a hangszerek Nyergesújfalun, a Felszabadulás téri Általános Iskola aulájában.
„Megpróbáljuk felidézni a londoni Cavern Club hangulatát! Mindenkit szeretettel várunk egy földalatti zeneutazásra a 60-as évekbe!”

Kaleidoszkóp tárlatjáró - november

Írta: Muzslai Ágnes 2011. november 12. szombat, 22:34

 baj.jpg - 92.02 KbAz esztergomi Kaleidoszkóp Ház novemberben is számos érdekes kiállítással várja a művészetbarátokat. A Pázmány utca 7 szám alatti ódon hangulatú házban a mai élet furcsaságait bemutató fotókiállítás nyílt november 11-én.

Kis Zöldséglexikon III.

Írta: Horváth Gáborné 2011. november 11. péntek, 15:57

 zld.jpg - 8.02 Kb8. PARADICSOM
A perui aranyalma

A paradicsomnak Dél-Amerika, Peru az őshazája. Amikor Európába került, sokáig csupán dísznövény volt. Nem fogyasztották, nem rakták ételbe, mert mérgezőnek tartották. Még a tizenkilencedik században is virágcserépben növesztették és a ház ablakában díszlett a konyhai fűszernövények között.
Egyes országokban kétféleképp nevezik a paradicsomot. Úgy tartják, hogy a paradicsom („pomidor”) bogyója maga a paradicsom, a „tomát” elnevezés pedig az iparban feldolgozott, gyártott gyümölcsöt: a sűrű pürét és az ivólevet jelöli.

Kirándulás a betűk birodalmába

Írta: Németh Gabriella 2011. október 23. vasárnap, 21:35

 abl.jpg - 151.26 KbNémet olvasóverseny Tatabányán

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a tatabányai, közelebbről felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola (Német Nemzetiségi ÁMK) az első német olvasóversenyt a megye német nemzetiségi általános iskolái számára október 19-én.
Minden kezdet nehéz, szokták mondani. Ez most sem volt másképp, a házigazdákkal együtt öt- öt versenyző indult 5-6. és 7-8. osztályos kategóriákban. Tarján, Vértessomló, Kecskéd, Süttő és természetesen a tatabányai Széchenyi Iskola neveztek. A szervezők remélik, hogy a versenynek híre megy, és jövőre sokkal több jelentkezőt láthatnak vendégül.

Esztergom '56 - Temesi Attila kiállítása

Írta: Muzslai Ágnes 2011. október 21. péntek, 22:53

 abg.jpg - 98.73 KbEsztergomban 1956 forradalmi napjaiban a Sötétkapunál történtek fájdalmas emlékével találkozhatunk Temesi Attila, grafikus festményeiből a Művelődési Házban október 20-án nyílt kiállításán. A tárlatot Koditek Pál, Esztergom Barátainak Egyesületének elnöke ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

Egy nap és az élet III.

Írta: Czirok Ferenc 2011. október 19. szerda, 09:13

 haib.jpg - 8.30 Kb(Haibunok, haikuk, és egyéb versek napról, útról és békességről)

Az élet ereje

/A 2011 márciusában, japánban történt földrengés áldozatainak emlékére/


Éljük az életünk, tesszük, amiről hisszük, hogy jó, bár sokszor látjuk az ellenkezőjét is munkálkodásaink nyomán. Amióta 1997-ben megismertem Kai Higashiyama művészetét, azóta úgy érzem, kicsit ismerem japánnak az ő képein élő sajátos és csodálatos természeti világát. A békésen hullámzó tengernek, szelíd patakoknak, kéklő ködös hegyeknek békés, szelíd hangulatát adják vissza a nézőnek Higashiyama képei, legyenek azok templomban, a császári palotában, vagy Sakaide múzeumában.

Kis zöldséglexikon II.

Írta: Horváth Gáborné 2011. október 19. szerda, 08:58

 zld.jpg - 8.02 Kb4. FÖLDIEPER
Vastartalmú bogyónk – a földieper

Tavaszi első bogyósgyümölcsünk a földieper. Az erdőben növő hasonló, de aprószemű illatos – aromás gyümölcsöt azonban szamócának hívják. Nemcsak nevében, hanem másban is különbözik egymástól a két gyümölcs.
Az erdei szamóca kisnövésű. Bogyói aprószeműek, árnyékban nőve zöldesek maradnak. Napon érve pirosak és lilás színűek. Erősen aromás és ízletes illatuk az erdőben messze terjed.
A kerti nemesített földiepernek nagy szemű, különféle nagyságú és formájú a termése, halványabb a színe. A szamóca levelei aprók, világoszöldek, fénytelenek és ráncolódóak. A földieper – sötétzöld, nagyméretű és fénylő. Ha erdőben jársz és szamócát látsz, észreveszed a különbséget.

Kaleidoszkóp tárlatjáró - október

Írta: Muzslai Ágnes 2011. október 17. hétfő, 21:37

 abe.jpg - 84.07 KbEgy éve működik Esztergomban a Pázmány utca 7 szám alatt a művészeti közösségeket összefogó Kaleidoszkóp Ház. Programjuk szerint minden pénteken nyílik kiállítás a Házban
Október 7-én az esztergomi Szamosvári Zsolt fotóművész Ellesett pillanatok című képeiből volt bemutató, október 14-én pedig Kaci Simon tárlata nyílt meg.

Húszéves az Esztergomi Művészek Céhe

Írta: Muzslai Ágnes 2011. október 15. szombat, 21:48

 ch.jpg - 50.00 KbHúsz esztendeje alakult meg a királyi város művészeit összefogó Esztergomi Művészek Céhe. A jubileum alkalmából kiállítás nyílt az esztergomi Balassa Bálint Szakközépiskola dísztermében. A tárlatot Bánhidy László tanár, a Céh elnöke nyitotta meg, közreműködött a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium fiúkara Pálmai Árpád vezényletével.

 buda.jpg - 81.84 KbCserekiállítás kertében mutatkozott be az esztergomi Művelődési Házban október 7-én a budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Rajzköre. A tárlatot Kovács Ildikó, a Dobó Katalin Gimnázium rajztanára nyitotta meg.

Egy nap és az élet II.

Írta: Czirok Ferenc 2011. október 06. csütörtök, 11:49

 haib.jpg - 8.30 KbKözjáték Lou Kuan-taj vidékén


A mester hallotta ugyan az őr kérő, tisztelettel telt hangját, továbbra is előre nézett nyugat felé, amerre a nap útja halad. Tudta, mennie kell, de közben nem veszhetnek el a gondolatok sem, és Lou Kuan-taj megfelelő hely erre. Így papírra kerültek a beszélő, képes jelek: „Járjuk az Utat, mert az Út / nem esik egybe önmagával / Név követ Nevet a Név / valamely változatával/ mondják semminek / Ég föld kezdetét /” (Karátson Gábor ford.). Az udvarias őrszem figyelőhelyére épült a lou kuan-taj-i templom hold-kapuja, rajta a felirat: „Nézz ki innét, és tisztán fogsz látni.” (Martin Palmer: Jézus-Szútrák, ford. Szemere Zsolt).

Kis zöldséglexikon I.

Írta: Horváth Gáborné 2011. október 06. csütörtök, 10:17

 zld.jpg - 8.02 KbA Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2008-ban a Biológiai Sokféleség Napja (október 16.) alkalmából „Nálatok nőnek-e még égigérő paszulyok?” címmel meseíró-pályázatot hirdetett. Témája: mezőgazdasági haszonnövényeink változatossága és felhasználásuk sokszínűsége volt. Munkatársunk, Horváth Gáborné „Kis zöldséglexikonnal” pályázott „történetek, versek, receptek” alcímmel, melyet következő számainkban közlünk. Szülők és nevelők számára módszertani ajánlásokat is mellékel a szerző az óvodás és alsó tagozatos kisgyermekek környezetvédelmi, szépirodalmi és táplálkozási ismereteinek kiegészítéséhez. A különdíjjal jutalmazott pályamunkát eredeti sorrendjében és példamutató szándékkal ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe.

Magyar Katolikus Kultúra Napjai Esztergomban

Írta: Muzslai Ágnes 2011. szeptember 29. csütörtök, 22:26

 k_k_magyar_katolikus_kultura_napjai.png - 112.36 KbIdén harmadik alkalommal, október 3. és 9. között rendezik meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait, melynek során a Püspöki Konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeit mutatja be. Színes, színvonalas eseményeken vehetnek részt az érdeklődők Esztergomban is.

Újra indul a Bajor Ágost Képzőművész Kör

Írta: Muzslai Ágnes 2011. szeptember 29. csütörtök, 22:10

 napt rajziskola.jpg - 86.60 KbOktóber első csütörtökétől újra indul a Bajor Ágost Képzőművész Kör. Hatvan éve, 1951–ben a Petőfi Sándor Művelődési Házban alakult meg az Esztergomi Képzőművész Kör, amelynek első művészeti vezetője Bajor Ágost, Heil Ferenc festőművészek és Holló Kornél szobrászművész voltak. A Képzőművész Kör később felvette Bajor Ágost nevét.

Kórustalálkozó Dorogon

Írta: Kovács Ágnes 2011. szeptember 15. csütörtök, 17:37

 dorog.jpg - 7.25 KbA Dorogi Közművelődési Nonprofit Kft és a táti Musik Land Utazási Iroda szervezésében immáron 30. alkalommal rendezték meg szeptember 13-án a Nemzetközi Kórustalálkozót, a dorogi Művelődési Házban. Az este fél 6-kor kezdődő programon nemcsak a kórustagok, hanem sok zenekedvelő is jelen volt a kultúrház színháztermében.
Hat kórus vett részt a programon. Elsőként a Táti Férfi Kórus állt a színpadra. Fő célkitűzésük a német nemzetiségi hagyományok ápolása, a táti pincéknél régen énekelt dalok gyűjtése és bemutatása. A kórus vezetője Kóczián György, az énekkart harmonikán kísérte Mechler Ferenc.

1. oldal / 4

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

715952
Mai napMai nap6
TegnapTegnap161
A hétenA héten599
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3191
ÖsszesÖsszes715952

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor