Agora Archívum
Muzslai Ágnes

Muzslai Ágnes

Muzslai Zs. Ágnes, az egri főiskolán könyvtár-pedagógia szakos tanári képesítést szerzett, nyugalmazott könyvtáros. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg írásai különböző helyi, megyei, országos lapokban, mint a Keresztény Élet, 24 Óra, Népszabadság, Esztergom és vidéke, 1996-tól 2003-ig a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa, 2003-tól 2010-ig a Hídlapban olvashatták cikkeit.

fus.jpg - 513.62 KbEvett már leányvári töltött káposztát? Nem, de érdekli, hogyan készül. Akkor megtalálja a receptjét Kövecses Varga Etelka új gasztronómiai könyvében, melynek címe Nagyanyáink kiskertjéből. A kötet alcíme Gyümölcs és zöldségfélék téli eltevése és felhasználása népi ételekben Esztergom - Dorog - Nyergesújfalu térségben.

2016. szeptember 06. kedd, 10:18

Fórum az intermodiális csomópontról

gda.jpg - 45.48 KbAz esztergomi intermodiális csomópontról szervezett lakossági fórumot szeptember 5-én a Művelődési Házban a közlekedésfejlesztéssel foglalkozó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A kivitelezés során érintett lakossággal való együttműködés érdekében kivetítőn közreadták a panasziroda elérhetőségeit is: STO-Esztergom Konzorcium,1142 Budapest, Tatai út 95. Személyesen munkanapokon 8 és 16 óra között fogadják az ügyfeleket. Tel.: 06/30/723-2637. e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Kérés volt, hogy csak konkrét ügyben forduljon a panaszos az irodához.

2016. július 06. szerda, 20:00

Eszperantóval a világ körül

gep.jpg - 81.58 KbDr. Ferenczy Imre: Vasútorvos voltam című önéletrajzi könyve így kezdődik: "Esztergomban az I. István gimnáziumban kezdő eszperantó nyelvtanfolyam indult 1950 tavaszán a nyelv iránt érdeklődők számára. Engem is érdekelt a nyelv, és így március hónapban részt vehettem ezen a tanfolyamon." Ferenczy Imre életútjában meghatározó volt ez a tanfolyam, derült ki önéletrajzi kötetéből.

geu.jpg - 41.07 KbPárbeszéd Esztergomért címmel a negyedik fórumot rendezték meg a Zsinagógában június 29-én. A központi témák a sport, az egészségügy és az oktatás voltak. Védőnők, orvosok, sportvezetők, oktatásban dolgozók szóltak hozzá a fórumhoz, amelyen ott volt Romanek Etelka polgármester is.

2016. május 05. csütörtök, 13:26

Sok jó ötlet van, de a megvalósítás hiányzik

ggz.jpg - 27.45 KbGondolatok az esztergomi turisztikai fórumról.

 


Párbeszéd Esztergomért címmel május 4-én a turizmusról volt fórum a Művelődési Házban. A résztvevők között turisztikai szakemberek, múzeumok és kulturális intézmények vezetői, valamint a városért tenni kívánó emberek mondták el véleményüket, ötleteiket az önkormányzat szakbizottsági képviselőinek: Meszes Balázsnak és Sasvári Viktornak. Az elhangzott javaslatokat feljegyezték, és írásban történő eljuttatását is kérték az ötletgazdáktól, hogy az év végéig elkészüljön a város idegenforgalmi és kommunikációs stratégiája. A már azonnal megvalósítható, főleg tájékoztatási hiányosságokat pedig már a szezonra kellene pótolni.

2016. április 08. péntek, 13:23

Ablakok a múltra

 

gij.jpg - 40.48 Kb

Spóner Hajnalka fotókiállítása

 

Az esztergomi Művelődési Házban nyílt meg április 7-én Spóner Hajnalka fotográfus kiállítása Ablakok a múltra címmel. A tárlatot Pifkóné Zachar Anna ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Spóner Hajnalka, az esztergomi születésű fotográfus különleges világába léphetnek a tárlatlátogatók.

gjc.jpg - 203.71 KbKiállítóként vett részt az Esztergomi Vasútmodellező Klub a március 18-a és 20-a között megrendezett balassagyarmati vasútmodell-kiállításon. A kiállítás helyszíne a Miksżáth Kálmán Művelődési Ház volt. Esztergomban talán kevesen tudnak arról, hogy a városban vasútmodellező klub is mūködik. Országos szinten azonban ismertek a vasútmodellezők körében, amit ez a kiállítás is bizonyít. A vasútmodellezés nagyon szórakoztató és látványos hobbi, bár nem olcsó mulatság. Egy-egy méretarányos vasúti modell több tízezer forintba is kerülhet.

2016. március 01. kedd, 13:07

Mit mond nekünk Sziddhárta?

gkg.jpg - 35.52 KbSokan úgy gondolják, hogy a Nobel-dijas Hermann Hesse a XX. század legnagyobb német írója. Sziddhárta című műve, melyet az első világháború után írt ma is valódi bestseller. Mint arról korábban már írtam, Hesse világhírű hindu regéjét, a Sziddhártát Erdélyi Lili Ada vitte pódiumra, amelyet február 24-én mutatott be az esztergomi Művelődési Házban nagy sikerrel.

2016. február 25. csütörtök, 15:02

Két hölgy virágnézete avagy A nő legyen virággá!

gkl.jpg - 36.07 KbAz esztergomi Művelődési Házban ezzel a címmel nyílt szeredi Ambrus Noémi textilműves és Erdélyi Lili Ada előadóművész alkotásaiból kiállítás február 24-én. A múltidéző textilek, bársonyos faliképek, szecessziós kollázsok különleges, romantikus hangulatú világba vezetik a látogatót szeredi Ambrus Noémi és Erdélyi Lili Ada közös tárlatán.

gnp.jpg - 43.76 KbGyerekzsivajtól volt hangos december 12-én az esztergomi Művelődési Ház, Brassai Gabriella festőművész kis tanítványainak kiállításmegnyitója volt. Mint egy tucatnyi kis alkotó mutatta be büszkén munkáit szüleinek, rokonainak. A színes tablókba rendezett tárlatot Polgár József, a Szentgyörgymezei Olvasókör vezetője nyitotta meg.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

711076
Mai napMai nap91
TegnapTegnap117
A hétenA héten952
Ebben a hónapbanEbben a hónapban4269
ÖsszesÖsszes711076

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor