Hírek Esztergom-Kertvárosból − 2018. április 1.

Írta: Nagy Tibor 2018. április 05. csütörtök, 09:35
Rate this item
(0 szavazat)

fsu 43.jpg - 46.47 KbJárdaépítés

 


A Kolozsvári úton a kényszerű, időjárás miatti leállás után a múlt héten megjelentek a járdaépítő szakemberek a helyszínen, és megkezdték az abbahagyott munkák folytatását. A korábbi járda bontásában túljutottak a Blaha Lujza utca csatlakozásán keresztül a Gyep utca csatlakozásáig. A térkövek lerakását a Gárdonyi Géza utca csatlakozásától folytatták, és eljutottak a Blaha Lujza utcáig, majd azon túl is. Annyira jutottak, hogy a Gyep utca csatlakozásáig ér a lefektetett térkövek „folyama”. Ez idő alatt elkészült a városrész más területén, nevezetesen a Wesselényi utca páratlan oldalának a Székely Mihály utcától a Dobó István utcáig tartó szakaszának járdája is. Ez a szakasz a vasút irányából a „kocka tanári” lakások előtt, az Oktáv Hotel előtt, az Oktáv iskola épülete előtt, a volt Hell műhelycsarnoka előtt és a „téglalap tanári” lakások előtt vezeti a gyalogosokat.

A március 18-i havazás kárai


Ezen a héten érkeztek hozzám hírek a március 18-i reggelre lehullott hótömeg kártételéről. Egyértelműen a kiskertekben, főleg a felállított fóliasátrakban okozott kárt a lehullott hótömeg. A súly alatt több helyen a fóliák beszakadtak.


Gergelyezés


A katolikus hitvilág a márciusi 12-i Gergely névnaphoz kötődően tartja a Gergely-járást. Kertváros Kolozsvári úti óvodájába iskoláskorú gyermekek érkeztek a névnapon a tanárnőjükkel a Mindszenty József Általános Iskolából menetrendszerű autóbuszjárattal. Eredetileg iskolások toborzása és − házról házra járva − adománygyűjtés volt a gergelyezés célja. Mostanra az iskoláskorú gyermekek dramatikus jellegű köszöntője, többszereplős előadásban, az óvodásokkal közös megjelenítő játék lett.


Előadás az ikonfestésről


Március 29-én délután, nagycsütörtökön, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan a Féja Géza Közösségi Házban működő Idősek Klubja vendége volt a Kertvárosban élő és alkotó Gregori Jánosné ikonfestő. Közel másfél órás vetített képes előadásában az ikonfestésről, e témában végzett munkásságáról beszélt. Azzal indította, hogy a Kossuth Lajos utcai, esztergomiak által „Rácz” templomnak emlegetett, görög katolikus templomhoz köti az ikonfestészeti tevékenysége. Az ő munkája a templom ikonosztázának elkészítése, miután az eredetit Szentendrére, a múzeumba szállították. Majd tisztázta az ikon és a katolikus szentkép festészeti tartalmát, fogalmát. A szentkép és az ikon között lényeges eltérések vannak. Az ikonfestésnek szigorú szabályai vannak. Pl.: az ikonokon nincsenek árnyékok, nincsenek háttéralakok, épületek, természet, fák, növények, táj. Csak néhány színt használnak a művészek. Ezeken a képeken fordított a perspektíva a szentképhez képes. Az ikonon a perspektíva a néző felé tart. A szentképeken viszont van háttér, fák, épületek, növények, táj, árnyék, és a perspektíva a nézőtől eltávolodik. Az ikonokon Jézust kékkel vagy a kék szín árnyalatával ábrázolják, Máriát bordóval vagy a bordó szín árnyalatával ábrázolják. Vetített képei között a világ ismert ikonfestőinek műveiből adott ízelítőt. Többek között Andrej Rubljov alkotásaiból is. A jelenlévők több kérdést tettek fel az előadónak. Mindegyikre készségesen válaszolt. Előadásának a végén Gergely Noémi, az Idősek Klubja vezetője megköszönte az előadást.


Felújítják az Arany János Iskola tornatermét


A hét elején sajtótájékoztató keretében ismertették a városrészünkön lévő Arany János Általános Iskola tornatermének felújításáról szóló határozatot. Dr. Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az önkormányzattal közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy Kertváros településrész szerves része legyen Esztergomnak. A sajtótájékoztatón Baranya István, az iskola igazgatója rövid iskolatörténeti tájékoztatót adott, majd áttért az iskola jelenlegi helyzetének ismertetésére. Ezt követően Priegl Jánosné projektmenedzser bemutatta a tervezett felújítást. Ezek szerint ez év október végéig kicserélik a 448 négyzetméter alapterületű tornaterem parkettáját. Új villamos hálózatot kap a terem. Korszerűsítik a tornaterem vizesblokkját. Kicserélik a nyílászárókat. Mindezekre 60 millió forintnyi támogatás áll rendelkezésre az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor