Hírek Esztergom-Kertvárosból − 2018. február 11.

Írta: Nagy Tibor 2018. február 11. vasárnap, 21:39
Rate this item
(0 szavazat)

fsu 4.jpg - 50.13 KbKocsonya-szépségverseny

 


Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a „Farsang farka” elnevezésű kocsonya-szépségversenyt Kertvárosban, a Féja Géza Közösségi Házban. Az ötletgazdától, Orbán Icától megtudtam, hogy kilenc évvel ezelőtt Badacsonytördemic településen járt. Akkor ott kocsonya-szépségverseny lázában égett a lakosság. Évek óta télen, a kocsonyakészítés szezonjában, versenyre keltek a háziasszonyok, a családok, ki készít szebb megjelenésű kocsonyát. Orbán Ilona elhozta az ötletet, Kertvárosra adaptálta. A Féja Géza Közösségi Ház beépítette éves programjába.

Így immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a helyi kocsonya-szépségversenyt. Most tizennyolc kocsonya érkezett a versenyre a megadott határidőig. Több mint tavaly és előtte egy évvel. Most a Móringer Lajos mesterszakács elnökletével Táncosné Katona Mónika, a helyi Idősek Klubja vetőségi tagja és Filep László igazságügyi szakértő összetételű zsűri értékelte a behozott kocsonyákat. Amint a kiírásban szerepelt, kocsonyaszépséget bíráltak. Nem kóstoltak, csak a látványt, az ötletességet, a kreativitást, az állagot, a tálalást, a megjelenést, a díszítést, az összhatást nézték. Még a kocsonya megnevezése is a kritika tárgya volt. Végső soron hat különdíjat osztott ki a zsűri. A helyezések így alakultak: I.: Bakos Zoltán, Népi motívumok megnevezésű kocsonyájával; II.: Gál Mihályné, Kocsonyavarázs elnevezésű kocsonyájával; III.: Becse Andrásné, Paprikás kocsonyaszelet névre keresztelt kocsonyájával. A különdíjasok oklevelet, a díjazottak oklevelet és a konyhai tevékenységekben felhasználható eszközöket kaptak. Közöttük kocsonyafőzésre, tálalására alkalmas eszközöket. A díjkiosztó után a jelenlévők a kóstolási tányér megvásárlásával megkóstolhatták a kocsonyákat. Ezután forralt borral leöblíthették a falatokat. A befolyt összeget a szervezők jótékonysági célra ajánlották fel. A kóstolás alatt és a baráti beszélgetés során előkerültek a kocsonyafőzési praktikák is.


Csőrepedés


Február 5-én, a reggeli órákban a Gárdonyi Géza utca 11-es számú családi ház előtt kellet csőrepedés miatt a vizes szakembereknek úttestet bontani. Nagy összeszokottsággal, szakszerűen összedolgozva néhány óra alatt megszüntették a hibát. Majd a gödröt betemették, a munkaterületet körülkerítették jól látható piros színű műanyag rácsokkal, és levonultak a munkaterületről.


Kiállítás a Féjában


A kialakult gyakorlattól eltérően nem csütörtöki napon, hanem kivételesen kedden, február 6-án nyílott meg „Kiszínezett történetek” címmel Kéri András kiállítása. Harminc képpel mutatkozott be a fiatal alkotó. Amint elmondta, a rajzolás a hobbija a festő, mázoló szakmája mellett. Esztergomban albérletben él és alkot. Nem véletlen a kiállítás címében szereplő „kiszínezett” szó. Ugyanis az alkalmazott technikája szerint előbb megrajzolja a téma kontúrjait, majd ez a vonalas „hálózat” kerül kitöltésre, kifestésre, színezésre. A megnyitóra hozott magával, sok példányban, az alkotásokat ismertető kétoldalas anyagot. Ezen minden képhez néhány mondatos ismertető található. Ez segít a szemlélődőnek a témák megértésében. Szükség is van rá. A témái nagyon elvontak. A tárlatot barátja, Szénégető Richárd, a Sportalsó szervezője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A hónap végéig tekinthető meg a kiállítás.


Temetés


Mély részvét mellett kísérték utolsó útjára dr. Binder Ágota kertvárosi gyermekorvost Szentgyörgymező temetőjében február 7-én. Annak ellenére, hogy az időjárás nem volt kegyes, erős szél, szállingózó hó esővel keverve, a katolikus egyház szertartása szerinti temetésen sokan búcsúztak a doktor nénitől. A gyászoló család egyik hölgy tagja személyesen köszönte meg az együttérzést. Az egyik fiúunoka szintetizátoron játszott számmal búcsúzott nagymamájától. Egy másik hölgy családtag énekével tette ugyanezt. A gyászszertartáson kertvárosi búcsúzók is nagy számban voltak jelen. Virágokkal, csokrokkal, koszorúkkal búcsúztak az ismert, lelkiismeretes, jó hírű, elismert gyermekorvosuktól.


Tíz napon belül három baleset


Sajnos, tíz napon belül három közúti baleset történt Kertváros területén ugyanazon kereszteződésben. Konkrétan a Látóhegyi út (köznyelven Suzuki út) és a Kesztölci út (szám szerint 117-es) kereszteződésében. Mercedes és Volkswagen személygépkocsi ütközött február 5-én este. KRESZ-táblákat ütöttek ki a perdüléseik során. A Volkswagen gépkocsi az árokban kötött ki. A személyi sérülteket a mentők a Vaszary Kolos Kórházba vitték. Előtte, a hét csütörtökén három személygépkocsi ütközött össze. Mindkét esetben személyi sérülések és jelentős anyagi kár keletkezett a gépkocsikban. Kb. másfél évvel korábban is volt baleset a kereszteződésben. Ekkor halálos volt az ütközés. Még mentőhelikopterre is szükség volt. 2018. február 10-én, a délelőtti órákban történt baleset. Két személygépkocsi ütközött. A sérülteket kórházba szállították. Ez a kereszteződés már „megérett” arra, hogy sebességkorlátozást vezessenek be, sebességmérő, kijelzővel felszerelt útszakasszá tegyék, ezenfelül kivilágítást is kapjon. És arra is szükség van, hogy végre kiépítsék a körforgalmat a kereszteződésben.


Vándorkiállítás


Tatabánya, Pécs, Sopron után Dorogra ért az a vándorkiállítás, amely a Bányászakták a Rákosi korszakból címet viseli. Február 8-án nyílott a kiállítás a Gáthy Zoltánról elnevezett Dorog város könyvtárának emeleti termében. Tizenkét nagyméretű függőleges tablón mutatja be Cserényi-Zsitnyányi Ildikó történész a második világháborút követően a hazai szénbányászat műszaki vezetői, bányamérnökei, geológusai elleni támadásokat, megtorlásokat, hatósági eljárásokat, pereket. A tablókon eredeti fotók, periratok, életrajzok, jegyzőkönyvek, visszaemlékezések, tervrajzok, térképek és más dokumentumok gyűjteménye látható, olvasható. Az anyag között fellelhető a térségünkben élt Schmidt Sándor bányamérnök, bányaigazgató egyéni sorsa és az Annavölgyön működő bányában történt bányaszerencsétlenség története is. A kiállítás kb. hétperces videovetítéssel kezdődött. A képek és szövegek a Rákosi-korszak ideológiájáról, felépítéséről adnak összefoglalót. Ezt követően Korompai Péter, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) dorogi szervezete titkára emlékezett nagyapja és Schmidt Sándor közös életútjáról. A közönség sorából megszólalók, a visszaemlékezők az akkori idők történetéről, azon belül is a helyi vonatkozásokról szóltak.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor