Jegyzet Archívum
Tátyi Tibor

Tátyi Tibor

Tátyi Tibor a brünni egyetemen végzett történelem és magyar szakon. Korábban általános iskolában és középiskolában tanított, jelenleg szerkesztéssel és fordítással foglalkozik. Pedagógiai és irodalmi jellegű írásai a szlovákiai magyar pedagógusok és szülők folyóiratában, a Katedrában, a Hogyan Tovább? című lapban, az Átkelőben, a Prágai Tükörben, továbbá az Új Képben - vajdasági magyar pedagógusok lapja - jelentek meg. Párkányban él.
 

2017. május 14. vasárnap, 11:48

Nekünk csak a szemét jut?

fti 2.jpg - 12.89 KbKözhely, hogy az ipari társadalom egyik rákfenéje az évente több millió tonnányi szemét, amit az egyes gyárak, ipari üzemek, de maguk a háztartások is „előállítanak”. Valamit ezzel az irdatlan mennyiségű hulladékkal kezdeni kell, akár újrahasznosítani, vagy elégetni, hangzanak az érvek, na de miért pont a turizmus egyik hazai fellegvárának számító Párkány ipari parkjára esett az illetékes elvtársak választása ez ügyben? Évek óta reménykednek a párkányiak abban, hogy a papírgyár bezárása után előbb vagy utóbb csak sikerül egy nagyobb, akár több száz munkahelyet kínáló beruházót a helyi ipari parkba csábítani. De hogy éppen szemétégető létesítésének ötletével kopogtassanak a város ajtaján, erre azért senki nem mert volna gondolni.

2017. május 03. szerda, 11:31

Párkányi hal a bécsiek tányérján

ftk.png - 352.27 KbHa visszarepülhetnénk az időben úgy 80 – 90 évet, és módunk nyílna beletekinteni egyes bécsi háziasszonyok kosarába, amint hazafelé tartanak a halpiacról, érdekes felfedezéseket tehetnénk. Főleg, ha még arra is rákérdeznénk, hogy kitől vették a halat. Párkányi árustól, hangzana sok esetben a válasz. Hogyan? Párkányi hal a bécsiek tányérján? Miként kerül oda? A császárvárosiak Párkányban fogott halainak történetét – sok egyéb más érdekesség mellett – Lábik János festőművész mesélte el nekem, akit nemrégiben kerestem fel egy beszélgetés erejéig.

2016. október 15. szombat, 08:50

Pincegaléria nyílt a muzslai szőlőhegyen

gbh.jpg - 33.82 KbPincegaléria – ízlelgetem a szó különös jelentését, amely korábban teljesen ismeretlen volt a számomra. A pincében elsősorban borozgatni szoktak, képeket nézegetni – tudtommal – nem igazán, ám a muzslai szőlőhegyen október 14-én megnyílt kiállítóhelyiség megtekintése után bátran állíthatom: a szőlő, a bor és a pince mellé biztosan odatehető a sorba a művészet is. Nagyszerűen kiegészítik egymást, sőt, egymás értékeit erősítik, mégpedig a lehető legkellemesebb formában.

2016. szeptember 27. kedd, 08:19

A könyvtár rejtőzködő kincsei

gce.jpg - 7.74 KbNemrégiben Martonvásáron jártam rokonlátogatóban, és könyvszerető emberként nem tudtam kihagyni az ottani könyvtárat sem, legalább egy rövid ott-tartózkodás és körülnézés erejéig. Az egyik hosszú polcon rögtön szemet szúrt Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben címet viselő, 21 kötetes mű, amelyről az igazgatónővel történt beszélgetésünk során kiderült, hogy reprint kiadás, és pár évvel ezelőtt ajándékként kapták. „De az esztergomi könyvtárnak is meg kellett, hogy küldjék, tessék csak megérdeklődni!” – jött a válasz a kérdésemre, hogy vajon ki mindenki részesülhetett még ebből a szemet és lelket egyaránt gyönyörködtető, a boldog békeidők hangulatát a polcra visszavarázsoló kiadványból. Múlt héten kíváncsian mentem az esztergomi könyvtárba, ahonnan aztán felemás érzésekkel tértem haza.

gdr.jpg - 19.75 KbKedves ismerősöm, Kovács Ilonka szólított meg pár nappal ezelőtt, hogy autóbuszos utat szervez Székesfehérvárra, a Magyarok Világszövetsége IX. kongresszusának nyitó konferenciájára és az ehhez kapcsolódó Nagyboldogasszony Napi Kegyeleti Zarándoklatra. Volna-e kedved velünk tartani? – tette föl a kérdést, és én nagy örömmel mondtam igent. Egyrészt azért örültem a megszólításnak, mert gyermekkoromban jártam utoljára a koronázóvárosban, másrészt nagyon felcsigázott a Magyarok Világszövetségének beharangozója, amellyel az idei kongresszusra hívták föl a figyelmet. Az MVSZ négyévente tartja kongresszusát, amelynek mindig van valamilyen vezérfonala, jelszava, de fogalmazhatunk úgy is, hogy mottója. „Élet vagy halál!” – hangzik az idei vezérgondolat, Petőfit idézve.

2016. április 01. péntek, 08:31

Merhetünk álmodni?

gip.jpg - 12.79 KbMeglehetősen érdekes beszélgetést olvastam az egyik újságban a nemrégiben kinevezett esztergomi főépítésszel „Merjenek álmodni!” címmel A szakember szavai, üzenetei mindenképpen továbbgondolásra ösztönözhetik az esztergomi és környékbeli lokálpatriótákat, de azért én visszakérdeznék: Merhetünk álmodni? Teszem ezt azért, mert az emberben kétségek merülnek fel, ha Esztergom és egyáltalán, a szűkebben vett régió – akár az Ister-Granum Eurorégió – jövőjére gondol. Hogy miért? Elsősorban is azért, mert évek, sőt évtizedek teltek el attól a történelmi eseménytől, amit újabban már csak módszerváltásként emlegetnek, és gyakorlatilag  alig történt előrelépés e téren, sőt!

2016. március 12. szombat, 09:20

A Lovasíjász Esztergomban

gjn.jpg - 8.39 KbNem vagyok túlságosan nagy mozirajongó, az olvasást sokkal inkább értékelem, mint szabadidős tevékenységet, március 11-én azonban kivételt tettem. Megnéztem a Kaszás Géza által rendezett A Lovasíjász című filmet, és nem csalódtam. Elsősorban a film szellemisége és üzenete ragadott magával, és szerintem nemcsak engem, hanem mindenki mást, aki velem együtt eljött pénteken este a zsinagógába. Kassai Lajost kezdi „felfedezni” a nemzet, pedig nem most kezdte a lovasíjászkodást. A világhálón is megtekinthető jónéhány, vele készült beszélgetés, rövid portréfilm, de ez az első, tényleg átfogó alkotás az ő tevékenységéről, életmódjáról, világfelfogásáról.

gle.jpg - 152.23 KbMegszokhattuk már, hogy az esztergomi levéltár rendszeresen igyekszik érdekes előadásokkal közelebb hozni az érdeklődő emberekhez a történelem egy-egy fontos eseményét. 2014 óta folyik az első világháború százéves évfordulójának emlékezés-sorozata, amelynek keretén belül a városi levéltár saját kiállítással igyekszik hozzájárulni az évforduló megünnepléséhez. A február 12-ei esemény szintén ezt kívánta elősegíteni, hiszen Négyesi Lajos nyá. alezredes, hadtörténész nagyszerűen felépített, vetített képes előadása az I. világháború történéseinek esztergomi szeletét ismertette meg az érdeklődőkkel.

2015. november 20. péntek, 10:53

Töredékek a királyi városról

gom.jpg - 14.06 KbEgy helytörténeti könyvre hívták fel a figyelmemet nemrég az esztergomi könyvtárban. Töredékek a királyi városról – szól a cím, amely Pifkó Péter és Pifkóné Zachar Anna Esztergommal kapcsolatos kisebb és nagyobb terjedelmű tanulmányait tartalmazza. Kíváncsian vettem a kezembe, majd a történelem iránt érdeklődő ember szemével kezdtem el olvasni. A városi könyvtár által szerkesztett kiadvány tartalmában – de hangsúlyozom, csak a tartalmában –  nem csalódtam, sőt, nyugodtan állíthatom: rengeteg új ismerettel gazdagodtam.

2015. október 23. péntek, 08:09

Ismét a gyermekrajzok üzeneteiről Esztergomban

gps.jpg - 10.45 KbNem, Molnár V.Jóska bácsi előadásait egyszerűen nem lehet kihagyni! Akik már eljöttek egy-két korábi előadására a Márta panzióba, azok bizonyára hasonlóképpen éreznek mint én: Jóska bácsi nem csupán ismereteket ad át, közöl a hallgatósággal, hanem példát mutat – emberségből, hazaszeretetből, az ősök iránti tiszteletből. Én mindig nagyon várom ezeket az alkalmakat, mert nemcsak tudásban gyarapodom, hanem fel is töltődöm, legalább annyira, hogy a következő előadás előtt egy héttel már szinte számolom a hátralévő napokat. És most sem csalódtam.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

664667
Mai napMai nap14
TegnapTegnap109
A hétenA héten776
Ebben a hónapbanEbben a hónapban2808
ÖsszesÖsszes664667

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor