Rate this item
(1 szavazat)

 iia.jpg - 740.42 KbHaltelepítés


Alig hogy eltűnt a jég a Palatinus tóról a horgászok máris haltelepítéssel kezdték a szezont.
Március 8-án délidőben megérkezett az idei első halszállítmány a tóba. A megyénkben lévő császári nevelőtavakból származó 40 mázsa ponty került leeresztésre. A halak egészségesek, állatorvos által kiállított „Víziállat – egészségügyi igazolással” rendelkeznek. Az egyedek 2 – 2,5 -3 kilógrammosak, horogérettek.

Böllérverseny Gádoroson


Kertvárosiak képviselték Esztergomot a Békés megyei Gádoroson a X. Nemzetközi Böllérversenyen, március 3–án és 4–én, Esztergom szabad királyi város böllér csapata elnevezéssel. A ragyogó időben a versenyt a település iskolájának sportpályáján és az ott felállított rendezvénysátorban tartották.
A versenyen többek között Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről, Orosházáról, Kistarcsáról és a környékbeli településekről összesen 31 böllércsapat versenyzett. Az első napi megnyitó – ismerkedési – bemutatkozó esten a csapatok közül többen saját népviseletükben, régi disznófeldolgozó eszközökkel, az alkalomhoz illő műsorral jeleskedtek. A bemutatkozáson az esztergomi csapat sikert aratott a mandolin kíséretű vidám, mókás szövegű dalaival. Esztergom város színeiben öregbítették a város hírnevét. A zsűri helyi szakemberekből tevődött össze. Az elnöki tisztet az ismert Benke László, Oscar – díjas, többszörös olimpiai - és világbajnok mesterszakács töltötte be.
A csapatból Heves Zsolt volt, aki a megkapott disznót levágta, elfelezte és feldolgozta. (A verseny előtt párba sorsolták a versenyző csapatokat és ők osztoztak az egész disznón) Segítője Fizel József volt. Májas és véres hurkát, kolbászt kellett tölteni fél disznóból. A sertéskarajból kertvárosi specialitású ételt, Móringer Lajos mesterszakács készítette. A versenyben 13 órára kellett kész lenni megterített asztallal, hurkával, kolbásszal és a feltálalt étellel. Az esztergomi csapat mesterszakácsa töltött, fűszeres, májas, diós, aszalt szilvás karmonádlit készített Zsalazson módra, hagymás, paprikás, tört burgonyával és almás, szegfűszeges, vörösboros, párolt lilakáposztával. (Zsalazson Kertváros egyik történelmi területe. Erre vonatkozóan írásos emlékek IV. Béla király idejéből származnak).
A helyi polgármester és segítői folyamatosan járták a versenyző csapatokat és körmös pálinkával, forralt borral, süteményekkel kínálgatták őket. Az esztergomi csapat a helyben sütött, un. szamárhegyi rücskös pogácsával vendégelte meg a látogatókat.
Ez úton is köszönetet mondanak mindazoknak, akik anyagilag, erkölcsileg segítették, támogatták őket és eszközökkel járultak az emlékezetes, színes, jó hangulatú versenyhez.


Nőnapi rendezvény


Idén is megtartotta a vöröskereszt városrészi szervezete a Nőnapi köszöntőjét. A Féja Közösségi Ház nagytermében, ahol Tóth Tamás, igazgató üdvözölte a jelenlévőket. Majd Orbán Ilona elnök asszony Weöres Sándortól vett idézettel köszöntötte az ünnepelt hölgyeket. Az est rendezésében közreműködő férfiak rózsaszállal ajándékozták meg a nőket. A tánchoz, a vidám hangulathoz a Nosztalgia trió szolgáltatatta a zenét.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

709997
Mai napMai nap125
TegnapTegnap188
A hétenA héten1257
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3190
ÖsszesÖsszes709997

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor