Rate this item
(0 szavazat)

fsu 25.jpg - 47.89 KbFotókiállítás

 


A most tíz éve alakult Írisz Fotóklub kiállítással ünnepelte megalakulásának évfordulóját. Tagjai közül négyen léptek a közönség elé március 8-án, csütörtökön, 17 órától a Féja Géza Közösségi Házban. A négy kiállító – Robotka Gabriella, Horváth András, Kovács Péter, Mitrofan Claudiu – összesen harminckét képpel „lépett” a nagyközönség elé. Mindegyik kiállító saját fényképét tartalmazó bemutatkozó írással „indította” a saját anyagát. Egységes külső megjelenéssel, üveg alatt, keretezve kerültek a falra a képek. A kiállítást Pudleiner Rezső amatőr természetbúvár, informatikus nyitotta meg és ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Elmondta, sokrétűek, változatosak, sokszínűek a képek. Dominál mind a négyüknél a természet szeretete és annak ábrázolása. Több kép városunkban vagy a környékén készült. Portré, ember csak két képen fedezhető fel, ezek gyermekeket ábrázolnak.

A megnyitón az Idősek Klubja énekkara lépett fel két gitárkísérettel „megtámogatva” Nagy Judit (a Dorogi Ikrek egyik tagja) karvezető vezénylésével. Ismert slágereket énekeltek. Az utolsóként énekelt szöveghez „hozzányúltak”. „Én kívánok nagyon sok boldog névnapot…” helyett „Én kívánok nagyon sok boldog Nőnapot…” aktualizálták. A jelenlévők nagy derültséggel, örömmel és tapssal fogadták az előadást. Baráti beszélgetéssel ért véget a rendezvény. A fotókiállítás a hónap végéig tekinthető meg.


Szóvá kell tennem


Az elmúlt időszakban írtam két sajnálatos balesetről Kertváros területén, ezt megelőzően szintén balesetről adtam tájékoztatást konkrét kertvárosi helyekkel, időpontokkal, a balesetek súlyosságáról. A megyei lap február 20-án hozta ugyanezeket. Ugyanez a helyzet az idegenforgalmi üdvözlő táblával, amelyről írtam, a megyei újság tudósítója Esztergomba helyezi a táblát. Engem mint lokálpatriótát és helytörténet-kutatót, a helyi eseményeket megörökítő tollforgatót irritál az, ami az említett sajtótermékben tapasztalható már hosszú-hosszú idő óta. Bármilyen kertvárosi rendezvényről adott hír, esemény úgy jelenik meg, hogy Esztergom. Tessék tudomásul venni a megyei lapnál dolgozó tudósítóknak, hogy a 2509-es irányítószámmal „lefedett” területen történő események nem Esztergom városában, hanem onnét több mint öt kilométerrel távolabbi területen, az elővárosában, Kertvárosban történnek.


„Morgató próba”


Ha a hónap első hétfője, akkor menetrendszerűen 11 órakor megszólal Kertváros területén lévő mind a tíz darab szirénázó hangszóró. Így volt ez március 5-én is. Rövid szirénahang után férfihang közölte, műszaki próba zajlik. A lakosságnak a riasztás ellenére semmi teendője nincs. Szabadtéren jól volt hallható a szöveg. Téli időben zárt lakásokban ez már nem mondható el. Az összehangzás a szabadtéren zavaró.


Új fényjelző lámpák a gyalogos sávban


A két héttel ezelőtti tudósításomban jeleztem, hogy a Damjanich János utca Kassai út sarkán lévő forgalomirányító lámpák kézi beavatkozó kapcsolóit újakra cserélték. A héten folytatódott a gyalogos átközlekedő lámpák cseréjével a „zebrás” útszakasz biztosítása. Az új lámpák határozott, erős piros és zöld fényt adnak. A lámpacserével helyreállt az az állapot, amely ideális. A lecserélt lámpák felülről nem voltak árnyékoló lemezzel ellátva. A mostaniakon ott vannak az árnyékoló lemezek, amelyek egyben a csepegő víz elleni védelmet is megoldják.


Vöröskeresztes nőnap


A helyi vöröskeresztes szervezet idén is megrendezte a nőnapi batyus bálját a Féja Géza Közösségi Házban március 9-én, 17 órától. A zenészek késve érkezése miatt csúszott a kezdés. Ennek ellenére a hangulat fergeteges lett. A helyi vöröskeresztes elnök, Orbán Ilona üdvözlése után Tóth Tamás, az intézmény igazgatója a férfitársak nevében köszöntötte a jelen lévő hölgyeket. Majd Weldin József vöröskeresztes aktivistával közösen kiosztották a cserepes primulákat. „Jó páros volt”, mert a hölgyek válogathattak a virágok színei között. Az általuk választottat kapták. A pezsgős koccintás után a zenekar azonnal játszotta a talp alá valót. A zene indulása azonnal táncra perdítette a jelenlévőket. A Szász duó – apa és fia, Péter és Huba – állandó zeneszolgáltató a rendezvényen. A harapnivalóról, az itókáról mindenki maga gondoskodott. A zene megszólalása után azonnal táncra perdültek az ünnepeltek és párjaik. Éjszakába nyúlóan fejeződött be a jó hangulatú batyus nőnapi bál.


Gyermekorvosi rendelések


A városrész gyermekorvosának, dr. Binder Ágotának halála miatt beállott helyzetben a rendelést helyettesítéssel oldják meg. Egy hétre előre tudnak rendelési időket és orvosokat „prezentálni”. Ezeket a rendelő hirdetőtábláján teszik közzé. Az elmúlt héten dr. Tókos és dr. Nyisztor gyermekorvosok látták el felváltva a városrészen a rendelést.


Elektromos hibához vonultak a tűzoltók


Március 11-én, vasárnap délelőtt kilenc óra után néhány perccel a Kolozsvári út 92-es számú családi házból hívták a tűzoltókat. Az elektromos szekrényből sűrű szikrák csaptak ki. A tűzoltók két szerkocsival szirénázva vonultak a helyszínre. Nyomukban a rendőrség érkezett. A tűzoltók szakszerűen beavatkoztak, áramtalanították a családi házat. Tűz nem keletkezett. Megvárták az EON szakembereit, és levonultak. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor