Agora Archívum

Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. március 18.

Írta: Nagy Tibor 2012. március 18. vasárnap, 22:03

 ihv.jpg - 808.58 KbMegnyílt a Pala piac


Hosszú előkészítés, szervező munka után március 16-án, pénteken, a reggeli órákban megnyílt a Pala piac. Valós igények kielégítésére, vállalkozásban létrejött a Palatinus tó öböl részénél, a volt homokvasút fogadó részénél, szabad területen és csarnokban a Pala piac. A reggeli órák pangása után az idő melegedésével megélénkült a felhozatal és az érdeklődés is.
A Bocskai sor végén, a Kacsa csárda mellett 6000 négyzetméter szabad területen és 450 négyzetméteres árusító asztalokkal ellátott csarnokban várja a környék vásárolni szándékozó lakóit és eladással foglalkozókat. A piachoz nagy parkoló is tartozik.
A terület teljes közművesítéssel rendelkezik. A csarnokban lévő helyiségek egy része már kiadásra került. (Étel, ital, lángos árusok vették birtokukba a helyiségeket).
A 65 év feletti őstermelők ingyen árulhatnak. A piac csütörtökön, szombaton és vasárnap 6 és 16 óra között várja az érdeklődőket.

 iia.jpg - 740.42 KbHaltelepítés


Alig hogy eltűnt a jég a Palatinus tóról a horgászok máris haltelepítéssel kezdték a szezont.
Március 8-án délidőben megérkezett az idei első halszállítmány a tóba. A megyénkben lévő császári nevelőtavakból származó 40 mázsa ponty került leeresztésre. A halak egészségesek, állatorvos által kiállított „Víziállat – egészségügyi igazolással” rendelkeznek. Az egyedek 2 – 2,5 -3 kilógrammosak, horogérettek.

Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. március 4.

Írta: Nagy Tibor 2012. március 04. vasárnap, 22:07

 iig.jpg - 817.86 KbEmléktábla Cséfalvay Pál kanonoknak


Március 4-én, a „téli” szünet utáni első nyitvatartási napon a Keresztény Múzeum bejárati terének falán emléktáblát avattak. Az emléktábla-avató ünnepséget Kontsek Ildikó, helyettes múzeumigazgató nyitotta meg a Gobelin teremben. Ezt követően Kertesi Ingrid énekművész, Liszt díjas Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Vigh Andrea Liszt díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektorhelyettese, közös műsora köszöntötte a megjelenteket.
Erdő Péter bíboros, prímás érsek avatóbeszédében méltatta Cséfalvay Pál kanonok, múzeumigazgató életútját. Benne azt a több mint harminc évet, amit múzeum élén töltött. Cséfalvay Pál „gyűjtemény - gyarapító” volt, jelentette ki a bíboros úr.

 iih.jpg - 8.29 KbMárcius 4-én, harmadik alkalommal ünnepli az egyház Boldog Meszlényi Zoltán emléknapját. Ezen a napon Erdő Péter bíboros 17 órakor szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában.
Meszlényi Zoltán Lajos 1892. január 2-án Hatvanban, sokgyermekes családban született. Kisszeminaristaként az esztergomi bencés gimnáziumban érettségizett, majd Vaszary Kolos hercegprímás jóvoltából a római Gregoriana Egyetemen hallgatott teológiát. 1912 júliusában filozófia doktorátust szerzett. Az I. világháború miatt 1915-ben Innsbruckba kényszerült, ahol a Leopold-Franzens Egyetemen tanult tovább, ott szentelte pappá október 28-án Franz Egger brixeni herceg-püspök.

Elnapolt döntés a költségvetésről

Írta: MTI 2012. március 03. szombat, 17:04

 vros.jpg - 6.24 KbNem döntött az esztergomi képviselő-testület pénteki ülésén a város költségvetéséről, a kérdést a március 9-én tárgyalják újra. A napirend kapcsán zajlott vitában mind Tétényi Éva független polgármester, mind a testület fideszes képviselői hangsúlyozták, hogy konszenzusos megoldást keresnek, amely biztosítja a város működőképességét.
A polgármester aggályosnak nevezte, hogy 1,1 milliárd forintos kiadással terhelte meg a kormány a várost, ugyanis - mint elmondta - az állam által átvett intézmények működési kiadásait még papíron a városnak kellene fizetnie és a kincstár le is inkasszózott kéthavi összeget.

Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. február 26.

Írta: Nagy Tibor 2012. február 26. vasárnap, 21:12

 iim.jpg - 781.71 KbEmlékezés Balassa Bálintra


Az Esztergomban ténykedő Balassa Bálint Társaság a soron lévő ülését a Féja Géza Közösségi Ház és a Komárom – Esztergom Megyei Levéltár közös rendezésében, a Bálint naphoz kötődően, Balassa Bálint köszöntése címmel tartotta. Helyszín a Levéltár épületének kiállító terme. A Levéltár vezetője, Csombor Erzsébet köszöntője után a Társaság elnöke, professzor dr. Prokopp Mária, megnyitójában kitért arra, hogy a Bálint naphoz kötődően tudatosan tarják most az ülésüket. Ezen kívül okot adott az, hogy a napokban átadott Balassa - emlékkard első ízben 16 évvel ezelőtt került odaítélésre. Az is motiválta az időpontot, hogy a következő napon lesz a Balassa iskola 100 éves. Közre játszott az is, hogy az Esztergomi Vármúzeum a „téli szünet” után Bálint – nappal nyit. Egész napos rendezvény lesz.

 vros.jpg - 6.24 KbAz esztergomi polgármester szerint az államkincstár tévesen inkasszózott januárban és februárban összesen 140 millió forintot a várostól; a képviselő-testület a pénteki ülésén, a megyei kormányhivatal tanácsára, határozatban kérte a márciusi inkasszó felfüggesztését.
Tétényi Éva független polgármester az ülésen elmondta, az állami költségvetés bevételei között 1,1 milliárd forint szerepel az esztergomi önkormányzattól, az összeg az államnak átadott intézmények fenntartási költsége, amelyet a várostól akarnak behajtani. Ennek időarányos részét inkasszózta a kincstár - ismertette.

 iit.jpg - 778.58 KbKocsonya szépségverseny


Harmadik alkalommal rendezte meg a Recept klub a Kocsonya szépségversenyt a Féja Közösségi Házban. A Meszes Balázsné, Tóth Tamás Béláné, Czéh Zoltán összetételű zsűri az általános megjelenést, a látványt, a díszítést, az ötletességet, a tálalás módját, a kocsonya elnevezését „vizsgálta.” Kocsonya szépségversenyt a Recept klub szervezte. Vezetője, Orbán Ilona a díjkiosztó alkalmával elmondta, hogy az ötletet Badacsonytördemicről hozta, négy évvel ezelőtt. Úgy látja, sikerült Kertvárosban ezt a közösségi „vetélkedőt” elfogadtatni. A Féja Közösségi Ház vezetése ebben partner.
Végeredmény: I.: Mészáros Ibolya –Farsangi kocsonyatortája; II.: Kökény Mária – Kocsonya ladikja; III.: Reményi Lajosné – Tökjó kocsonyája; IV.: Mihók Dánielné – Miskolci kocsonyája.
Különdíjat Maros Gábor Farsangi malac elnevezésű kocsonyája kapta.
Az eredményhirdetés után a vendégek, érdeklődők, versenyzők megkóstolták a kocsonyákat. Egybehangzó a vélemény, minden kocsonya nagyon finom volt.
Minden részvevő emléklapot kapott. A díjazottak ezen felül értékes tárgyakat vihettek haza.

Polgármesteri vétó a testületi ülésen

Írta: MTI 2012. február 18. szombat, 20:28

 vros.jpg - 6.24 KbAz esztergomi képviselő-testület több döntését megvétózta Tétényi Éva független polgármester a testület pénteki ülésén, arra hivatkozva, hogy többséget adó Fidesz-frakció a határozatokat módosító indítványokkal hozta meg, amelyeket az ülésen látott először, és az anyagokon az aljegyző ellenjegyzése sem szerepelt.
A polgármester a piac működéséről, a parkolás rendjéről, valamint a városi vagyon jelentős részét kezelő Strigonium Zrt. vezérigazgatójának hatásköréről szóló döntéseket vétózta meg, és közölte, hogy ezeket az ügyeket a következő ülésen újra kívánja tárgyalni.

Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. február 12.

Írta: Nagy Tibor 2012. február 12. vasárnap, 20:18

 iiz.jpg - 825.37 KbÚj lépcsők a templomban


Kertváros katolikus templomának oltára és hajója közötti részen teljes szélességben - 7 méter - új lépcsőt építettek. A meglévőt le kellett cserélni, mert több mint öt évtized alatt elhasználódott. A lépcső sötétbarna színű, illeszkedik a hívők felé fordított oltár színéhez. A lépcsőcserével egy időben a szőnyeget is kicserélték.

 ijl.jpg - 856.73 KbPilis rejtély


Ritkán tapasztalható nagyszámú érdeklődő mellett került sor a fenti című előadás–sorozat első előadására. Aradi Lajos Piliskutató, több mint két órás előadásában a 15 éves kutatásaira építette mondandóját. Ezeket beépítette az ezeréves magyar és az egyetemes történelembe valamint ezek kultúrtörténetébe.
Az előadás teljes ideje alatt a Pilis tájegység műholdról készített felvétele volt látható kivetítve a falon. Ezen a képen az előadó többször megmutatta, körülhatárolta, hogy a tájegység szív alakú, melynek közepén Dobogókő helyezkedik el. Északról a Duna ( - kanyar), keletről szintén a Duna, délről és nyugatról a mai 10-es út határolja, amely jóval korábban a Duna medervonala volt.
Ez pedig magyarázza azt a sok mondát, regét, rejtélyt, néphagyományt, kivételes gyógyító erőteret, energiát, elhallgatott régészeti leleteket, ami körüllengi a Pilist.
A következő előadásaiban ezeket veszi részletes elemzés alá.

Testületi ülés - 2012. január 27.

Írta: MTI 2012. január 28. szombat, 22:58

 vros.jpg - 6.24 KbMárcius végéig - a helyi adóbevételek beérkezéséig - megvan a pénz a bérekre és a működésre az esztergomi önkormányzatnál - mondta Tétényi Éva független polgármester a képviselő-testület pénteki ülésén. A testület első olvasatban tárgyalta a város 2012-es költségvetését, amely a tavalyi 18 milliárd forintról 7 milliárdra csökkent a városi intézmények állami átvétele miatt. Tétényi Éva polgármester úgy látja, hogy a biztonságos működéshez elégséges lehet a rendelkezésre álló összeg, de a fejlesztésekre nincs fedezet.

Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. január 22.

Írta: Nagy Tibor 2012. január 22. vasárnap, 22:31

 iju.jpg - 7.82 KbA filmklub műsorából


A Féja Filmklub idén is folytatja havi rendszerességgel programját. Idei első vetítése január 25-én, 19 órától lesz. A vetítésre kerülő film címe: Vizet az elefántnak, színes, amerikai filmdráma, 115 perces. Rendezte Francis Lawrence.
Várják a tagokat és az érdeklődőket.

Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. január 15.

Írta: Nagy Tibor 2012. január 15. vasárnap, 23:43

 ikc.jpg - 796.49 KbÖkumenikus Imahét nyitó igehirdetése


Az idei  45. Ökumenikus Imahét, esztergomi nyolc estéjének első igehirdetése január 15-én volt Kertvárosban, a Szent István katolikus templomban. A templom szentélye még a karácsonyi díszben fogadta a híveket. A kivilágított és feldíszített fenyőfák, a kivilágított betlehemi jászol méltó keretet adott az imahét nyitó igehirdetésének. Kiss -Maly László, a templom esperes plébánosa, köszöntőjével és imájával kezdődött a Ökumenikus Imahét. Krisztushívők egységéért a római katolikus, a görög katolikus, a református, az evangélikus egyházak papjai, lelkészei és a hívek közösen imádkoztak.

Testületi ülés a népszavazásról

Írta: MTI 2012. január 15. vasárnap, 22:29

 vros.jpg - 6.24 KbEsztergomban március 25-én helyi népszavazást tartanak 11 kérdésben - erről döntött pénteki ülésén a képviselő-testület. A testület az időpont meghatározásában a Fidesz-frakció javaslatát fogadta el. Tétényi Éva független polgármester elmondta, a népszavazás költségeire nyolcmillió forintra van szükség. A kérdések között szerepel, hogy a képviselő-testület alakítsa-e át a hulladékgyűjtésről szóló rendeletét, írjon-e ki nyílt közbeszerzési pályázatot a piac, a temetkezés, a parkolás, az ingatlangazdálkodás, a hirdetésszervezés, a közétkeztetés és az élményfürdő üzemeltetésére.

Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. január 8.

Írta: Nagy Tibor 2012. január 08. vasárnap, 23:31

 ikh.jpg - 1022.02 KbMegjelent a református énekek X. zenei CD-je


A református énekeket tartalmazó sorozat CD-jének megjelent a tízedik tagja Ezen a hanghordozón az az anyag van, amely 2011. június 25-i, Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremében rendezett, VIII. Református Zenei Fesztivál műsorát képezte. Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Vajdaság, Magyarország tizenöt énekkarából, a Kárpát–medencei Egyesített Református Kórus 370 tagja egész estét betöltő műsorában, a - hangversenyterem pódiumán, - felcsendült a református templomok több évszázados egyházzenéje, dallam - és énekkincse. Ebben a kórusban tevékeny közreműködő volt az Esztergomi Református Gyülekezet Vegyes Énekkara.

Martonyi János Esztergomban

Írta: MTI 2012. január 06. péntek, 22:48

 iki.jpg - 5.39 KbMartonyi János szerint a magyar kormány minden kérdésről kész vitatkozni, de azt senkitől nem fogadja el, hogy kétségbe vonja demokratikus elkötelezettségét. A külügyminiszter az új alaptörvényről szólva csütörtökön Esztergomban arról is beszélt, hogy nem érti a kereszténység megjelenítése elleni érveket. A politikus a Becket Szent Tamás emlékére tartott ülésen úgy fogalmazott: mindig nyitottak leszünk a vitára, minden kérdésről készek vagyunk vitatkozni, de azt senkitől nem fogadjuk el, hogy "kétségbe vonja demokratikus elkötelezettségünket".

Egyhangú döntések a képviselő-testületben

Írta: MTI 2012. január 06. péntek, 22:24

 vros.jpg - 6.24 KbAz esztergomi képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén az összes megjelent képviselő igennel szavazott a napirenden szereplő három előterjesztésről: elfogadták a védőnői szolgálat átvételét, a Nyergesújfaluval való társulás módosítását és a térségi integrált szakképző központból való kilépést.
"A döntésekre alapvetően azért volt szükség, mert a múlt év végén állami kézbe került tizenkét esztergomi intézmény" - mondta az MTI-nek az ülés után Tétényi Éva független polgármester, hozzátéve, hogy az ülésen Meggyes Tamás fideszes képviselő, volt polgármester nem jelent meg.

Becket Szent Tamás nap

Írta: Muzslai Ágnes 2012. január 03. kedd, 16:50

 ikn.jpg - 6.88 KbAz esztergomi Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület és Alapítvány január 5-én rendezi meg hagyományos Becket Szent Tamás napi ünnepségét.
A rendezvény délután 15 órakor a vértanú Becket Szent Tamásról elnevezett hegyen álló kápolnánál kezdődik ökumenikus megemlékezéssel, majd a Királyi Vár Lovagtermében lesz emlékülés. A magyar és angol himnusz után köszöntőt mond Kápolnay Dezső, a Rudnay Egyesület elnöke és Kis-Rigó László püspök, a Rudnay Alapítvány kuratóriumi elnöke. A köszöntések után „Keresztény gyökerek- értékek- Európa’ gondolat jegyében előadást tart Martonyi János, Magyarország külügyminisztere, Chistopher Long, az Egyesült Királyság korábbi magyarországi nagykövete, és Dana Rosemary Scallon asszony korábbi Európa Parlamenti képviselő.

Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2012. január 1.

Írta: Nagy Tibor 2012. január 01. vasárnap, 22:14

Legyen boldog, sikerekben gazdag az új esztendő!


 ikp.jpg - 758.47 KbKöszöntötték a rendőröket


Az év utolsó napján a hagyományokat folytatva, a városi Autóklub veterán tagozata köszöntötte a rendőröket.
Ragyogó napsütésben, Esztergomban a Lőrinc utcán, a forgalomirányító lámpánál sorakoztak fel a veteránautók. Itt köszöntötték a veterán autósok a közlekedési rendőrök képviselőjét és az új esztendőre szóló jó kívánságok mellé ajándékkal kedveskedtek.
Erős Miklós, a helyi Autóklub alapító tagja és tiszteletbeli elnöke üdvözölte a közlekedési rendőrök képviselőjét. Majd megköszönte az egész évben, az autósok felé nyújtott segítségüket. Elmondta, több mint harminc éves szokás szerint, Szilveszter napján ilyen formában köszönik meg rendőröknek, az autós társadalom felé nyújtott segítségüket.
A köszöntés után rendőri felvezetéssel a veterán autók felvonultak a városban
.

 iks.jpg - 771.32 KbIdősek Klubja karácsonya


Hagyományosan. idén is megtartotta karácsonyi ünnepét az Idősek Klubja a Féja Közösségi Ház nagytermében.
Weisz Csabáné, a klub vezetője, üdvözlő szavai után a klub énekkara verses, prózás, énekes műsorral köszöntötte a jelen lévőket. A gitárkíséretet Tóth Tamás, a Ház igazgatója adta.
Meglepetés volt a vendégként jelen lévő polgármester, Tétényi Éva szólóéneklése. Eljött a várva várt nap kezdetű karácsonyi dalt énekelte.
A klub eseményeire visszaemlékezve, az elmúlt egy év történetét összefoglaló képeket vetítették, a klub vezetője volt a narrátor.

Marad a közvilágítás Esztergomban

Írta: MTI 2011. december 21. szerda, 22:25

 vros.jpg - 6.24 KbIsmét veszélybe került a közvilágítás Esztergomban - derült ki a képviselő-testület keddi ülésén, ezért módosítani kellett az önkormányzati válságköltségvetésről szóló rendeletet, melyben jelenleg 724 millió forint a hiány. Sürgősen 23 millió forintot kellett átcsoportosítani a közvilágítás szolgáltatóval szembeni tartozás törlesztésére, valamint 311 milliót kellett biztosítani ahhoz, hogy az intézmények működésének és a dolgozók bérének legyen fedezete. Az előterjesztést a döntéshozók elfogadták.

 bal.jpg - 3.45 KbÁllami kézbe kerül tizenkét esztergomi intézmény - köztük általános és középiskolák, múzeum, szociális központ és kórház - az Országgyűlés hétfői döntése értelmében. A fideszes Navracsics Tibor, Szabó Erika és Czunyiné Bertalan Judit erről szóló indítványának minősített többséget igénylő rendelkezéseit 257 igen, 52 nem és 43 tartózkodó szavazat mellett, míg további passzusait 254 igen, 54 nem és 41 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

1. oldal / 8

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

715952
Mai napMai nap6
TegnapTegnap161
A hétenA héten599
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3191
ÖsszesÖsszes715952

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor