Esztergom, a lelkierőmű!

Írta: Schlett István 2011. május 13. péntek, 23:02
Rate this item
(5 szavazat)

 imagescaux1f7p.jpg - 11.96 KbAmilyen elbűvölő olt 1990 részegítő hangulata, olyan kegyetlen volt ráébredni a felülről irányított zsákutcás tranzitus kegyetlen valóságára. Nem a mázsányi „tranzitológiai” irományt akarom szaporítani, de egy honlapon szembejött egy hír, hogy civilek május 15-én egy kegyeleti eseményen emlékeznek meg a Holocaust esztergomi áldozatairól. A megható valóság az, hogy a ferences diákok tanáraik vezetésével gondozzák a helyi izraelita temetőt. Mi viszont elbüszkélkedhetünk vele, hogy Esztergom lett volna az első magyar város, amely testvérvárosi kapcsolatot létesít egy izraeli várossal.

Anno, amikor ez felvetődött Izrael budapesti nagykövete és a formálódó demokratikus Magyarország vezetése is örömteli szívvel fogadta a kezdeményezést. Annál nagyobb volt a helyi erők /vagy ahogy most hívják, csoportok/ fanyalgása, a K. csoport egyoldalúan elzárkózott a tervtől/.
A „Szent Városok Szövetsége” a legelső magyar zarándokturisztikai kezdemény volt a vallásközi tolerancia jegyében, de csak töredékesen valósult meg. Kicsemegézték belőle Gnieznót és Canterburyt /legalább ennyi sikerült/a többi pedig „elesett”
Ezt csak azért jegyzem meg, mert Esztergomban, az EU-s elnökség jegyében, Szászfalvi László államtitkár úr vezetésével egy nagy nemzetközi konferencia kezdődik a z EU-ban kiépült és fejlesztendő zarándokturisztikai projektekről.
Ha anno továbbviszik, most mi lehetnénk a példázat és a tolerancia fókusza az Európai Unióban, amolyan lelkierőmű!
Azért vannak, akik továbbviszik a tolerancia és koegzisztencia nemes és példamutató szellemét, hiszen a könyvtárban kamara kiállítás nyílt az ENSZ és az ENSZ Holocaust emléknap tiszteletére az önkéntesség jegyében, és április 16-án a magyar Holocaust emléknapján is mécsesek gyúltak az
esztergomi zsinagóga előtt.
Még nem herdáltuk el teljesen Esztergom erkölcsi tőkéjét, ha összefogunk, még lehet a Szent Királyváros egy, a válságban egész Európa lelkét átfűtő lelkierőmű!

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

710800
Mai napMai nap90
TegnapTegnap208
A hétenA héten676
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3993
ÖsszesÖsszes710800

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor