Rate this item
(0 szavazat)

fsv 97.jpg - 42.58 KbBaleset

 


Február 4-én, vasárnap délután, három óra tájban egy Esztergom irányából közlekedő sötét színű Opel személygépkocsi a volt ABC előtti szakasztól kezdődően letért az útról, és a padkán haladt Dorog irányába. Több tíz méteren keresztül haladt a padkán, átjutva a Kinizsi utcai csatlakozáson kiütött egy KRESZ-táblát, és a következő villanyoszlophoz csak érintőlegesen koccanva megállt. Ezután a gépkocsi az átellenes oldalon lévő tehermentesítő útra hajtva a húsbolt előtti parkolóban megállt. Egy járókelő tett a hatóságoknak bejelentést. Elsőre a tűzoltók érkeztek. Nekik tennivalójuk nem volt. A gépkocsi vezetőjét nem találták. Hamarosan a rendőrök érkezetek. Később még egy rendőrségi gépkocsi is befutott. A rendszám alapján elkezdődött a tulajdonos utáni nyomozás. Ez eltartott a sötétedésig, kb. 17 óráig. Ekkor vonultak el a jobb elején alaposan sérült gépkocsitól a rendőrök.

A Wesselényi utca járdaépítése


Ütemesen halad a Wesselényi utca páros oldali járdaépítése. Annyira, hogy szombat, vasárnap is dolgoztak az építők. Az utca járdaépítése a végétől, a vasútállomás felől, kezdődött, és halad az eleje felé. A múlt hét végén már a Dobó István utca sarkánál tartottak az építők. Ez a távolság kb. 200 métert jelent. E hét közepén a töredezett járdát az Erkel Ferenc utcáig bontották fel. A hét végére kiértek az utca elejére, a Damjanich János utcáig, a bontással. A szegélyek elhelyezése és a térkövek lerakása természetesen a bontáshoz képest „hátrább” van. Az utca járdaépítése nem terheli a város költségvetését. Ugyanis, a törvény szerint az az utca, amely határátkelőhöz, hajókikötőhöz, légikikötőhöz, vasútállomáshoz vezet, az állami útnak minősül. És ami rajta költségként megjelenik, az az állami költségvetést terheli. A Wesselényi utca vasútállomáshoz vezet. Ez alapján a költségeket az állam állja. Azt tartják a helybeliek, mindegy ki építteti, lényeg, hogy Kertváros épül, szépül, gyarapodik.


A Kolozsvári út járdaépítése folytatódik


A városi tervekben szerepel a Kolozsvári út járdaépítésének folytatása. Ennek első jeleli láthatók. A hét elején az egyik szabad telekre elkezdték deponálni a térköveket a kivitelezők. Odaszállították a raktárkonténerüket, gépeket, tehergépkocsikat, mobil WC-t is. A hét második felében már hozzá is láttak a Kolozsvári út 32-es háztól a meglévő töredezett, megsüllyedt betonjárda bontásának, a törmelék, a talaj elhordásának. Ezzel a hét végéig a Gárdonyi Géza utcáig jutottak.


Lakossági bejelentésre nincs válasz


Lakossági bejelentés érkezett még 2017. november 30-án, a helyi képviselők fogadóóráján, a Kolozsvári úton a múlt év nyarán megépített „fekvőrendőr” balesetveszélyes „működésének” ügyében. A képviselő, Tóth Tamás, az elkészült jegyzőkönyvet a törvényesség őréhez, a város jegyzőjéhez továbbította. Ő néhány napon belül visszaigazolta levélben az érkezést. December 4-én kelt levelében közölte, hogy a Városfejlesztési Osztályhoz ügyintézés céljából továbbította. Már a 2018-as évből is eltelt egy hónap, intézkedésnek nyoma sincs. Több mint hatvan nap telt azóta. Hol van a törvényben előírt harmincnapos ügyintézési határidő?


Kerékpárút épül


A képviselő-testület az elmúlt évi legutóbbi ülésén, többedik „nekifutás után”, döntött arról, hogy kerékpárutat építenek a Palatinus-tó és a Mária Valéria híd között. A pontos nyomvonala kidolgozás alatt van. A megvalósulás után két keréken el lehet jutni Esztergomból és Párkányból Magyarország legtisztább tavához, ahol két búvárbázis van, ahol a horgászás lehetősége biztosított, ahol nyáron két kiépített strand szolgálja a vendégeket, ahol a zenés szórakoztató műsorok rendszeresek, ahol a nyílt vízi hosszútávúszó versenyek zajlanak, ahol sárkányhajó-bajnokságok zajlanak. A most megépült kombinált vízi csúszda tovább szolgálja a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat.


Lakossági tájékoztató


Gyér érdeklődés volt a kertvárosiak részéről a lakossági tájékoztató iránt a Féja Géza Közösségi Házban. A tájékoztató témája: tervezett szociális szolgáltatás kialakítása. Meggyőződésem, ahogy majd terjed a tájékoztató témája, egyre nagyobb visszhangja lesz, és a tiltakozás is hangot kap a lakosság köréből. A 2018. január 25-én megtartott tájékoztatón a Kertváros hét telkén tervezett országos kiterjedésű, Támogatott Lakhatás elnevezésű, program helyi megvalósításáról kaptak a jelenlévők tájékoztatást. Lényegében sérült és fogyatékos emberek elhelyezését tervezik a felépítendő házakban. A tájékoztatást az Irsai Mentálhigiénés Ápolási Központ (IRMÁK) Nonprofit Kft. munkatársai tartották. Elmondták, hogy több településen (pl.: Piliscsaba, Szentendre, Csobánka) már élnek a támogatott lakhatású épületekben egyénre szabott szükségletek szerint emberek szakemberek felügyelete mellett. Kertváros területén a Határ utcában három telken, továbbá a Szalézi-lakótelepen, a Pozsonyi utcában és a Strázsa utcában tervezik felépíteni a támogatott lakhatású épületeket. Elképzeléseik szerint a 2019-es évben be tudják indítani kb. nyolcvan fővel az épületek működését. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor