Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. január 8.

Írta: Nagy Tibor 2012. január 08. vasárnap, 23:31
Rate this item
(1 szavazat)

 ikh.jpg - 1022.02 KbMegjelent a református énekek X. zenei CD-je


A református énekeket tartalmazó sorozat CD-jének megjelent a tízedik tagja Ezen a hanghordozón az az anyag van, amely 2011. június 25-i, Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében rendezett, VIII. Református Zenei Fesztivál műsorát képezte. Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Vajdaság, Magyarország tizenöt énekkarából, a Kárpát–medencei Egyesített Református Kórus 370 tagja egész estét betöltő műsorában, a - hangversenyterem pódiumán, - felcsendült a református templomok több évszázados egyházzenéje, dallam - és énekkincse. Ebben a kórusban tevékeny közreműködő volt az Esztergomi Református Gyülekezet Vegyes Énekkara.

Az énekkarok a saját gyülekezeteikben tanulták meg szólamok szerint az énekeket. Így a Művészetek Palotájában már csak összpróba volt, utána már műsor kezdődött.
A gyülekezet vegyes énekkarát Kissné Kulcsár Sarolta vezeti és tanította be az egyházi műveket, ő készítette fel közös éneklésre a kórust.
A kórus tagjainak külön öröm volt, hogy a megalakulásuk tízedik évfordulója idején jelent meg a CD.
A születésnapi évfordulót az esztergomi református templomban Istentisztelet keretében adott műsorral ünnepelték.


Ökomenikus Imahét


Idén is megrendezésre kerül az Ökumenikus Imahét a városban 2012. január 15 és 22 között, vasárnaptól következő vasárnapig.
Ahogy eddig mindig, az idén is Kertvárosban, a Szent István katolikus templomban lesz az imahét első estéje, amely vasárnap, 17 órakor kezdődik.
Igét Fehérvári Lajos plébános, egyetemi lelkész hirdeti.
Ezt követően a Görög katolikus templom, (hétfő) a Belvárosi templom, az Evangélikus templom, a Szent Anna (Kerek) templom, a Szentgyörgymezői templom, a Református templom, a Bazilika a sorrend ahol az egyházak papjai, lelkészei, paróchusa a 1Kor 15,51 alapján hirdetik az igét, amely így hangzik „…mindnyájan el fogunk változni.”
Minden évben más templom rendezi a bíborosok és a püspökök találkozóját. Most az evangélikus templom a soros.
Esztergomi rendezvények 18 órakor kezdődnek.
Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Pótszilveszter


Január 7-én, 19 órától, a Féja Közösségi Ház nagytermében rendezték a városrész idei első táncos, zenés, vidám összejövetelét, amely Pótszilveszter nevet kapta. A rendezvény batyus jellegű volt.
Zenét, a szinte házi zenekarnak számító, Nosztalgia trió szolgáltatta.


Polgárőrök összejövetele


Idei első megbeszélésüket tartották január 3-án este Kertváros polgárőrei a Féja Közösségi Ház klubtermében.
Weldin József, a szervezet vezetője, megköszönte a tagok múlt évi tevékenységét, önzetlen odaadását, a városrész közrendjének szinten tartását biztosító tevékenységüket. Majd tényszerűen és szomorúan megállapította, hogy az év folyamán csökkent a létszámuk, elköltözés, elhalálozás, kilépés miatt.
Bejelentette, a megyei szervezetük, a megyei vöröskereszttel közös szervezésben elsősegély - nyújtó tanfolyamot indít. Polgárőr szervezetenként két fő jelentkezését fogadják el.
Közösen meghatározták az éves beszámológyűlésük időpontját. Ezt február 10-én 17 órára tűzték ki. Helye a Féja Közösségi Ház nagyterme.


Esztergomi Környezetkultúra Egyesület programjából.


A Nap – Út Alapítvány szakmai partnerükkel az Egyesület ez évi első rendezvényét január 10-én - kedden - tartja, Dorogon, a József Attila Művelődési Házban. „Fenntarthatósági beszélgetések” címmel indított sorozat következő összejövetele a jelzett napon, 16 órakor kezdődik.
Előadó Szuhi Attila geográfus, egyetemi oktató. „Légy a változás! – Fenntarthatósági megoldások vidéki és városi életünkben” címmel. A globális problémák helyi megjelenési formáit valamint a város és vidék viszonyát tekinti át.
Várnak minden érdeklődőt az előadásra és utána a kötetlen kerekasztal beszélgetésre.


Féja Géza Közösségi Ház munkaterve


A városrész közművelődését irányító és szervező Féja Közösségi Ház vezetője, Tóth Tamás, január 12 én 17 órára hívta össze a Házban működő szervezetek irányítóit a 2012. es év munkatervének összeállítására.
Első napirendben a klubok, csoportok, alapítványok, egyesületek, körök vezetői közösen kialakítják a Ház az éves munkatervét, leadják rendezvényeikhez a szükséges technikai igényeiket. Pl.: hangosítás, fotózás, padok, asztalok, drapériák stb.
A második részben a Ház működésével összefüggő 2012. évi egyéb kérdésekkel foglalkozik Tóth Tamás.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

709997
Mai napMai nap125
TegnapTegnap188
A hétenA héten1257
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3190
ÖsszesÖsszes709997

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor