Rate this item
(1 szavazat)

 bal.jpg - 3.45 KbÁllami kézbe kerül tizenkét esztergomi intézmény - köztük általános és középiskolák, múzeum, szociális központ és kórház - az Országgyűlés hétfői döntése értelmében. A fideszes Navracsics Tibor, Szabó Erika és Czunyiné Bertalan Judit erről szóló indítványának minősített többséget igénylő rendelkezéseit 257 igen, 52 nem és 43 tartózkodó szavazat mellett, míg további passzusait 254 igen, 54 nem és 41 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A kormánypárti politikusok azzal indokolták az esztergomi intézmények átvételét, hogy a város önkormányzata nem rendelkezik megfelelő forrással azok működtetéséhez. Álláspontjuk szerint a kialakult helyzet mára már a feladatellátást veszélyezteti, akadályozza és hátrányosan érinti az ellátottak, a diákok érdekeit.
Az állam január 1-jével átveszi a Dobó Katalin Gimnáziumot, a Balassa Bálint Múzeumot, a Glatz Gyula Szociális Központot, az Arany János Általános Iskolát, a Babits Mihály Általános Iskolát, a József Attila Általános Iskolát, a Zsolt Nándor Alapfokú Zene- és Művészeti Iskolát, a Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolát, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolát, a Körösy László Középiskolai Kollégiumot, a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolát, valamint a Vaszary Kolos Kórházat.
Az átvett intézmények fenntartóját - a kórház kivételével - a kormány rendeletben jelöli ki.
Ugyancsak a kórház kivételével - a munkáltató eltérő döntése hiányában - legkésőbb 2012. március 31-én megszűnik az átvett intézmények vezetőinek, gazdasági vezetőinek a vezetői megbízása. A közoktatási intézményvezetők megbízásának és a megbízásuk visszavonásának jogát a törvény hatálybalépése és 2012. szeptember 1-je között az oktatásért felelős miniszter gyakorolja. Az egészségügyi szolgáltató főigazgatói és gazdasági igazgatói feladatainak ellátására a törvény hatálybalépése és 2012. március 31-e között pályázatot kell kiírni.
A képviselők név szerint szavaztak arról a szocialista módosító indítványról, amely alapján a kormánynak kezdeményeznie kellett volna az esztergomi képviselő-testület feloszlatását. A Ház azonban elvetette a javaslatot. A záróvitában több ellenzéki képviselő is hiába követelte a fideszes Meggyes Tamásnak, Esztergom korábbi polgármesterének megszólalását. Az előterjesztők nevében Czunyiné Bertalan Judit azt mondta, a törvény nem Meggyes Tamásról, nem Tétényi Éváról, a város jelenlegi polgármesteréről szól, hanem az esztergomiakról.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

709997
Mai napMai nap125
TegnapTegnap188
A hétenA héten1257
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3190
ÖsszesÖsszes709997

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor