Jegyzet Archívum

A Szent Születés

Írta: Rajner Péter 2011. december 14. szerda, 22:27

 ilc.jpg - 10.87 Kb„Tegnap harangoztak, holnap harangoznak, / Holnapután az angyalok gyémánthavat hoznak…”

Sport, egészségügyi séta és általában az egészséges életmód… -sajnos tőlem meglehetősen távol eső fogalmak. Most mégis, lassan két hét óta esténként kisétálok a Széchenyi térre, megállok a Betlehem előtt, majd végig a Szent Lőrinc utcán és vissza. Figyelmeznem kell, mert a közelgő ünnep figyelmeztet arra, hogy meg tudjunk pihenni, képesek legyünk kikapcsolódni a mindennapok szürke egyhangúságából készülve a Szent Születésre. Gondűző hangulat, amit nem a kocsma pultjánál szolgálnak fel, hanem a templomok városában, itt Esztergomban, mindannyiunk örömére és megnyugvására.

Hurrá, nyaralunk

Írta: Németh Gabriella 2011. szeptember 11. vasárnap, 22:00

 horv.jpg - 4.10 MbHárom- nem szokványos- történet a nyaralásról

Véget ért ez a nyár is, bár az időjárás még nem erre utal. Kellemesebb, mint sok nyári napon, amikor esernyővel, pulóverben tudtunk csak kimozdulni.
Voltak, akik otthon töltötték a szabadságukat- sajnos a statisztikák szerint többen, mint tavaly- és voltak olyanok, akik felkerekedtek, és kis hazánk valamely szép táján, vagy külföldön pihenték ki a munkás napok fáradalmait. Hazatérve aztán szívesen osztják meg nyaralási élményeiket, kalandjaikat ismerőseikkel, rokonaikkal.
Most három történet következik. Egyetlen közös bennük, hogy mindhárom a nyaralásról szól.

Szín-képek 3. - még egyszer

Írta: Dr. Bárdos István 2011. szeptember 08. csütörtök, 11:00

 people.jpg - 96.44 KbA Muravidék Baráti Kör kiállítása a magyar kultúra egysége jegyében

Úgy gondolom, hogy a Vármúzeumnál aligha akad Esztergomban méltóbb és alkalmasabb hely a történelmi Magyarország szinte minden sarkához ezer szállal kötődő alkotók műveinek bemutatására. A „Triptichon”, melynek egyik eleme a meghívót ékesti, tanúsítja, hogy a művészek tudják, ismerik és vallják a magyarság és az Esztergomi Várhegy összetartozását. Ez a kiállítás, ha nem is szándékoltan, de szerencsésen illeszkedik ahhoz a rangos zenei eseménysorozathoz, amellyel napjainkban itt a Várhegyen emlékezünk - születése bicentenáriumán - a „hangok nagy tanárjára”, magyar hazájának mindig hű fiára, Liszt Ferencre.

A Kárpát-medence kenyere

Írta: Czirok Ferenc 2011. augusztus 20. szombat, 22:06

 kenyr.jpg - 7.38 Kb„Étel, ital, álom. Boldogít e három!” - írta Jókai Mór a legnagyobb magyar író. Jókainak ez az egyszerűnek tűnő bölcsessége megadja a választ kérdéseinkre. Az első természetesen a fizikai test táplálása, ami nélkül a lélek üzenete sem fogható számunkra, tehát a kenyér. Gyermekkorom idején Esztergomban, ha leesett a földre, konyha kövére vagy a padlóra egy levágott szelet kenyér, akár annak egy kis darabja, felvettem és megcsókoltam. Így tanított a nagyanyám, aki mindig keresztet rajzolt a megszegni való kenyerünk aljára a nagy szelőkéssel amelyet Czirók nagyapám előzőleg gondosan élesre fent. Megint lesz csókolni való kenyér! Az ország kenyere.

Egy elfeledett hősköltemény

Írta: Schlett István 2011. július 07. csütörtök, 13:49

 kosz1.jpg - 8.66 KbMondjuk pontosabban, eltagadott hősköltemény az esztergomi páncélosok hőstette 1944 nyarán, amikor is a kormányzó Budapestre rendelte az Esztergom-táborban fekvő páncélos ezredet, válaszul arra, hogy Baky László államtitkár is a fővárosba vezényelt kb. 3000 csendőrt, hogy így erőszakolják ki a leállított deportálások folytatását.

Sírva vigadunk

Írta: Gózner Zoltán 2011. június 19. vasárnap, 12:08

 kisl_ny.original.jpg - 27.20 KbNemrég egy szombat esti híradóban, hírértékkel olvasták be, hogy egy felmérés szerint a magyarok 23 százaléka mondta csak azt, hogy elégedett az életével, és ezzel nagyon hátul kullogunk az „elégedettségi listán”. Nagy ügy, gondoltam, ezt minden valamire való középosztályból akaratán kívül lecsúszott ember érzi Magyarországon. Ám a híradó ezt a fonalat tovább göngyölítve, hogy ezen jelenségben semmi másról nincs szó, csupán arról, hogy a magyar nép mentalitása ilyen. „Szakértők” magyarázták meg a képernyőn, hogy a magyar sírva vigad, és bevágták hozzá: kis hazánkban nagy tradíciója van a dolgok megmagyarázásának.

Skandallum

Írta: Rajner Péter 2011. június 02. csütörtök, 13:26

 imagesca0fhr0n.jpg - 11.33 KbAhogy múlik az idő, az ember élete önmagában is valamelyest történelemmé válik, egyre többet élünk meg, tapasztalunk abból a világból, ami körülvesz bennünket. Különös helyzetben vannak a mai ötvenesek, mert bár a háború után jöttek a világra, mégis harcot folytattak, döbbenetes változásokat kényszerültek át- és megélni a mögöttük álló fél évszázadban. Benne volt a Rákosi érát követő és a következményeként kirobbant ’56-os forradalom minden megtorlása, a „gulyáskommunizmus” kádári diktatúrája, az egyes társadalmi rétegek lehetetlenné tétele, negatív diszkriminációja és sorolhatnám. Ezt követték a rendszerváltoztatás reményteljes esztendei, mint később kiderült, annak minden, tapasztalatlanságból eredő tévedéseivel, hibáival együtt. Mindenesetre az 1867-es kiegyezést követő „boldog békeidők” nem ismétlődtek meg, az akkori gyarapodás, gazdagodás, amikor senkit nem érdekelt, hogy mi történik a parlamentben és az emberek sokkal inkább Mikszáth karcolatain szórakoztak, pártviszályok és parlamenti csatározások, megszorítások, fölösleges és ostoba rendelkezések sora nehezítette az elszegényedő, sok esetben a nyomorba süllyedő, megélhetési nehézségekkel küszködő honfitársaink életét, a mi életünket! Ám a várva várt és remélt szebb napok reményében a magyarság egy birka türelmével tűrte és tűri mindezt a mai napig.

 imagesca6ugdv0.jpg - 4.58 Kb„Kutya nehéz egy év volt”-summázta a miniszterelnök azt, hogy már egy évgyűrűt vetett a magyar idők fája azóta, hogy a Nemzeti Ügyek Kormánya, élén Orbán Viktor miniszterelnökkel, átvette az ország irányítását. Amikor azon a májusi napon pokolian hosszú és idegszaggató 3000 napos sivatagi menetelés után felhatalmazást kaptak a néptől már tudták, hogy egyből, menetből kell a frontra tüzelőállásba menni, és másodpercek sem maradnak a hatalom kiélvezésére.

Tisztelt Szerkesztőség, Kedves Barátaim!

Írta: Czirok Ferenc 2011. május 25. szerda, 22:47

 czirok.jpg - 273.17 KbRemélem, senki nem haragszik meg a megszólításért! Az EVID-et, egy kicsit én is magaménak érzem, hiszen 1998 és 2007 között sok írásom, köztük versek, novellák, esszék, útleírások, receptek és természetesen sok rajzom jelent meg nevelővárosom hetilapjában. Szívből örülök, hogy legalább ilyen formában újraindulhatott az EVID. Ömlenek köröttünk az események, mint a vörös iszap – néha legalább olyan károsak is - és van mindenre észrevételünk, megjegyzésünk, de mire megrágjuk, végig gondoljuk mondanivalónkat már újabbak történnek. Egy biztos pont. Négy éve, január 20-án jelent meg – önálló lapként az utolsó – Esztergom és Vidéke Polgári Hetilap, az Új sorozat XXII. évfolyam, 3. száma. Nagyfalusi Tibor, aki elküldte nekem ide, Zell am See-be ezt a számot, azt írta a címlap aljára: „Történelmi számot tartasz a kezedben!”

Esztergom, a lelkierőmű!

Írta: Schlett István 2011. május 13. péntek, 23:02

 imagescaux1f7p.jpg - 11.96 KbAmilyen elbűvölő olt 1990 részegítő hangulata, olyan kegyetlen volt ráébredni a felülről irányított zsákutcás tranzitus kegyetlen valóságára. Nem a mázsányi „tranzitológiai” irományt akarom szaporítani, de egy honlapon szembejött egy hír, hogy civilek május 15-én egy kegyeleti eseményen emlékeznek meg a Holocaust esztergomi áldozatairól. A megható valóság az, hogy a ferences diákok tanáraik vezetésével gondozzák a helyi izraelita temetőt. Mi viszont elbüszkélkedhetünk vele, hogy Esztergom lett volna az első magyar város, amely testvérvárosi kapcsolatot létesít egy izraeli várossal.

 imagesca02xytv.jpg - 12.21 Kb„ Európa színpadán mi is játszottunk”- büszkén hirdeti ezt miden helyi civis, aki a Szent Királyváros komor jelenén elbusong. A török hódoltság mintegy Atlantist nyelte el régi dicsőségünket. Ezek után a nemzetközi távlatok először Esztergom óriásának, Pázmány Péternek munkásságában észlelhetők. Az általa 1630 körül készített híres Népszövetség Tervezete, amelyben a mohamedán hódító ellen szerette volna egységbe hívni Európa keresztény uralkodóit, balsikerbe torkollott.

Legyen béke már!

Írta: Rajner Péter 2011. május 03. kedd, 10:49

 kd.jpg - 3.35 KbAz 5. századi Athénben minden polgár számára kötelező volt a politikai állásfoglalás. Nekem magamnak is mindig volt véleményem a körülöttem lévő világról, ám az elmúlt harminc esztendőben, amióta közöm van a sajtóhoz, a műfaj adta lehetőséget a legritkább esetben használtam föl arra, hogy publikussá tegyem az állásfoglalásomat. Úgy véltem, vannak erre alkalmasabb szakemberek, és egyébként is jobb, ha a suszter megmarad a kaptafánál, így leginkább a história rejtelmeiben kutakodtam, az abban megismerteket, tanultakat népszerűsítettem. Vannak azonban olyan történelmi pillanatok, amikor hosszas várakozás és szemlélődés után az ember eljut odáig, hogy egyszer csak túlcsordul a pohár, kikívánkoznak belőlünk gondolatok, eljutunk odáig, hogy a köz érdekében és szolgálatában –ha módunkban áll-, mégiscsak elmondjuk, mit is gondolunk, „mi újság a Futrinka utcában”.

(Királyvárosi kommentárok)

Ha édes hazánk és nemzetünk a lelkünkben egy katedrális, akkor Esztergom a szent királyváros a szentélye, és most mindenki meglepetten /örömmel vagy rezignáltan/ észleli, hogy a szentélyben forr a gyűlölet! Akik Esztergomban élnek, abból táplálkozott lelki erejük, hogy bár a gyűlölet viharai is tépik a várost, az”Ég Ura” mindig néz minket! Az októberi helyhatósági választások óta viszont megy a „héjjanász az avaron”, elkeseredett marcangolás folyik és bizony nem mosolyog a „Felettünkvaló”, ha lenéz a tépett lelkű városra!
Prózai módon annyi a történet, hogy a tavaszi narancslavina” őszre elakadt és az országos eredményekkel ellentétben /bár a körzeteket telitalálatra hozta a ”narancsliga”/egyéniben egy addig ismeretlen hölgy /aki bizonyos helyi kötődésekkel is rendelkezett/ gyakorlatilag ismeretlenül úgy elverte a kormánypártok helyi jelöltjét, mint a kétfenekű dobot! Bár voltak előjelek hiszen a mindent elsöprő cunamiból itt annyi sikeredett, hogy a jelölt /az őszi vesztő/ éppen hogy átbuggyant a léc fölött!

Adunk a látszatra

Írta: Németh Gabriella 2011. március 19. szombat, 15:32

 janus-vatican.jpg - 231.50 Kb„Görcsösen erőlködünk, hogy valóra váltsuk az álmainkat: mindazt, amiről azt gondoljuk, hogy jobbá teszi az életünket. Hajszoljuk a pénzt, a népszerűséget, a hírnevet, közben elveszítünk mindent, ami igazán fontos: az egyszerű dolgokat, a társaságot, a családot, a szeretetet. Mindazt, amit valószínűleg már megszereztünk. „
Tuti gimi c. film

 images8.jpg - 16.63 KbSze nt István államalapító tevékenysége szoros összefüggésben áll a hazai egyház megalapításával, amint ez a középkorban mindenütt jellemző, egyik a másikát feltételezi. A vármegyerendszer kiépítését –amint Fraknói Vilmos is rámutat- megelőzi az egyházszervezet kialakítása, így a szerveződő megyék legelsőbbike éppen Esztergom vármegye volt a 11. században.

Szlovák nyelvlecke Párkányban

Írta: Tátyi Tibor 2011. február 27. vasárnap, 10:17

 imagescan0itoy.jpg - 10.52 KbMár régen megfogadtam magamnak, ha csak lehet, nyitott füllel és szemmel járok, még az amúgy eseménytelennek tűnő párkányi utcákon is, hisz sose lehet tudni milyen érdekességet lát vagy hall az ember. Még decemberben történt, hogy a sétálóutcán a pár, portékáját kínáló kézműves asztala előtt elhaladva egy rövid beszélgetésre lettem figyelmes. „És szlovákul nem tud?” – kérdezte hallhatóan szlovák akcentussal egy középkorú hölgy az egyik kézművestől. „Én Esztergomból jöttem, nem beszélek szlovákul” – hangzott a válasz. „Jövőre azért már szlovákul is meg kellene tanulni valamit!” – kaptam fel, illetve fordítottam hátra a fejem a válaszra adott válaszon, de többet már nem is hallottam, mert elég messze jártam a párbeszéd helyszínétől.

Nem, nem én tettem ezt a bátor kijelentést, bár lelkem mélyén mindig is tudtam, hogy Párkány nem egy porfészek a Duna partján, annak is Pozsony és Budapest közti szakaszán. Most viszont mindenki megbizonyosodhat a fenti cím igaz állításáról. Ugyanis több helyen megjelent egy hír, mely szerint a Slovakregion elnevezésű internetes portál által meghirdetett versenyen Párkány bekerült a tíz legszebb szlovákiai város közé.

I drga mama.jpg - 74.12 Kbdeje volt elgondolkoznom azon, hogy rossz pályát választottam- mármint ha a párra lelés esélyeit nézzük. A pedagógus- elnőiesedett szakma. Már a főiskolán is csupa csajszi vett körül, aztán ez már csak így maradt a munkahelyemen is. Flört kollégával- kilőve! Valahogy mindig is az ellenkező nem vonzott.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

715967
Mai napMai nap21
TegnapTegnap161
A hétenA héten614
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3206
ÖsszesÖsszes715967

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor