Marad a közvilágítás Esztergomban

Írta: MTI 2011. december 21. szerda, 22:25
Rate this item
(2 szavazat)

 vros.jpg - 6.24 KbIsmét veszélybe került a közvilágítás Esztergomban - derült ki a képviselő-testület keddi ülésén, ezért módosítani kellett az önkormányzati válságköltségvetésről szóló rendeletet, melyben jelenleg 724 millió forint a hiány. Sürgősen 23 millió forintot kellett átcsoportosítani a közvilágítás szolgáltatóval szembeni tartozás törlesztésére, valamint 311 milliót kellett biztosítani ahhoz, hogy az intézmények működésének és a dolgozók bérének legyen fedezete. Az előterjesztést a döntéshozók elfogadták.

Az adósságrendezés végrehajtásával kapcsolatos vitában Kálmán Sándor (Fidesz) azt vetette a polgármester szemére, hogy ő az egyetlen, aki nem érdekelt az adósságrendezésben, akinek egyetlen célja a testület működőképességének ellehetetlenítése, így a testület feloszlatásának elérése. Aztán jöhet a városi vagyon széthordása, "túl nagy a vagyon, sokan ácsingóznak rá" - mondta a képviselő, aki azt is felrótta, hogy volt olyan időszak, amikor három hónapig nem hívta össze a testületet a településvezető.
Tétényi Éva (független) polgármester erre válaszolva azt mondta, hogy a 26 milliárd forintos adósságot - amiért az egész reorganizációs és adósságrendezési folyamatot be kellett indítani - az előző, fideszes vezetés halmozta fel. Ami az ülések összehívását illeti, a polgármester elmondta, hogy az idén 51 ülést tartottak, nehéz tehát az ülésezés hiányát a szemére vetni.
A testület a közelmúltban visszamenőleges hatállyal módosította a nem lakás céljára szolgáló helységek bérbeadásának feltételeiről szóló rendeletét. A visszamenőlegesség miatt Tétényi Éva előterjesztést nyújtott be az újabb módosításra, de Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője azzal érvelt, hogy az Országgyűlés is hoz visszamenőleges hatályú törvényeket, s ez lehetséges, ha nem okoz hátrányt, így a képviselő-testület megszavazta az előterjesztést.
Felháborodott beszólásokkal kísérték az ülés nézői a vargyasi Daniel-kastély ügyét. Mint elhangzott, az önkormányzat mintegy 75 millió forintot költött a Romániában lévő ingatlan megvásárlására 2005-ben. A vásárlás célja az volt, hogy az erdélyi kirándulások során bázisul szolgáljon a diákok és a település polgárainak utazásaihoz. Évente 10 millióba került a fenntartása, de kirándulókat még nem fogadott. A fenntartást egy külföldön bejegyzett cég végzi, s most rövid időn belül 5 millió forintnyi eurót kellene utalni a vagyonbiztosításhoz.
Ez kötelező feladatellátás, mondta Steindl Balázs, amire Tétényi Éva felidézte, hogy a kátyútlanítás, a közvilágítás, a közutak karbantartása szintén kötelezően ellátandó feladat, mégis kikapcsolták pár hete a világítást, s nem lettek források megszavazva a többi feladatra sem. Az előterjesztést a vitát követően megszavazta a fideszes többségű testület.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

709997
Mai napMai nap125
TegnapTegnap188
A hétenA héten1257
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3190
ÖsszesÖsszes709997

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor