Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. február 12.

Írta: Nagy Tibor 2012. február 12. vasárnap, 20:18
Rate this item
(1 szavazat)

 iiz.jpg - 825.37 KbÚj lépcsők a templomban


Kertváros katolikus templomának oltára és hajója közötti részen teljes szélességben - 7 méter - új lépcsőt építettek. A meglévőt le kellett cserélni, mert több mint öt évtized alatt elhasználódott. A lépcső sötétbarna színű, illeszkedik a hívők felé fordított oltár színéhez. A lépcsőcserével egy időben a szőnyeget is kicserélték.

Berki Gyula kiállítása


Nagy érdeklődés mellett nyitotta meg Suhai György Budapest - Pasarét református lelkésze Berki Gyula festőművész kiállítását a Féja Közösségi Ház Galériájában. A lelkész elmondta, hogy Berki Gyula 7 – 8 évesen kezdett rajzolni, azóta tudatosan fejleszti rajz- és festőtudását. Óriási erőfeszítések mellett tudja művészetét Drégelypalánkon gyakorolni. Mélyszegénységben él. A pasaréti református gyülekezet nógrádi missziója támogatásával jött létre ez a tárlata. Tizenkilenc olaj táblakép mellett tíz grafikája van a falon, amelyek február 29-ig tekinthetők meg.


Lehet készülni: Kocsonyaverseny, Kultúrházak éjjel - nappal


„Recept Klub, egy kicsit másképp…” Őrizzük meg a magyar konyha téli ízeit is.
Február 18-án, szombaton kerül megrendezésre a III. Esztergom –kertvárosi „ Farsang – farka” Kocsonya szépségverseny a Féja Közösségi Házban.
A versenyző kocsonyákat névvel és fajtamegjelöléssel kell leadni. A készült kocsonyák lehetnek hagyományos, vegetáriánus, füstölt, csülkös, kolbászos, zöldséges, gyümölcsös, tojásos, halas, mediterrán stb. A fantáziára bízva a további variációk.
Az értékelésnél a kikészítést, a díszítést, a tálalást, a látványt, az ötletességet, a patinás megjelenést, a dekoratív szépséget veszi figyelembe a zsűri.
Az adott napon 12 óra és 13:30 között kell leadni a versenyző kocsonyákat. A kocsonyák bírálata 14 órakor kezdődik. Eredményhirdetés 15 órakor. Ettől az időtől kezdődik a kóstolás.
A kóstolás 300 forintos kóstoló tányér megvásárlásával lesz lehetséges.
Az esemény része a háromnapos Kultúrházak éjjel – nappal országos rendezvénysorozatnak.
Tovább a következő telefonszámokon lehet érdeklődni: 33/555-605; 06-30/300-25-02.


Színházlátogatás


A korábban elfogadott egyesületi terv szerinti autóbuszos színházlátogatását szervezte a Kertvárosért Baráti Egyesület február 8-án. A Budapesti Operettszínházban a Rebecca című musicalt tekintették meg.
A darabnak világirodalmi és filmtörténeti előzményei vannak. A magyar tévénézők a Manderley – ház asszonya címmel ismerik. A filmet Alfred Hitchcock rendezte. A könyvet Daphne du Maurier írta.
Az Operettszínház előadása látványos megjelenésű, fény- és tűzeffektekkel, sokszereplős, sodró lendületű, magas színészi teljesítményű produkció volt.
Az egyesület tagjai kicsit féltek az utazástól. Két éve is ilyen időben szerveztek színházi kirándulást autóbusszal. Akkor az autóbusz csak Piliscsaba utáni Kopár Csárdáig tudott jutni a síkos, jeges, havas, járhatatlan út miatt. Onnét kellet visszafordulni, a színház látogatása elmaradt. Ez most nem következett be.


Kertvárosért Baráti Egyesület éves beszámolója


A törvényi előírásoknak megfelelően a Kertvárosért Baráti Egyesület a kötelező beszámoló, értékelő éves közgyűlését február 15-én, szerdán 17 órától tartja a Féja Közösségi Házban.
Minden tagot hívnak, várnak, az érdeklődőket szeretettel fogadják.


A Féja Közösségi Ház is közreműködik


A Balassa Bálint Társaság, a Féja Géza Közösségi Ház, a Komárom – Esztergom Megyei Levéltár közösen február 16–án, csütörtökön „Széllel tündökleni…” címmel Balassa Bálint emlékére rendezvényt szervez.
Helye: Esztergom, Vörösmarty út 7.(Levéltár). Ideje: a fenti napon, 16 óra.
A programban köszöntőt mond Prof. Dr. Prokopp Mária, a Balassa Bálint Társaság elnöke és lovag Molnár Pál, a Balassa Bálint – emlékkard kuratóriuma titkára.
Közreműködik: Dinnyés József énekmondó, daltulajdonos.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

709997
Mai napMai nap125
TegnapTegnap188
A hétenA héten1257
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3190
ÖsszesÖsszes709997

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor