Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. január 15.

Írta: Nagy Tibor 2012. január 15. vasárnap, 23:43
Rate this item
(0 szavazat)

 ikc.jpg - 796.49 KbÖkumenikus Imahét nyitó igehirdetése


Az idei  45. Ökumenikus Imahét, esztergomi nyolc estéjének első igehirdetése január 15-én volt Kertvárosban, a Szent István katolikus templomban. A templom szentélye még a karácsonyi díszben fogadta a híveket. A kivilágított és feldíszített fenyőfák, a kivilágított betlehemi jászol méltó keretet adott az imahét nyitó igehirdetésének. Kiss -Maly László, a templom esperes plébánosa, köszöntőjével és imájával kezdődött a Ökumenikus Imahét. Krisztushívők egységéért a római katolikus, a görög katolikus, a református, az evangélikus egyházak papjai, lelkészei és a hívek közösen imádkoztak.

A templomot megtöltő hívek előtt Fehérvári Lajos plébános, egyetemi lelkész hirdette az igét a 1Kor 15,51 alapján. Az imádkozásban és könyörgésben segítőként szolgáltak dr. Paskai László katolikus bíboros, Ágoston Csaba református lelkész, Ágostonné Apáti Gabriella református lelkész, Révfalviné Budai Julianna református lelkész, Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész.
Az Istentisztelet végén a papok, a lelkészek a saját egyházaik szertartási előírásai szerint áldották meg a jelen lévőket. A hívőktől, - távozáskor – a egyházak szolgáló képviselői, köszöntéssel és kézfogással búcsúztak.


Féja Közösségi Ház féléves rendezvényterve


Megtörtént a Féja Közösségi Ház féléves rendezvénytervének összeállítása.
A vezetői értekezleten Tóth Tamás, a Ház igazgatója üdvözlő szavai után örömmel közölte, gazdasági oldalról, 2012-ben is biztosítva van az intézmény működési feltétele. Az összeállított munkatervben szerepelnek „apró, új” programok és azok a programok is, amik évek óta a „húzórendezvények.”
Így, szerepelnek véradások, Baba-mama klubfoglalkozások, bálok, fotó, kézműves - festmény kiállítások, kocsonya szépségverseny, közös bor -és pogácsaverseny, Ister Granum Eurorégiós vers és mesemondó verseny, májusfa - állítás, havonta filmklub stb.


ENÉKE évnyitó gálája


Az Esztergom és Környéke Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Kulturális Egyesülete pénteken 15 órától tartotta évadnyitó vidám, műsoros, mókázó, tombolás gáláját. A rendezvény a Művelődési Ház emeleti termében volt. (Zsinagóga).
Az Egyesület vezetője, Erős Miklós, rövid köszöntője után ismertette az ENÉKE éves programját. Majd elkezdődött tervezett program, Maronka Csilla színművész, Pálma Csaba zenész és a Pilisszentléleki Páva Kör műsora.


Horgászok gyűlése


A törvényi előírásoknak és napirendi pontoknak megfelelően megtartotta a Dorogi Horgász Egyesület az éves közgyűlését. Január 14-én, Dorogon, a József Attila Művelődési Ház színháztermében gyűltek össze az egyesület tagjai. Baranyai Lőrinc elnök, majd reszortosok – gazdasági vezető, felügyelő-, költségvetési bizottságok, ifjúsági versenyfelelősök, tógazda – beszámolója és azok elfogadása után több döntést hoztak. Március 24–re tűzték ki a környezetvédelmi napot. Ekkor tópart takarításával foglalkoznak. Alapszabályukban rögzítik, hogy a horgásztanya bejárati kapujának a horgászás ideje alatt nyitva kell lennie. Ha zárni akarja a stégtulajdonos a kaput, akkor csengő felszerelése kötelező. Ez azért kell, hogy a halőrök be tudjanak menni. Záros határidőn belül a Fogási naplót le kell adni, aki nem teszi meg, az nem kap horgászási engedélyt.

 

Folytatják az ütemezett haltelepítést.


A kifogott hal 2 napnál tovább nem tartható a szákban, fel kell dolgozni, vagy el kell vinni, vagy visszaengedni tóba. A búvárkodási napokon, a most már két búvárbázis 50 méteres körzetében nem szabad horgászni. Ugyanez vonatkozik a strand területére is. Döntöttek az ifjúsági, a felnőtt napijegyek díjáról, az éves tagdíj összegéről. Az elnök tájékoztatta a tagságot, hogy az iroda helyiség gondjuk megoldódni látszik. Ha összejön, akkor a Zsigmondy lakótelep egyik felszabaduló ingatlanában lesz az irodájuk. Baranyai Lőrinc bejelentette az egyesület 2013–ban lesz 60 éves. Az évfordulóra már idén elkezdik a felkészülést.


Kirabolták a Kenyérmezei patak partján lévő lottózót


Dorog és Esztergom - Kertváros határán, 111-es út melletti, a Kenyérmezei patak partján, az üzletházban működő lottózót, csütörtök este, a zárás előtti időben ismeretlen férfi kirabolta.
Fegyvernek látszó tárggyal belépve, a kasszában lévő pénzt követelte. A dolgozó a fenyegetés hatására a rabló által oda adott nejlon zacskóba ellenkezés nélkül berakta a papír és fém - pénzeket. Ezt követően a rabló gépkocsival elmenekült a helyszínről. A lottózóban alig harminc másodpercig tartózkodott.
A biztonsági kamera felvétele szerint 30 – 35 év közötti, kb. 170 centiméteres férfi az akciója idején baseball sapkát, fekete kapucnit, fekete dzsekit viselt, arcát sállal takarta.
A rendőrök, a nyomozók késő estig helyszíneltek.
Kérik a lakósság segítségét is az elkövető megtalálása érdekében.

„Pala Piac”


A tervek szerint február 4–én, csütörtökön, 7 órakor nyílik a „Pala Piac”. Helye a Bocskai sor végén lévő Kacsa Csárda melletti, volt homokvasúti telephely épülete és körötte lévő szabad terület. Nagy parkoló felületek állnak rendelkezésre.
Pénteken délután az érdeklődőknek, leendő árusítóknak, vásárlóknak bemutatták a területet.
Az elképzelések szerint kedd, csütörtök, szombat lesznek a piaci napok 7 és 15 óra között.
A piac hagyományos kertészeti, szabadföldi, kézműves - ipari, állati termékek árusítására szerveződik.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

709997
Mai napMai nap125
TegnapTegnap188
A hétenA héten1257
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3190
ÖsszesÖsszes709997

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor