Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. március 4.

Írta: Nagy Tibor 2012. március 04. vasárnap, 22:07
Rate this item
(1 szavazat)

 iig.jpg - 817.86 KbEmléktábla Cséfalvay Pál kanonoknak


Március 4-én, a „téli” szünet utáni első nyitvatartási napon a Keresztény Múzeum bejárati terének falán emléktáblát avattak. Az emléktábla-avató ünnepséget Kontsek Ildikó, helyettes múzeumigazgató nyitotta meg a Gobelin teremben. Ezt követően Kertesi Ingrid énekművész, Liszt díjas Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Vigh Andrea Liszt díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektorhelyettese, közös műsora köszöntötte a megjelenteket.
Erdő Péter bíboros, prímás érsek avatóbeszédében méltatta Cséfalvay Pál kanonok, múzeumigazgató életútját. Benne azt a több mint harminc évet, amit múzeum élén töltött. Cséfalvay Pál „gyűjtemény - gyarapító” volt, jelentette ki a bíboros úr.

A Gobelin teremből levonulva Erdő Péter bíboros, prímás, érsek leplezte le a domborművet, amely R. Törley Mária szobrászművész alkotása.
A helyettes múzeumigazgatótól megtudtuk, hogy a zárva tartásuk alatt 13 üvegtárgyuk restaurálásra került, most már láthatók a folyosói tárlókban. Tisztításra kerültek a kárpitok, gobelinek, raktárakat alakítottak ki. A földszinti kiállítótermek meszelésre kerültek.
 

Raáb Zoltán kiállítása


Immár harmadszor hozta el képeit Raáb Zoltán fotóművész a Féja Közösségi Ház Galériájába. A most falra került hetvenhárom kép tematikus válogatás eredménye. Tóth Tamás, a Ház igazgatója köszöntője után Cserteg István a Peron Music Alapítvány ügyvezetője nyitotta meg a kiállítást. Elmondta, hogy Raáb Zoltán a nyolcvanas évek elejétől hódol a fotóművészetnek. Több mint tízezer képe közül válogatta a mostani anyagot, és adta „A zene mindenkié” címet. A képeken a magyar rock zenekarok és tagjai kerültek megörökítésre.
Az első kép 1996–ban készült, ez még fekete fehér. A legfiatalabb kép a napokban került exponálásra, ez természetesen színes és digitális technikával készült.
A tárlat március végéig tekinthető meg.


Baba –mama klub


Március első napján tartotta soros összejövetelét a Baba – mama klub a Féja Közösségi Ház nagytermében. Ezen a napon a gyermekek beszédfejlődése volt a téma. A védőnő által vezetett foglalkozáson megbeszélték azokat a tényezőket, amik segítik és gátolják beszéd fejlődését az első hangoktól a mondatokig, a családon belül.
Ezen a klubnapon papák is rész vettek.
Amíg a mamák – papák a komoly témáról beszélgettek, addig a babák önfeledten játszottak a meseszőnyegen.


Séta a temetőben


Idegenvezetők Világnapja évtizedek óta olyan „csendes” esemény, amelyre Esztergom városában mindig van fogadókészség.
Így volt ez március első szombatján is, amikor is ragyogó tavasz elei napsütésben találkoztak az érdeklődők a Szentgyörgymezői temető kápolnájánál.
Koditek Pál - utazási iroda vezetője - kalauzolásával a Víziváros, Szent Tamás, Szentgyörgymező városrészek temetőjében tettek az érdeklődők két és fél órás sétát.
A séta indulása előtt a vezető bemutatta a temető alaprajzát, ezzel egy időben elmondta, hogy pontosan nem sikerült eddig megállapítani a temető nyitásának idejét. A területet az érsekség adományozta a három városrésznek. Ez az esemény az 1820 – 30 években történt. Az első ismert, felkutatott síron 1829 – es évszám látható.
Koditek Pál a kápolna történetéhez elmondta, 1835–ben épült. Kriptájában nyugszik az építtető és családja is.
Ezt követően az látogatók felkeresték azon sírokat, amelyekben Esztergom történetében meghatározó szerepet játszó egyének nyugszanak. Van köztük tudós, feltaláló, egyházi személy, tanár, orvos, katona, patikus, takarékpénztár alapító, építész, ügyvéd, városvezető, ’56 - os áldozat, polgármester stb.
A síroknál a sétát vezető röviden ismertette az ott nyugvó élettörténetét, beillesztve a város történetébe.
A temető Esztergom történetének igen fontos adatait hordozza, örökíti meg. Elválaszthatatlan a várostól.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

709997
Mai napMai nap125
TegnapTegnap188
A hétenA héten1257
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3190
ÖsszesÖsszes709997

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor