Hírek Esztergom-Kertvárosból − 2018. március 25.

Írta: Nagy Tibor 2018. március 25. vasárnap, 21:39
Rate this item
(0 szavazat)

fsu 37.jpg - 50.82 KbFelállították az oszlopokat

 


Idei február 18-i írásomban hírt adtam arról, hogy a Kertváros területén átvezető 22 000 voltos elektromos hálózaton vasszerkezetű tartóoszlopok cseréje folyik. Eddig két helyen történt meg a csere. Mindkettő a villamosított, de még át nem adott Esztergom – Budapest vasútvonal fölött átvezető szakaszon. Az egyik a hálózatról lecsatlakozó Grante Rt. területére vezet a megszüntetett hőtávvezetékkel párhuzamosan. A másik a vasút és a 111-es közút kereszteződése melletti oszlopot érinti. Mindkét új oszlop három méterrel haladja meg a lecserélt magasságát. A tizenöt méter magasság helyett az új oszlopok tizennyolc méteresek.

Ez a magasságnövekedés biztonságosan elegendő a vasút 25 000 voltos feszültségű hálózatának átíveléséhez. Mindkét helyen az oszlopállítással egy időben megtörténtek a hálózati átkötések is. A magassági növekedés miatt a vezetékekbe toldásokat kellett alkalmazni vagy új vezetékeket kellett húzni. A toldásokat az elektromos hálózatok építése, karbantartása, javítása, bővítése című protokoll előírásai szerint végezték. A szerelők az oszlopok felállítása és átkötése után a felhagyott betongyököket gépi erővel kiemelték, és a területről elszállították.


Csőrepedések


Március 20-án az Eperjesi út 114-es számú családi ház előtti szakaszon kellett az úttestet bontani a 80 mm átmérőjű azbesztcement (eternit) vízcsőrepedése miatt. Ez a hiba olyan méretű volt, hogy a helyi járatos autóbusz útvonalát is meg kellett változtatni, az utcából el kellett terelni. A munkagödör omlásveszélye miatt szádfalat kellett építeni. A közvetlen veszély elhárítása után a helyi járatos autóbusz vonalát vissza lehetett állítani az eredeti útvonalára.
Március 22-én délelőtt a városrészen átvezető 111-es út melletti tehermentesítő út alatt csőrepedés történt. A 250 mm átmérőjű, ivóvizet szolgáltató, nyomóvezetéken történt a műszaki hiba a Damjanich János út 24-es számú épület előtt. A vízügyi szakemberek felbontották az úttestet, és a munkagödröt, a beomlás veszélye miatt, szádfalakkal biztosították. Mindkét helyen napokig nyitva voltak a munkagödrök.


Bor-, és pogácsaverseny Kertvárosban – tízéves a Borbarát Klub


Most márciusban került huszadik alkalommal megrendezésre a Féja Géza Közösségi Házban a városrész borminősítő versenye és a kilencedik pogácsaversenye. Az érdekeltek és az érdeklődők teljesen megtöltötték a nagytermet. A Borbarát Klub szervezetten idén tízéves. Korábban szervezet nélkül működött, ténykedett, tevékenykedett. „Beszállt” a helyi nyugdíjas klub és később a Kertvárosért Baráti Egyesület a tíz éven át szervezett borversenyeibe. Tíz éve szervezetté alakultak a helyi borbarátok. Ekkortól a borversenyek rendezései is „átkerültek a hatáskörükbe”. A korábbi versenyeket „beszámították”. Így jutottak el a mostani huszadikhoz. Az, hogy az Idősek Klubja és a Recept Klub pogácsaversenye „rátapadt” a borversenyre, magától értetődik. Nem azonnal, csak egy évvel a Borbarát Klub „összeállása” után csatlakozott a rendezvényhez. Így ők a kilencedik pogácsaversenyüket szervezték most. Ezért van sorszámban eltérés a két szervezet számozása között. A borversenyhez csatlakozó pogácsaverseny támogatója, segítője a borverseny eredményhirdetésének. Ugyanis a díjkiosztás után a díjazott borok kóstolásához, ízleléséhez elmaradhatatlan a „díjazott” harapnivaló, a pogácsa, a „borkorcsolya” fogyasztása is. A borok leadására két nap állt rendelkezésre. A borbírálat a második nap délutánján történt. A bírálók dr. Bognár Ferenc elnökletével dolgoztak. A zsűri tagja volt Jámbor Géza és Fehér Dávid. Mindhárman hivatásos borbírók. Az eredményhirdetés a harmadik nap, március 23-án, 17 órakor kezdődött.
A huszadik alkalommal megrendezett borverseny változást hozott az elismerésekben. Eddig helyezettek voltak, oklevél- és tárgyi jutalmakkal. Most oklevél és arany-, ezüst-, bronzkupa volt a díjazás. A bírálatra 20 fehér, 20 vörös és 4 rozé minta érkezett. A zsűri a fehér kategóriában három arany, hat ezüst, három bronz elismerést osztott ki. A vörösborok öt arany, öt ezüst, két bronz elismerésben részesültek. A rozéborok egy-egy arany, ezüst, bronz fokozatot értek el.
A borverseny eredményhirdetését megelőzte a pogácsaverseny eredményhirdetése. A zsűri elnöke, Móringer Lajos mesterszakács elmondta, 18 „pogácsaegység” érkezett a versenyre. Minden pogácsamintából kóstolt a zsűri többi tagja is, nevezetesen Gergely Noémi, az Idősek Klubja vezetője és Oroszné Tilk Margit szakács. Az értékelésnél figyelembe vették az ízt, a kreativitást, a küllemet, a díszítést, a „sültséget”, a rétegezést, a tálalást, a textúrát és az összbenyomást. Összegezve: I.: Csapó Károlyné; II.: Schrek Erzsébet; III: Raduka László és Mészáros Miklósné. Különdíjakat is kiosztottak. Mindenki emléklapot kapott. A helyezettek ezenkívül a konyhában használatos tárgyakat vihettek haza.
Az eredményhirdetések után elkezdődött a gratuláció, a jó hangulatú, vidám, kötetlen beszélgetés a borok, a pogácsák kölcsönös kínálása, kóstolása. Egy idő után az éneklés sem maradt el. A rendezvény késő este fejeződött be. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor