Rate this item
(6 szavazat)

 imagesca02xytv.jpg - 12.21 Kb„ Európa színpadán mi is játszottunk”- büszkén hirdeti ezt miden helyi civis, aki a Szent Királyváros komor jelenén elbusong. A török hódoltság mintegy Atlantist nyelte el régi dicsőségünket. Ezek után a nemzetközi távlatok először Esztergom óriásának, Pázmány Péternek munkásságában észlelhetők. Az általa 1630 körül készített híres Népszövetség Tervezete, amelyben a mohamedán hódító ellen szerette volna egységbe hívni Európa keresztény uralkodóit, balsikerbe torkollott.

A XX. században, Trianon után egy csendes kisvárost találhatunk az egykor európai pezsgéssel lüktető királyváros helyén. A népek és nemzetek összefogásának szelleme hívta életre párizsi székhellyel a Népszövetség kulturális szervezeteként a Nemzetközi Szellemi Együttműködés Intézetét annak érdekében, hogy elősegítse a lelkek megegyezését. Ez tekinthető lényegében az UNESCO elődjének.
A szervezet 1936-ban Budapesten rendezett konferenciát „Az új humanimus felé”címmel. A kor szellemóriásai Paul Valerytől Karel Capekig megtisztelték az eseményt. A fogadtatás kedvessége és a konferencia hangulata annyira magával ragadta a korabeli világsajtót, hogy szalagcímeikben Budapestet és a mellékhelyszínt, Esztergomot a fasizmus tengerében a humanizmus szigetének nevezték! A világhírű vendégek megtekintették az akkor már sikeresen kibontakozó ásatásokat, megfogta őket a kis pihenőváros kedves bája. Az előadásokat Gervich Tibor művészettörténész és Lépold Antal kanonok szervezte. Mindkettő elismert szakember volt abban az időben, kár hogy nevük kihullott a város emlékezetéből. A meghívottak meglepve látták, hogy a romok alatt az európai gótika legszebb virágának maradványai nyugszanak, és tisztelettel adóztak a megidézett pezsgő európai szellemiség előtt.
Esztergom neve a magyar európaiság kulcsszava, sajnos az EU elnökség közönyösen zúgott el a fejünk felett. A Szent Királyváros most komor halálhajóként horgonyoz az Ister partján, vajon elindulhatunk majd egyszer mi is egy új humanizmus felé?

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

710600
Mai napMai nap98
TegnapTegnap177
A hétenA héten476
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3793
ÖsszesÖsszes710600

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor