Rate this item
(0 szavazat)

fsu 15.jpg - 47.27 KbFák csonkítása

 


A városrész tehermentesítő útján, a Wesselényi utcában, a Sátorkői utcában, a Víztároló utcában és más utcákban is a hét folyamán a villamos vezetékek alatti fákat megcsonkították. Erősen lemetszették az ágakat. A nyesedékeket a fák mellett összegyűjtötték. Ez nem mindenhol sikerült. Volt olyan terület, ahol a nyesedékek benyúltak a gyalogos és gépkocsi-közlekedés útvonalába, akadályozva a haladást. Sőt van olyan terület, ahol a vízgyűjtőárokba hordták a nyesedékeket. Az elszállításuk a következő napokban megtörtént.

Fotókiállítás


A Féja Géza Közösségi Ház által nyolcadik alkalommal meghirdetett és menedzselt megyei, sőt már országossá nőtt, fotókiállítás anyaga tovább folytatja vándorútját, Lábatlanra kerül, a Gerenday Közösségi Házba. Március 1-jén, csütörtökön, 17. órakor nyílik meg a tárlat. Az anyag most kerül a negyedik helyen bemutatásra. Az első kiállítás és a díjkiosztás – Kertváros – után Esztergom és Tát következett. A Gerenday Közösségi Házban az anyagot Tóth Tamás, az Féja Géza Közösségi Ház igazgatója mutatja be a jelenlévőknek. Várnak minden érdeklődőt a megnyitóra.


Köszöntő- és búcsúzótábla


Kertvároson keresztül Esztergomba gépkocsival a Kenyérmezei-patak hídján átérve kedves üdvözlő, felül fehér, lejjebb piros alapszínű tábla fogadja múlt hét elejétől az érkezőket. A tábla tetején a város logója látható. Alatta „Isten hozta Szent István városában!” szöveg köszönti az utazókat. Majd alatta angol, német és szlovák nyelven az üdvözlés. Az ellenoldalon, amit a városból ezen az útvonalon távozók látnak, a felső fehér felületen a város címere van kék alapszínű tábla tetején. Alatta „Esztergom visszavárja!” szöveg olvasható. Ez alatt a táblán a fenti nyelveken a búcsúzószöveg van. Kedves gesztus a városunkat felkeresők számára.


Új nyomógombok


A posta előtt, a Damjanich János utca (a 111-es út) és Kassai út csatlakozásánál lévő forgalomirányító lámpák négy kézi beavatkozó gombját újakra cserélték. A lecseréltek érintős működésűek voltak alig látható „Várjon” felirattal. A mostaniak billenős kapcsolósak, hangot adnak, nagyobbak, jól látható világító piros „Várjon” felirattal. Ezzel a beavatkozó működtető vezérléssel az úttesten áthaladni akaró egyén érzi, látja, hallja, elvégezte a szabad jelzés, az áthaladáshoz szükséges zöld lámpa megjelenéséhez a műveletet.


Újabb közterületi padot távolítottak el


Egy korábbi írásomban megemlítettem, hogy az Eperjesi út és Damjanich János utca csatlakozásánál lévő autóbusz-megálló mellől kiásták és elvitték a két közterületi padot. Most pedig ugyanez történt a tehermentesítő úton, a volt ABC előtti területről ásták ki a padot és szállították el. A helyét itt is gondosan eltakarították. Vajon miért történnek ezek a megszüntetések? Még a templommal szembeni autóbuszváróban van három pad és a volt Vasipari Ktsz. előtti megállóban egy darab. Az ellenoldali forgalmi sávban a Damjanich János utca és Wesselényi utca sarkán lévő megállóban kettő, a lámpás átkelőnél szintén kettő pad van. A fenti trend mellett vajon meddig maradnak a helyükön?
 

A Féja Filmklub műsorából
 

A Féja Filmklub műsorán a Megáldva című magyarul beszélő amerikai film szerepel. A vetítés február 28-án, 19 órakor kezdődik. A filmet Marc Webb rendezte, ami 2017-es gyártású és 101 perc hosszúságú. Várnak minden érdeklődőt, a vetítés ingyenes.


Temetés


Mély részvéttel kísértük utolsó útjára Fellegi (Ferpász) István volt labdarúgót, majd a Dorogi Szénbányák Brikettgyárának üzemrészleg-vezetőjét a dorogi temetőben, aki 81 éves korában távozott az élők sorából. E sorok írója szomszéd gyermekként és osztálytársként búcsúzik tőle. A még élő osztálytársak közül csak egy nem volt ott a búcsúztatásán. Pista stabil tagja volt 1957–1968 között a dorogi NB I labdarúgó csapatának. Ezt az időszakot nevezi a sporttörténelem a Dorogi Aranycsapat korszakának. Ebben az időszakban játszottak a Juventus és a Bayern München csapatával is a Húsvéti Kupán. Mindkét alkalommal győztesen vonultak le a pályáról. Ebben az időben lettek a magyar bajnokságban a Vidék Bajnoka cím birtokosai.
Tavaly nyár végére szerveztem az általános iskolai végzésünk 65. évfordulóját. Akkor ő javasolta, hogy ne ötévente, hanem évente tartsuk a találkozóinkat. Elfogadtuk. Sajnos már nem érhette meg a javaslata továbbélését. Pista! Nyugodt békében! Emléked megőrizzük.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor