Rate this item
(0 szavazat)

fsu 7.jpg - 51.32 KbKorábbi tudósításunkban már megírtuk, hogy 2018. január 24-én kerekasztal-beszélgetésen, városfejlesztési eszmecserén vettünk részt az esztergomi TÁR-LAK Szalonban az ÖKO-LÉTFORMÁK kiállítás zárásaként. Ezen a rendezvényen Kévés György – Kossuth- és Ybl-díjas építész – felajánlotta, hogy ezt a kerekasztal-beszélgetést budapesti galériájában folytathatják az érdekeltek. A KÉVÉS STÚDIÓ GALÉRIA lehetőséget ad arra is, hogy az Esztergom Várhegy, Lovagterem és Királyváros Rendezvényközpontot és a 2020-ban megrendezésre kerülő Eucharisztikus Kongresszusra javasolt épületek terveit – Mújdricza Ferenc és Mújdricza Péter építészek alkotását – egy kiállítás keretében a budapesti érdeklődők is megismerhessék. Erre az eseményre 2018. február 7-én került sor Budapesten, az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galériában.

Kévés György építész házigazdaként köszöntötte a népes közönséget. Mújdricza Ferenc esztergomi építész bemutatta a meghívott résztvevőket, közöttük dr. Prokopp Mária művészettörténész professzor asszonyt, Fábry Kornél atyát, aki a 2020-ban hazánkban, megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára, Bugár-Mészáros Károly urat, aki a Műemlékek Állami Gondnokságának volt alapító igazgatója. Örömmel köszöntötte Bánhidy László urat, Esztergom alpolgármesterét és Philipp Frigyest, az önkormányzat főépítészét.
Ezt követően került sor a tervek bemutatására, amelyeket a közönség nagyméretű, színes fotókon tekinthetett meg. Mújdricza Ferenc építész jelenleg több olyan nagyobb projekt megtervezésén és kivitelezési lehetőségein dolgozik, amelyek kihasználatlanul álló, igencsak romos esztergomi épületek hasznosítását célozzák meg. Ezek a belváros szégyenfoltjai már évek óta. Az esztergomi Bazilika alatti több ezer négyzetméteres monumentális pincerendszer hasznosítására is születtek elképzelések, a középpontban több új nagyteremmel. Szó esett a Bazilika környékének rendezéséről is az eredeti (19. századi) terveknek megfelelően. Az építész hangsúlyozta, hogy szükséges az eredeti tervek megvalósítása, mivel a beépítések megakadályozzák, hogy érvényesülhessen a szakrális átlényegülés, miközben közeledünk a Bazilikához. A Szemüvegkeretgyár romos épületének hasznosítása is megoldható, étterem, könyvtár, színház befogadására alkalmas. A könyvtár a Bazilika felé eső, északi oldalon kaphatna helyet. A régi kaszárnya épületét, a tiszti lakásokat szálloda céljára lehetne használni. A Kossuth Lajos utcára nyíló főbejáratnál színházat alakítanának ki, tetejére egy körpanorámás éttermet helyeznének el. A nagyszabású nyári zenei rendezvények is ide, a belső udvarba, megfelelő helyre kerülhetnének a Széchenyi térről és a Vízivárosból. A megvalósítást nehezíti, hogy az ingatlan 80%-a magántulajdonban van. Ez a probléma is megoldható lenne, ha az önkormányzat visszavásárolná ezt a részt. Az építész városépítő és városszépítő elképzeléseit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, mivel a terveket elkészítették, ezek megvalósítása közösségi célokat szolgálna.
Fábry Kornél atya a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szemszögéből mondta el véleményét. A tervek elnyerték tetszését, az elképzeléseket támogatja. Kihangsúlyozta, hogy az Eucharisztikus Kongresszus központi rendezvényei Budapesten lesznek. Esztergomnak az előkészületek lebonyolításában szántak szerepet. A Szent Adalbert Központban folyamatosan zajlanak képzések, amelyek a kongresszusra való felkészülést szolgálják.
Ezt követően dr. Prokopp Mária professzor asszony következett, aki Esztergom lelkes polgára, szívén viseli városunk sorsát. Az 1926-ban alapított, esztergomi székhelyű Balassa Bálint Társaság elnökeként szólt a hallgatósághoz. Felhívta figyelmünket egy fontos évfordulóra. 200 évvel ezelőtt nevezték ki Esztergom érsekévé Rudnay Sándort, akinek működése alatt költözött vissza az esztergomi káptalan városunkba 300 év után. Az ő intézkedéseinek köszönhető, hogy letették a Bazilika alapkövét 1822-ben. Mindezt példaként állította elénk Mária néni, jelezve, hogy minden kilátástalan, reménytelen helyzetben van megoldás. Városunknak is, országunknak is vallási, szellemi, erkölcsi megújulásra van szüksége. Az Esztergomban fennálló gondokra is lehet megoldást találni. Elmondta, hogy Esztergom ügye országos jelentőségű. A kormány fontosnak tartja a kulturális örökség megismertetését, megőrzését és átörökítését. Ebben a kérdéskörben kiemelt helyen kezelik városunkat. Megalakult a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság), amelynek vezetője Latorcai Csaba helyettes államtitkár. Javaslattal kell fordulni hozzá, hogy kezdeményezze egy olyan státusz létrehozását, amely megkülönböztetett helyet biztosít Esztergomnak, így támogatva feltámasztását. Erre vonatkozóan megoldásnak tűnhet dr. Nagy Dénes matematikus, a Nemzetközi Szimmetria Társaság elnökének a javaslata. Az „Európa Kulturális Fővárosa" címhez hasonlóan indítsunk egy „Európa Szakrális Fővárosa" mozgalmat, s ennek központja és a cím első kitüntetettje legyen Esztergom! Remélhető, hogy ehhez jelentős hazai és nemzetközi támogatást kaphatunk.
Bánhidy László alpolgármester úr kihangsúlyozta, hogy számára megható az a segítőkészség, amely megnyilvánul a város érdekében. Úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat támogatja a bemutatott tervek megvalósítását. Aggályait fejezte ki a gazdasági háttér megteremtését tekintve. Az épületek fenntartása is nehézségekbe ütközik.
Bugár-Mészáros Károly a műemlékvédelmi szempontokat hangsúlyozta. Utalt az alpolgármester úr által felvetett aggályokra. Esztergom estében nem terhelnék a város költségvetését az épületek fenntartási költségei, mivel ezt az állam átvállalná. Ez nem egyedi eset, számtalan példa van erre a műemlékvédelemben. Támogatta azt az elképzelést, hogy a Bazilika környékét az eredet terveknek megfelelően kell befejezni. Hangsúlyozta, hogy ikonográfiai szempontból is fantasztikus terveket állítottak ki a Mújdricza fivérek.
Mújdricza Péter befejezésként összegezte az elhangzott véleményeket. Mondandóját így zárta: „A kormány előzékeny támogatását várjuk. Esztergom sorsa országos ügy.”

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor