Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. január 1.

Írta: Nagy Tibor 2012. január 01. vasárnap, 22:14
Rate this item
(1 szavazat)

Legyen boldog, sikerekben gazdag az új esztendő!


 ikp.jpg - 758.47 KbKöszöntötték a rendőröket


Az év utolsó napján a hagyományokat folytatva, a városi Autóklub veterán tagozata köszöntötte a rendőröket.
Ragyogó napsütésben, Esztergomban a Lőrinc utcán, a forgalomirányító lámpánál sorakoztak fel a veteránautók. Itt köszöntötték a veterán autósok a közlekedési rendőrök képviselőjét és az új esztendőre szóló jó kívánságok mellé ajándékkal kedveskedtek.
Erős Miklós, a helyi Autóklub alapító tagja és tiszteletbeli elnöke üdvözölte a közlekedési rendőrök képviselőjét. Majd megköszönte az egész évben, az autósok felé nyújtott segítségüket. Elmondta, több mint harminc éves szokás szerint, Szilveszter napján ilyen formában köszönik meg rendőröknek, az autós társadalom felé nyújtott segítségüket.
A köszöntés után rendőri felvezetéssel a veterán autók felvonultak a városban
.

25 éves a dorogi ILCO klub


Az elmúlt napokban emlékezett az egyesület arra, hogy huszonöt éve alakult Dorogon, a rákos, daganatos, műtéten átesettek a - sztómások - egyesülete, az ILCO klub.
Ez a szervezet civil, olyan, amely segít az orvostudománynak befejezni a gyógyulást. Létezésével felhívja a figyelmet arra, hogy sztómásan is lehet teljes életet élni.
Az ILCO mozgalom 1951-ben Dániából indult. Ezt követően világszerte alakultak az egyesületek. 1966-ban alakult a nemzetközi sztómás szövetség, angol rövidétessel: IOA. Ennek most csak az Intéző Bizottsága működik financiális okok miatt.
Működik viszont a 42 európai, közel-keleti, észak-afrikai országot tömörítő Európai Sztómások Szövetsége, angol rövidítéssel: EOA.
Magyarországon az első ILCO klub Kaposváron alakult, Horváth Gyula elévülhetetlen érdemeként. Az ő kezdeményezésére 1986-ban alakult Dorogon, dr. Nagy Attila sebész orvos szervezésével a Magyar Vöröskereszt Dorogi Alapszervezet berkeiben a Dorogi ILCO Klub.
A klub első elnöke, vezetője Rathschmider Miklós volt. Titkára a mai napig, folyamatosan, Koppány Mária.
A klub vezetői sorrendben a következők voltak: Kósa Béla, Hanzó András. 2004–től, a kertvárosi, Magyarfalvi Imre. A klub orvos tanácsadója dr. Nagy Attila távozása után dr. Varga Tibor lett.
2005-ben, a törvényes előírásoknak megfelelően, kiemelten közhasznú, a bíróságon is bejegyzett, szervezetté alakultak.
Az alakulástól kezdődően mindig gondot fordítottak, hogy a tagok folyamatosan megismerjék az új sztómaterápiás eszközöket, elsajátítsák azok használati fogásait. Mindig arra irányult a tevékenységük, hogy a tagokat kimozdítsák az otthoni környezetből, a kórházban eltöltött idő után visszavigyék a társadalom vérkeringésébe.
A legutóbbi akciójuk – nyíregyháziakkal közösen – 2011. április 26-tól október 11-ig tartó „Másfél millió lépés sztómával,” elnevezéssel, a Rockenbauer Pál által fémjelzett Országos Kéktúra útvonalán való végigtúrázást, amely összegségében 1128 kilométer megtételét jelentette.
Az ILCO klub minden hónap második keddjén, 14 óra 30 perctől tarja összejövetelét Dorogon, az SZTK Mária utcai épületében. Legközelebb 2012. január 10-én várják a tagokat, az érdeklődőket.


10 éves az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola


Erre az eseményre 270 oldalas „Az iskola újraalapításának 10. évfordulója alkalmából” megjelent „Évtizedkönyve 2001 – 2011” című kiadvánnyal emlékeznek az oktatási intézmény fenntartói, pedagógusai, tanulói.
Tizennégy fejezetre osztott könyv példányait dr. Erdő Péter bíboros érseken kívül a közoktatásért felelős helyettes államtitkár, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese és a város polgármestere sajátkezű ajánló sorokkal látta el.
A könyv az iskola kezdeteitől, az alapítástól – 1865-től indulóan veszi időrendi sorba a történetet. Ismerteti az építkezést, a bővítéseket, az átalakításokat, felújításokat. Mindezekhez fotómelléklet is tartozik, archív és új képekkel. Foglalkozik az iskola életével, az oktató-nevelő munkával, sport és kulturális eredményekkel, a munkaközösségek tevékenységeivel, a karitatív és szeretetszolgálatukkal.
A nevelőtestület, a pedagógusok és a tanulók névsora is megtalálható a könyvben.


Hiányzott a karácsonyi díszvilágítás


Még néhány nap és letelik a karácsonyi ünnepkör, ez alatt hiába várták az itt élők az évek óta gyakorlattá vált városrész díszvilágítását. Bármelyik környékbeli településre látogattak, átutaztak a kertvárosiak, láthatták, mindenhol megvalósították az adventi - karácsonyi ünnepi világítást. Szent István városában és a hozzátartozó Kertvárosban erre nem került sor.
A kertvárosiak nem tudják elfogadni, hogy a városrészen az adventi - karácsonyi díszvilágítás elmaradt. Nem értik, miért kell, a közel hétezres lakóközösségnek megszenvedni azt, amihez semmi közük.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

709997
Mai napMai nap125
TegnapTegnap188
A hétenA héten1257
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3190
ÖsszesÖsszes709997

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor